Knjige
Mojca Širok
Primeri, opisani v knjigi, so primeri iz italijanske resničnosti, kjer so politiki im mafijci povezani, tako v visokih krogih kot na nižjih ravneh. Te povezave so nevidne, ta moč je nevidna, je oblast brez obraza, pravi novinarka in pisateljica. Foto: BoBo
Dve novi deli avtoric na 8. marec: Mojca Širok s Pogodbo in Luna J. Šribar s Starinarnico. Foto: BoBo
V zgodbo je spretno vpletla tudi položaj in vlogo novinarstva. "Za mlajše kolege je danes veliko težje kot zame. Imela sem srečo, da sem se oblikovala in razvijala v sistemu, ki je imel verjetno ugled, položaj in veliko več denarja." Foto: BoBo
Luna J. Šribar v Starinarnici predstavlja zgodbe posameznikov, ki se povežejo prek predmetov iz starinarnice. Foto: BoBo

Dodaj v

Kje se konča država in začne mafija?

Luna J. Šribar v Starinarnici predstavlja pomen ekonomije daru
9. marec 2018 ob 09:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po publicističnih delih se novinarka Mojca Širok z modro ptico nagrajenim romanom Pogodba podaja v literarni svet, a tematsko ostaja zvesta temi, ki jo profesionalno spremlja že vso kariero: mafiji.

"V knjigi je podrobno opisan dogodek, ki me je usmeril na novinarsko pot. Prej nisem nikoli razmišljala o tem, da bi bila novinarka. Potem pa se je leta 1992 v Italiji zgodilo nekaj, kar je bilo za moje pojmovanje Italije popolnoma nepredstavljivo: sredi belega dne so ubili dva protimafijska tožilca, Paola Borsellina in Giovannija Falconeja," opisuje okoliščine, ki so močno zaznamovale njeno poklicno, zdaj pa tudi pisateljsko pot. "Imate demokratično družbo, v kateri najvišja predstavnika preiskujeta neko družbeno "smet", nekaj, kar je treba izkoreniniti, in ta dva človeka ne le da sta tožilca, onadva sta narodna junaka, ker sta borca proti tej hobotnici. Država ju ne le plačuje, država ju postavi na piedestal in ju časti. Ampak ju pa ne more zaščititi. Kako se lahko to zgodi, kdo lahko preživi, če onadva nista mogla?" Iskanje odgovora na to vprašanje je eno od gonil njenega novinarskega dela.

Čeprav je zgodba izmišljena, je v njej veliko resničnosti
Zgodba v romanu se odvije v treh dneh v maju, glavna prizorišča pa so uredništvo, policijski komisariat in svet visoke politike. Zgodba je razdeljena na tri dele, vsak dan predstavlja svoj del, v vsakem od njih pa je 17 poglavij. Zgodba ima realen okvir - umor tožilcev, ki sta v knjigi tudi edina navedena z resničnimi imeni. "Mafijcem, ki so resnične osebe, sem pa zamenjala ime. Za vsak primer," pove ob muzanju poslušalstva in v istem hipu doda, da pa je sama zgodba v celoti izmišljena, čeprav ima svoje elemente resničnosti.

Kriminalisti, tožilci, novinarji in politiki s svojimi poklicnimi, ljubezenskimi in prijateljskimi vezmi brišejo meje med tem, kje se konča država in začne mafija. Kot pravi, so bila prizorišča in samo dogajanje zanjo nekaj običajnega in domačega, saj jih od blizu spremlja že vso kariero. "To so primeri iz vsakodnevne italijanske resničnosti. Ta moč mafije je nevidna, je oblast brez obraza, kot je naslov mojega publicističnega dela. Seveda pa sem imela pri romanu svobodo pri naraciji, ni mi bilo treba navajati sodnih preiskav, tožilskih ugotovitev, tega in onega dejstva, ampak sem lahko povedala stvari, tako kot so."

Kot pravi, je bilo pisanje romana zanjo velika sprostitev, predvsem, ker je lahko dala duška svoji domišljiji in tudi jezikovni svobodi. "Novinarstvo je obrt, ki ima strogo določena pravila in zakonitosti, recimo ni pridevnikov, ni dolgih povedi, vsaj v televizijskem in radijskem žanru, v katerem delam velik del profesionalnega življenja."

Po avtoričinih besedah ima veliko zaslug, da je dolgoletna želja po romanu postala resničnost, urednica Nela Malečkar. Sprva sta se sicer pogovarjali o ljubezenskem romanu, a je projekt padel v vodo. "Kriminalka je kolateralna posledica, kajti po publicističnih delih sva načrtovali ljubezenski roman. Zelo sem si želela napisati ljubezenski roman, dokler ni Nela predlagala naslova, po katerem me je minila vsa volja. Ta naslov je bil Ne bom se več jokala."

