Po poenostavljenem, a precej trdnem pravilu - švedska Akademija le redkokdaj izbira zunaj literarnih krogov svetovno znana imena - dajemo več možnosti Ngugiju wa Thiong'u kot Harukiju Murakamiju. Foto: EPA
Po poenostavljenem, a precej trdnem pravilu - švedska Akademija le redkokdaj izbira zunaj literarnih krogov svetovno znana imena - dajemo več možnosti Ngugiju wa Thiong'u kot Harukiju Murakamiju. Foto: EPA
Philip Roth, ki je v romanih najpogosteje raziskoval življenje Judov v ZDA danes, medčloveške odnose in smrtnost, ne bo napisal nobene knjige več, češ da je izgubil strast do pisanja. Foto: EPA
Murakami, priznani in priljubljeni avtor romanov, kot so Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj Sputnik in najnovejše IQ84, je bil že lani v krogu pisateljev, ki so jih najpogosteje omenjali kot kandidate za naslov nobelovca. Foto: EPA

Večja serija stav, ki izvirajo iz Švedske, je v ospredje ugibanj potisnila Ngugija wa Thiong'a, nam morda manj znanega, a zelo uglednega kenijskega pisatelja. Prav tako se možnosti za zmago bliskovito povečujejo pred kratkim upokojenemu Philipu Rothu, ugotavljajo v podjetju Ladbrokes, ki se ukvarja s sprejemanjem stav.

Možnosti izplačila, če Ngugi oktobra res dobi najprestižnejše literarno priznanje na svetu, so v zelo kratkem času s 33/1 padle na 10/1. "Vedno je vredno slediti švedskemu denarju in trenutno jim je všeč Ngugi wa Thiong'o," je za The Guardian komentiral Alex Donohue, predstavnik za javnost pri Ladbrokesu.

Politični zapornik
Med Ngugijeva pomembnejša dela spada Caitani mutharabaini (Hudič na križu), roman, ki ga je na toaletni papir napisal v zaporu. Aretiran je bil po uprizoritvi njegove drame Poročim se, ko se hočem, ki je kritično načenjala vprašanja neenakosti v kenijski družbi. Mimogrede, Kenijec je bil favorit za zmago že leta 2010, ki mu jo je nato "speljal" Mario Vargas Llosa. Tistega leta je bil na četrtem mestu stavnic švedski pesnik Tomas Tranströmer, ki je nato leta 2011 postal naslednji nobelovec.

A Ngugi še vedno ni na prvem mestu lestvice: samo v razmerju 5/1 se vam trenutno splača staviti na japonskega zvezdnika Harukija Murakamija, ki je v isti sapi z nagrado omenjan že vrsto let zapored.

Drugo mesto si torej delita že omenjani Ngugi wa Thiong'o in pa alžirska pisateljica Assia Djebar. Američan Philip Roth, ki je pred kratkim razglasil svojo odločitev za umik iz literarnega sveta, ima možnosti 16/1, približno tako kot češki pisatelj Milan Kundera in sirijski pesnik Adonis.

Upokojeni Roth vseeno v konkurenci
Philip Roth je letošnja tiha voda, saj so možnosti za njegovo zmago s 50/1 "padle" na 16/1," je še povzel Donohue. "Večina stav nanj je bila položenih na stavnicah v Veliki Britaniji, ne pa denimo na naši spletni strani ali mobilni aplikaciji, kjer imamo največ prometa."

Roth je svoj zadnji roman, Nemesis, izdal leta 2010. "Naredil sem, kar sem naredil, in zdaj je končano," je bila takrat njegov lakonični komentar. "V življenju obstaja še kaj več kot pisanje leposlovja. Obstaja še čisto druga pot, čeprav sem osupel, da sem to ugotovil tako pozno."

Nekateri vztrajni oboževalci še vedno zatrjujejo, da je v igri za nagrado tudi Bob Dylan. "Tudi letos nekateri mislijo, da bo to leto Boba Dylana, ampak ne moremo vedeti, ali gre samo za optimistične oboževalce. Trenutno imamo dve stavi na Boba in obe prihajata iz Švedske."

Še mesec dni za oddajo stav
Pri Ladbrokesu so stavnice odprli nekaj minut po tem, ko je bilo objavljeno, da je Nobelova nagrajenka za leto 2013 "mojstrica kratke zgodbe" Alice Munro. Dan razglasitve letošnjega zmagovalca še ni določen, a najverjetneje bo v sredini oktobra.