Velika motivacija jasno zastavljen rok
Knjiga je nastajala več let, kot pravi avtorica, pa je želja zorela še dlje. "Zadnjih deset let sem ves čas razmišljala o nečem, kar bi mi dalo večjo svobodo, sprostitev, iskala sem sprostitveni ventil. Prvo poglavje mi je 'prišlo ven' v nekem trenutku, ko sem se vračala z enega snemanja v Rimu in sem zagledala te meglice, ki se izgubljajo v soju ulične svetilke. Prišla sem domov in napisala prvo poglavje, ki je v bistvu ostalo nespremenjeno," razloži genezo kriminalke. Potem so ta poglavja nekaj let ždela v predalu, dokler se ni na pobudo urednice znova usedla za mizo. Pobudo za to je dala Nela, ki jo je lani marca policala in ji povedala za natečaj modra ptica. "Prvi stavek je bil: ker vem, da ti, če nimaš strogega roka, nisi sposobna dati nič od sebe. To je v bistvu rojstvo tega krimiča. Ona je precej zaslužna, da sem končala roman," pravi Širokova. V zadnjem letu je tako sporadično jemala proste dneve in pisala. Seveda ni šlo brez težav. "Prva skupina prostih dni je bila popolnoma neproduktivna, napisala nisem niti črke, samo buljila sem v zrak in grizla svinčnik, potem je pa steklo. In ko sem enkrat padla noter, je šlo potem hitro. Mislim, da je to posledica naših novinarskih izkušenj, ko moraš hitro pripraviti novinarsko besedilo," še pravi in dodaja, da že snuje nadaljevanje.

Luna J. Šribar predstavlja Starinarnico
Popolnoma drugačen roman pa je predstavila entologinja in antropologinja Luna J. Šribar. Svoj prvenec Starinarnica je, kot pove že naslov, umestila v starinarnico, v katerem je združila dve svoji prvinski zanimanji: za ljudi, ki se ne prilagajajo družbi, in za rabljene predmete. "Mene zanimajo zavrženi ljudje, zavržene stvari predmeti. Kapitalizem je sistem, ki zametuje ljudi, stvari pa so tako in tako odrinjene na rob," pravi avtorica, ki sicer poklicno sodeluje z brezdomci, med drugim pomaga tudi pri urejanju časopisa Kralji ulice in pomaga pri vzpostavljanju skupnostne ekonomije. Tema romana je ekonomija daru.

Avtorica se je prijavila na program zavoda Ypsilon in bila izbrana. Njen mentor je bil Miha Mazzini. "Osnovna ideja o čarobni starinarnici in njenem lastniku je obetala veliko vsega, predvsem pa garanja. Mentorsko delo ni vsiljevanje svojih vizij in rešitev, marveč ponujanje opore in namigov, da avtor čim prej in čim bolj najde tisto, kar je hotel napisati, in da roman tudi konča - večina jih namreč odneha že na začetku," je o sodelovanju zapisal Mazzini. Po besedah avtorice ji je mentor najbolj pomagal pri strukturi romana, kako se lotiti pisanja tako kompleksnega dela.

Starinarnica je kraj, kjer si ljudje izmenjujejo stvari, pri tem pa pomembno vlogo igra starinar, ki na subtilen način rešuje človeške predmete. "Ne gre za to, da bi prodajal predmete, temveč jih menja. Prideš v starinarnico in izbereš predmet, drugega pa moraš prinesti v zameno in zraven povedati zgodbo o predmetu. Ljudi uči ekonomije daru, uči jih vseh stvari, ki jih kapitalizem zavrača: potrpežljivosti, pravega timinga. Skratka ljudje prinesejo dar in dobijo v zameno nov predmet, ki pa nosi v sebi vse lastnosti prejšnjega lastnika."

Mojca Širok je bila tudi gostja Nine Zagoričnik v radijski oddaji, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
cgn
# 09.03.2018 ob 09:38
Medtem ko si rdeči buržuji gradijo razkošne vile z bazeni in vikende na Tirolskem in Švici, si je 16 000 fakultetno izobraženih Slovencev moralo poiskati službo v inozemstvu.
Odlomek z letaka 27. aprila 1971
Tisti od takrat ali njihovi potomci so ustvarili to bančno luknjo.
aanton
# 09.03.2018 ob 09:41
...ker nismo izvedli lustracije, je sedaj zaman jokcat.....
Lesnikovsok
# 09.03.2018 ob 10:13
Mafija se začne pri novinarjih.
kdor zna malo razmišljat bo vedel zakaj tak komentar ;)
Anar Hija
# 09.03.2018 ob 10:25
V Republiki Sloveniji je mafija stranka SD - Socialni demokrati in njihovi politično nastavljeni aparatčiki na uradih, sodiščih in drugih insitutih v državi.
tomive
# 09.03.2018 ob 10:25
Tisti, ki ima v rokah medije, ima moč! Ta je že vnaprej zmagovalec.
Kdo je to v Sloveniji? ...pa tudi vemo.


Se strinjam. Ljudje v državi vedo to, kar levica hoče, da vedo.

Desnica ima samo 1 TV (Nova24Tv), ki je nihče ne gleda in svoj cajtng Demokracijo.
Potem je še 1 katoliški radio Ognjišče in časopis Družina.
Levica pa ima vse večje in glavne medije v državi:
-RTVSLO (ki je pač v rokah vlade),
-Delo: Delo, Slovenske Novice
-Dnevnik, Nedeljski dnevnik
-Večer,
-Mladina,
-zapufani PROPLUS: pop-tv, kanal-a, 24ur, ki jih davkoplačevalci z vsiljenim prispevkom rešujete iz bankrota;
-zapufani Media24: Svet24, Ekipa Salamonov oglasnik, Radio Salamon, Zarja, Zvezde, Radio Aktual, Radio Veseljak, Avenija, Maja, Ženska, Reporter... pa še cel seznam cajtng, in ta Media24 ste pravtako reševali davkoplačevalci;
-sredinski medij je Planet TV
-neodvisni mediji: Požar report, Top News
...

In katere od teh medijev spremljate? Vsi spremljamo vse to kar je pod levico in tudi večina državljanov tudi samo to kar je pod levico. ..in potem še upate reči, da ste objektivno informirani in ne živite v enoumju? Poslušati samo eno stran zgodbe spet in spet?
Vsak, ki je pameten bo bral knjige, bo raziskoval in isto novico preveril na različnih portalih. Levičarski mediji skrivajo kar se tiče njihove opcije. Tako, da lahko mirno rečem, da slovenci sploh ne veste kaj se v resnici dogaja v vaši državi. Veste to, kar vam dovolijo vedeti šefi, ki imajo v lasti to državo (udbo-mafija!).
Seneca
# 09.03.2018 ob 10:14
Pri nas se je lata 1991 ukinila država in začela mafija !

Kolikor vem, nas vodijo že od 1945 leta člani in bivši člani Zveze komunistov kot npr. Broz, Kardelj, Kidrič, Maček, Dolanc, Kučan, Janša, Pahor, Drnovšek, Pučnik, Janković, Rupel, Gorenak, Rop, Zver, Bavčar, Černač, Školjč, Pukšič, Golobič, Brezigarjeva, Zidar, Ribičič, Krkovič, Pavček, Kocjančič, Rigelnik.....
Naj samo opomnim, da je Slovenija pred začetkom vladavine zgoraj naštetih (leta 1939) bila na 90 % avstrijskega BDP, Štajerska celo na 99%, zanimivo pa Kranjska le na 78%.
Hijena
# 09.03.2018 ob 10:34
"Kje se konča država in začne mafija?"
Čisto preprosto - pri denarju
crnuskagmajna
# 09.03.2018 ob 10:52
zanima me kaj je Jankovič več da se mu lahko odpiše dolg 16 miljonov, ostalim pa ne odloži računa za 100€, ker so izgubili službo?


Član leve mafije je. Te iste mafije, ki obvladuje to državo, in prazni NLB bankomat, ki ga vedno znova polnite državljani. Potem pa te roparje nagradite z glasom na prvih možnih volitvah!

Samodestruktiven narod. Kaj takega še nisem videl!
lamesa
# 09.03.2018 ob 10:20
Levica je na oblasti 22 let (0d 27, odkar so samostojni), na 45 let podlage! Le kdo bi si lažje v teh 67 letih ustvaril omrežje, kot pa oni.
Vse imajo v rokah, vsa državna podjetja, v vseh porah družbe so infiltrirani. Živijo na vaš račun že pratoliko let...
zlovenec
# 09.03.2018 ob 09:51
Odgovor na vprašanje je: RTV
mismasmiki
# 09.03.2018 ob 09:59
Pri nam je vse isto...
DRŽAVA=MAFIJA
Plavix
# 09.03.2018 ob 10:54
hehe, mogoče je res tudi SDS mafija. Ampak ta mafija je bila na oblasti 4-5 let, medtem, ko leva mafija pa preostalih 65-let!
Kdo je uspel v tem času več nakrati in spesti več lovk, je pa tudi jasno.
KOR
# 09.03.2018 ob 10:37
...saj ne more biti pri nas drugače kot je. Država so ljudje in politika je ogledalo ljudstva. Smo pobalkanjen narod. Nekdo je prej pisal o Avstroogrski, ja, pod Avstroogrsko smo imeli višji BDP kot kdajkoli pod Jugo, še danes nismo več tako blizu Avstriji, kot smo bili takrat.
In pa obljubljali so nam 2.Švico, res so nam jo! Ampak ne tisti, ki ste jih že na volitvah leta 1992 spet ustoličili na prestol (star režim). 2.Švico ste zavrnili na še vsakih volitvah, saj vedno znova, na oblast postavljate opcijo, ki je na oblasti že od leta 1945!
ap72
# 09.03.2018 ob 09:42
"Za mlajše kolege je danes veliko težje kot zame. Imela sem srečo, da sem se oblikovala in razvijala v sistemu, ki je imel verjetno ugled, položaj in veliko več denarja."

hmmmmm

ugled? sistem? ugled kdaj? pri komu?
položaj? ja se strinjam... in moč ja, to je imel
več denarja? za koga? kdo?

ta sistem se je neposredno prav SAM VRH ukvarjal pa prav z italijansko mafijo, so dokazi o kriminalnih dejanjih ... in če je prejšnji sistem omogočal več novinarjem kot ta sedaj ... ja potem sem jaz brez besed in ne razmem nič

edino če moram razumeti, da so lahko režimski novinarji pisali na veliko (ma ne vsega) in so bili za to fino plačani (razumi: za pranje možganov)

ja, za pranje možganov je bil denar, veliko več ga je bilo, za resnico se pa že težje najde denar

mah, lej, nimam končanga fdv ma nekaj mi je pa vseeno jasno

in... čisto komot potegnemo vzporednice z mafijo v italiji in sloveniji. in v sloveniji je zaradi komunizma še stokrat slabše.
3010eur
# 09.03.2018 ob 11:38
tuintam@ Kot da je tukaj glavna poanta oz.motiv za članek tema ... hahaha ... Dejte odpret oči že enkrat ...
PomisliSe1x
# 09.03.2018 ob 11:10
Privilegiji gredo tezko iz rok, oblast gre tezko iz rok!

dalj ko jo imas, bolj si je navajen, tezje gre iz rok

v Sloveniji so se ljudje naucili, da se najbolj splaca biti blizu koritu

to nas je naucil sistem, kjer niso bile vazne kompetence ampak zvestoba sistemu!


Slovenija = koritnija

Kdor zna ne sme, kdor sme ne zna!

Ljudje slepo sledijo medijem, ki "so pametni" in vedo, kako ostati pri koritu.
KJE DRUGJE NA SVETU ste videli da 3X ZAPOVRSTJO ZMAGA STRANKA USTANOVLJENA 3 MESECE PRED VOLITVAMI?
To je mozno le v drzavi, kjer tisti, ki so trdno pri koritu ustvarijo medijsko podobo novega mesije, ki pa bo zvesto sledil njihovim navodilom.


Ob novih volitvah pa najdejo novo lutko - nov obraz.
Kogarkoli, ki bi pa lahko ogrozil privilegije, pa se onemogoci v kali in na vsakem koraku!

Najbolj nadarjeni mladi bezijo, ostajajo penzionisti in javni sektor, mlade se nadomesca s priseljenci...

Edina znana stvar tokratnega izbranca Marjana Sarca je, da je naklonjen ilegalnim evropskim imigrantom!
Ostalega programa ni, kar pomeni da Slovenija ostane Koritnija.

kaksno prihodnost mislite, da ima Slovenija?!?
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 11:58
Po vsem, kar lahko preberem - tudi med vrsticami - pod črto lahko naredim le sklep,
da smo mafijo imeli že v prejšnji državi. Oblast, ki se postavlja nad državljane, zato da lahko zasleduje svoje interese, ki jih skriva pod "nacionalni interes", in za to uporablja politično policijo, ki pa pušča pri miru "nedotakljive", je mafija.
tomive
# 09.03.2018 ob 11:45
Mafija v Sloveniji? Ne, to pa že ne!

Udbovci so v Ljubljanski banki v New Yorku prali denar iz mamilarskih poslov, z zakonom molka “omerta” bi zdaj utišali tudi afero #iranNLBgate”
conanbarbarian
# 09.03.2018 ob 09:34
Pri nas se je lata 1991 ukinila država in začela mafija !
Jarik
# 09.03.2018 ob 12:23
Čestitke Mojca, to poletje je tvoja knjiga v mojih rokah.
Seneca
# 09.03.2018 ob 12:10
@ aanton
In kako bi ti izvedel lustracijo, teoretik?


Nemogoče, ker je so tudi naše "pomladne" stranke polne bivših komunistov in jim to ni bil nikoli interes, ker bi morali lustrirati sami sebe (Janša, Pučnik, Rupel, Gorenak, Zver, Bavčar, Černač, , Pukšič, Brezigarjeva, Krkovič....)
grenadir
# 09.03.2018 ob 12:05
"Kje se konča država in začne mafija?" ... Vprašanje je seveda zgolj navidezno.... Na žalost pa kot vidim, za mnoge levo-desne vernike, še kako resnično...
slovenec5
# 09.03.2018 ob 11:24
Če bo raziskovala Slovensko mafijo...ne bo dolgo zaposlena na RTV.
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 11:34
Ksenija Tratnik je pa dobra novinarka. Vedno dobre teme odpira.
felipesko
# 09.03.2018 ob 10:09
Država se sploh ne konča.....
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 17:36
Če se želi mir, se ga vzpostavi.

Ne spomnim se več, kdo je avtor, ampak citat gre tako: Mir ni odsotnost vojne, temveč prisotnost pravice. V eni od renesančnih cerkva v Italiji je freska, ki prikazuje posledice dobre in slabe oziroma koruptivne vladavine.
Faketi
# 09.03.2018 ob 11:56
Mafija ima dolgo brado , ne samo v Itallji tudi v bivši državi samo z drugim imenom ali kratico. Na to radi pozabljamo , ker smo morali biti tiho,
Janček
# 09.03.2018 ob 11:06
Se še kdo spomni Mojce, kako je kot mlada simpatična sovoditeljica (rečeno politično korektno) v nekem RTV kvizu o prometu vzhičeno vzklikala nekako takole: "SEVEDAAAAAA, VAŠ ODGOVOR JE PRAVILEEEEEEN!"

Na njeno vprašanje iz naslova lahko odgovorimo samo z retoričnim vprašanjem, torej kaj je bilo prej, kura ali jajce?
The Matrix
# 09.03.2018 ob 10:56
Kje se konča država in začne mafija?

V Sloveniji!
borut-blas
# 09.03.2018 ob 10:55
ne se sprenevedat - vsi smo mafija
vsak na svojem nivoju
cerkev na svojem
cehovska mafija v vsakem cehu - od zdravnikov do vodoinštalaterjev
ženska mafija proti moški mafji
star proti mladim
itd
ko gre za lastne inetese ni šale
veste, ljudje smo bolj v sorostvu z glodalci kot z zvermi
ko se stepeta dva volka se šibkejši preda in zmagovalec se umiri - to je nagon zveri, nima smisla boriti se in stakniti nepotrebno poškodbo, če ni nujno
pri glodalcih je drugače, ker se tepejo za teritorij
ko se stepeta dve veverici se stepeta do smrti , saj bi tista ki izgubi tak crknila od lakote, je bolje boriti se do konca
in mi smo pač podobni glodalcem , glodlaska mafija smo in to je to
edino kar nas lahko reši je naša ustvarijalnost , ki presega naše živalske nagone
če vidimo drug v drugem ustvarijalno bitje lahko sodelujemo
bom zdaj končal pri tem - ne bom pisal o univerzalnem temeljnem dohodku in o pragmatičnem kitajskem komunizmu
bo itak čas pokazal svoje
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 13:20
oleander
Po vsem, kar lahko preberem - tudi med vrsticami - pod črto lahko naredim le sklep,
da smo mafijo imeli že v prejšnji državi. Oblast, ki se postavlja nad državljane, zato da lahko zasleduje svoje interese, ki jih skriva pod "nacionalni interes", in za to uporablja politično policijo, ki pa pušča pri miru "nedotakljive", je mafija.


Ma ja ... :)

Toda nacionalni interes zato, ker se besede in oznake zlorabi, sam po sebi še ni nujno slaba zadeva.

In ko kakšen Noam Chomsky, veleteoretik z MIT, javno ugotovi, da neoliberalizem ni niti neo in niti liberalen, ga vsaj on ne bi smel več neoliberalizem imenovati, pač pa bi moral zadevo preimenovati v neoradikalizem. Npr.

In tudi...

... socializem ni kar levo, če ga na levo poriva in če se tja vriva sam, ker se v resnici shema levo-desno ni prav noč zasukala na glavo in tudi desničarji s tem niso nič manj oblastni. Desničarji recimo na desni ostali, socialisti so pa enako ostali na levi. Vse skupaj se pa celo statistično gledano samo radikalizira. To vidimo lahko vsi. Desni pa pravijo, da sedaj pač niso več radikalni in da so socialisti bolj. V resnici so pa oboji. Ne pomeni , da če en bolj, da drugi ne več. Mogoče na nek način oponenti in pretendenti za oblast celo SODELUJEJO. Ne direktno, pač pa ... ja. Čim se navija za več pooblastil, za eno oblast, se tudi za drugo, za tisto, ki pride za drugo... Zato ni čudno, da bi eni ostali na oblasti do konca...

David Icke, pa je bil res samo fuzbaler, je dejal: 'Za mir se ne bori.' Upam, da kdo to razume. Je pa res, da je treba zagotoviti s tem situacijo, v kateri borba ni nujna. Mir. Tako spisati seveda pa tudi ustavo. MIRNODOBNO USTAVO. Če se želi mir, se ga vzpostavi.

Pri nas v naši kao parlamentarni demokraciji, ki da prizna neoblastne, pa to kao da velja in da se s tem ne ukvarja... V bistvu pa ne velja in marsikaj ni tako samoumevno, kakor se zdi, pa tudi ne nekaj napisano, ko se drugo pa misli. Skladnost dejanj s smotrom je pomembna, pravilna poimenovanja, razmišljanje ipd.

In naši potem oblastnost pa branijo, sistem ki so ga edino sposobni sploh sproducirati, ker edino oblastni znajo sploh biti.

In socializem, ki je diktatura in ki na oblasti bazira ter na enačenju oblasti in ljudstva, na izničenju ljudstva s tem, ker do tega pride, če se oblasti da vsa pooblastila, je tudi desno. Ni prava levica in ni pripravljen lastniško-pravno braniti tudi celote, čeprav tumba o družbi, ker na lastniško-pravno zaščito on sploh ne računa, pač pa samo na oblast. In kje je ljudstvo, če se samo na oblast še računa? Ga ni.

Tako da, paziti je treba, kako se koga tu imenuje. Ker lahko se zgodi, da imaš oblastneže vsepovsod... Ni nujno, da je socialistična ZL res ZL. Ker tudi ona oblast in ljudstvo enači, češ da je ali da naj bi bila družba upraviteljica. Da ni mogoče tudi ona ZD, ki se tlači na levo?

Sploh se ne čudim, da je vse, kar je bilo prej na levi, sedaj na desni. In tudi ne, da del desnice na levi vztraja in izpodriva vsako šanso za kaj res levega in res družbi naklonjenega. Za kakšen koncept o čem, za kaj pojma o čem. Mi se proti eni oblasti fajtamo z drugo, na družbo kot neoblast pa pozabljamo. Nase. Na ostale, vkolikor pač kdo sebe vidi kot oblast.

Dejstvo je, da imamo vzajemni kapital mi z ustavo nasledstveno državni (iz socializma in radikalizma od prej), da bi upraviteljem vse olajšali in tudi zato, da si vzajemnega kapitala upravitelj in upravitelji ne bi več prilaščali. Zato da družbe ne bi zanikali, jo zanikamo? Vsem pred nosovi nas takole farbajo? Zato je z ustavo njihov, je državni? Ker Država je subjekt upravitelj! Še vedno si pa upravitelj prisvaja pravno identiteto države kot celote, ki bi jo bil pa dolžan ločeno ustavnopravno opredeliti, kot v ZRN.

Vzajemni kapital je po 2.sv. vojni v ZRN lastniško-pravno in na ustavnopravnem nivoju javni, ločen od Države.

Da ta upravitelj, čeprav je tudi sam v javni lasti, sploh prizna kakšno državo kot celoto, davkoplačevalsko celoto, družbo. Nekega neupravitelja in celoto, kar sam pač ni. Naš vzajemni kapital je nasledstveno pa kar upraviteljev, državni (Država je sedaj upraviteljica), s čimer pa Država kot upravitelj tisto državo v smislu celote lastniško-pravno še vedno zanika.

Igra DVOJNO VLOGO (osnova korupcije) - nezavezanost subjekta subjektu, zanikanje enega subjekta s strani drugega. Pač zanikanje enega makro-subjekta s strani drugega, ko naj bi bil ta drugi celo v lasti prvega. Upravitelj v lasti neupravitelja. Subjekt Država v lasti države. Ko nas državljane vse skupaj pravno predstavlja kdo že? Ja tisti, ki naj bi nas kot celoto pa priznaval. S tem nas sploh ne in določene besede v ustavi sploh nimajo nobenega pomena. So že kar v ustavi sami pa izpodbite.

Po kopitu iz socializma, ko je en makro subjekt Združeno delo, kot upravitelj, nadomestil družbo kot lastnico. Si prilaščal pravno identiteto družbe. Isto.

Zakaj do tega pa sploh pride? Družba ne sme biti upraviteljica. Tega socializem pa ne dojame. Marks ni tega dojel. One ni računal na lastniško-pravno zaščito in je nameraval denar ukiniti. Ta način je pa napačen. Da se na nekaj, česar ne obvladaš, ne računa. Pri vsem, kar je spisal, je bil v jedru površen. V bistvu pa še bolj mi, ker s tem nadaljujemo še vsaj sto nadaljnjih let...

Socializem z oblastjo 'ščiti' družbo (po vojaško, s silo je to, če sploh, ker sile se kdo polasti, pooblastil), ne pa te pred oblastjo na kakšen lastniško-pravni način. Ne prizna obstoja družbe s tem. Kot celote, v enem, subjekta neupraviteljice. Kot subjekta, ki bi bil lastnik, ki pa sam ne bi imel uprave in se en sam in pa drug subjekt ne bi mogel z njo izenačiti, niti subjekt Država z državo ne. Davkoplačevalska celota je bistvo, kot družba ali kakorkoli že ta celota imenovana, samo da tolmačena kot neupraviteljica. Ko bi s tem dobila konto in bi postalo vse njej zavezano, in k noben drug subjekt ne bi mogel odvzeti celoti pravne identitete in pa denarja. Na silo ne. V tem je sploh bistvo...

Mi trmasto trdimo, da je družba upraviteljica, da naj bi bilo ljudstvo na oblasti, pa take, da naj bi bila družba in oblast isto, nakar družbe v bistvu ni in kakšne zaveze oblasti do ljudstva... In to je pa desno opcijsko! Socializem, ki točno na tak način 'prizna' družbo, da je lastbniško.pravno upravitelj sploh ne, v resnici ni levo. Ne dovoli pa, da bi kaj res levega sploh nastalo, kaj družno lastniško-pravno upoštevajoče, kaj kar bi naj družbo v resnici priznalo, pa to računovodsko in knjigovodsko seveda...

Za zjokati se, kakšni bebci očitno smo. Pa ne znamo in ne znamo teh oslarij popraviti. Kot da nočemo. Temu se reče neznanje in pomanjkanje INTELIGENCE. Zmešnjava v pojmih.

Tudi zato povem, kaj imajo pa v ZRN. Tam imajo vzajemni kapital lastniško-pravno javni, ne pa državni.. Je od neke davkoplačevalske celote, ki ni upraviteljica. Od nekoga s tem, ko oni celoto opredelijo. S tem šele imajo manj monopolov, manj oblastnosti in pa kaj večjo zašito neke celote. Tam s tem šele imajo neodvisne subjekte, močnejše in manj monopolne obenem...

S priznanjem in razlikovanjem celote od upravitelja. Mi pa še vedno kar naprej tumbamo, tako naša oblast kot mediji, kako da naj bi bila družba upraviteljica... ko s tem enačimo ljudstvo in oblast in točno s tem ljudstvo v nadaljevanju zanikamo. Peremo možgane, zadeve enačimo, dovolimo, da en subjekt izrine drugega, prekrivanje interesov... korupcijo.

In ja, v bistvu to že kar z neprevidno in napakami v ustavi počnemo, ne da bi se tega zavedali. Očitno smo raje revni in tlačeni, kot pa da bi celoto z ustavo opredelili in priznali, a tokrat kot neupraviteljico, ki bi se jo pač upoštevalo. Ni pa to v interesu oblasti in pooblastil željnih. To pa drži. Mi družbe v resnici ne priznamo in je tudi socializem v bistvu še ni. Jo pa mi sedaj še toliko manj! Zaradi socializma jo manj! Lastniško pravno ne in je tudi ni ščititi pred upravitelji in oblastjo. Samo deloma.

Ker je baje da ljudstvo isto, kakor oblast. Ko vse pomešamo, ja! Uradno in s pomočjo šol celo. Ko je s tem oblast vedno bolj naravnost arogantna in ko dela vse obratno, kot bi naj bil pa smoter. Ko ščitijo sebe in svoje zanič upravne postopke, ki jih ne znajo spremeniti v bolj smotrne. Pa bi jih lahko, če bi dojeli, kje se vse začne, da v ustavi. Tam je treba ločiti vzajemni kapital od upraviteljice, pa bo. Podobno kot v ZRN. Ne pa da ne, kot tumba neka Merklova, pa naj oprosti. Ona ni ZRN. In sami sebi bomo morali svetovati. Oblast tam in nit9i v EU nam ne bo... Ne smemo pa delati napake, kot pa mi jo.

In točno v pojmu o pojmih je pa sploh vsa skrivnost, nakar seveda pa v implementaciji. Če pa vse slabo implementiraš vse slabo potem tudi je.
baekaesh
# 09.03.2018 ob 11:50
Slovenski Umberto Eco?
cabbage
# 09.03.2018 ob 11:29
"Kje se konča država in začne mafija?" - Slovenija je že dolgo v Schengenu s tema dvema stranema
tim sein
# 09.03.2018 ob 11:16
@ aanton

In kako bi ti izvedel lustracijo, teoretik?
karlo6
# 09.03.2018 ob 12:03
Na radijskih sprejemnikih vsak trenutek in na večini kanalov sama balkanska glasba Že po tem se vidi da smo mafijska država.
MaliPandit
# 09.03.2018 ob 10:17
Država = zadnja stopnja mafije
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 12:03
3010eur
tuintam@ Kot da je tukaj glavna poanta oz.motiv za članek tema ... hahaha ... Dejte odpret oči že enkrat ...


Na kratko: Ne delaj se pametnega.

Bolj na dolgo pa:

Tudi ti jih odpri (oči) in nehaj se to zahtevati od drugih, kot da si si pa že jih... Da ne gasiš tudi ti bolj tako, da prilivaš olje na ogenj? Povej raje kaj. Saj res tudi sim, a kaj? Bolj mene si dajal v nič in pa to, kar sem rekel. V bistvu s celo sam bolj podpiraš, kar je, kot pa da ne bi. Recimo pa, da nisi dajal v nič mene, pač pa le povedano v članku...

In še bolj na dolgo:

Kako naj bi pa bilo? Šimfati zna vsak in napake delati zna vsak, Posmehljivci še niso pametni. Izkazati se je bolje s primerom. Da posredno govorimo, kako mi da razumemo, ostali pa da ne. Kaj pa če kaj tudi razumem? Ker tvoje razumem jaz tudi kot napad nase.

Kaj pa če v resnici tudi ti ne vsega? Kar obstaja in kar je, lahko vidi vsak. No, ne vsak. Tudi tega ne kar vsak. Kar naj bi bilo, tega pa ne moremo videti kar tako. Obstaja percepcijo z očmi in percepcija z glavo... Na ja, tudi možgani so v bistvu čutilo...

Znamo povedati, kako naj bi kaj bilo ali se samo delati, da mi pa da znamo, ostali pa da ne? Tu ne spreminjamo zadev. Povemo kaj in kako naj bi kaj bilo. Upam da lahko. Sam sušam ne obkladati drugih, sploh tistih, ki kaj povedo. Direktno ali indirektno.

Še vedno pa lahko kaj tudi preskočimo. Opombe pod članki seveda še niso članek in še odpreti jih sploh ne bi bilo treba... To so ev. pripombe avtorjem, ki jih vidijo tudi ostali. Da bi bili članki boljši.

Vem, da Mojca Širok se ukvarja bolj s poročanjem o Vatikanu in papežu. Pa da Frančišek ne more kar tako vsega spremeniti. Tudi to vem ... Marsičesa pa res tudi ne vem (in to tudi povem).

Vem pa tudi, da tudi ostali ne veste vsega. Oa tudi, da marsikaj pše ni znano. Pa tudi, da se marsikaj namenoma zamolči. Pa da marsikaj raje uradno po pomoti, kot pa namenoma, ker to je razlika... Eno je oslarija, drugo je pa zločin.

V tem visim pa bistvo: v podajanju informacij o možnem, drugačnem... Oči imamo vsi široko zaprte. Ne očitaj tega prav meni. V spreminjanju zadev ali vsaj v nastavkih za to. Ne sme biti vse avtomatično, če to dokazljivo nikamor ne vodi ali v še slabše... Če to pelje samo v vse večjo oblastnost.
3010eur
# 09.03.2018 ob 11:26
Tale Mojca jih pa kr štanca, eno za drugo ... Pohvale. Upam, da je temu tako iz ljubezni do pisanja, navdiha ...
HisAirness23
# 09.03.2018 ob 09:41
dejstvo je, da če propade mafija, se zruši tudi sistem. Mafija = sistem. Tako funkcionira svet, žal. Mafija obrne več denarja, kot 10 največjih firm skupaj (Apple, Microsoft, Amazon..) .
woodoo
# 09.03.2018 ob 10:46
1. Lustracija ni bila izvedena, ker niti ena stranka ni imela interesa za to dejanje. Danes bi bila lustracija nesmiselna, največji osip bi naredila prav v stranki sds (sdss), katera lustracijo napoveduje od 1991. Ob osamosvojitvi smo rajši kaznovali današnje "izbrisane" , navadne ljudi. Politike, ki so se klanjali prejšnjemu režimu pa nagradili z oznako domoljubja in jim omogočili vladanje vse do današnjih dni.
2. Primerjava med italjansko in našo mafijo je smešna. Italjanska mafija lahko kupi Slovenijo, Slovenija lahko samo prodaja.
3. Komunisti, udba,... Čez 100, 200 let bodo pri določeni stranki še vedno prisotni komunisti in udba, saj bo ob morebitni kandidaturi pisalo, da se je od njegovega pra-pra-pra-pra dedka sestra poročila z bivšim članom komunistov in ker vemo, da je komunizem zasidrana v krvi se ve kako bo vladanje potekalo. :)
4. Kot je veljalo v Jugi (kdor ni z nami je proti nam) vidimo tudi danes. Če nisi verni pristaš SDS-a oz. Janeza Janše si izrojen levičar, fašist ugrabljen od Murgelj in Foruma 21 s pomočjo režimskih medijev, ki jih upravljajo opankarski novinarji, pa do ljubitelja krivosodja, pasjejebcev,.. To, da danes ljudi delimo na desne domoljube in leve sovražnike države je najpodlejša poteza današnje politike. Normalen človek gleda tako levo in desno, včasih se obrne, hodi pa po sredini. Prepričanje, da se je vrteti na mestu v smeti urnega kazalca edino pravilno meji na nekaj drugega kot normalno...
Da taka politika ne vpliva dobro na ljudi je vidno tudi med komentarji. Tisti ki omenjate levičarje, dokazujete, da mislite, da vam je v imenu demokracije dovoljeno vse, drugim pa nič. Če poenostavim, normalen človek ko vidi nekaj nevšečnega zavije z očmi, se obrne in gre dalje. Vi se ustavite, moralizirate, zmirjate in ga na koncu še poserjete.
Zato jaz vidim drugače ... imamo par strank ki so zelo sovražne do Slovencev in Slovenije in ostale. Sam bom vedno glasoval za ostale. :)
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 11:33
Spoštovana gospa Širok in ostali! Cenim te vrste razmišljanja ... Temo.

Mafija je država zase in ne spoštuje ostalih. Je načeloma desna in radikalna, oblasti naklonjena, a svoji. Včasih seveda čisto upravičeno in je mafija lahko celo boljša od Države, mislim od pravne osebe Države kot upraviteljice z državo oz. družbo. Večinoma pa mafija ne spoštuje niti pravice do življenja drugih. Lahko p da ja in da celo bolj, kot Država.

Ko Država ne spoštuje države kot celote, niti v ustavi ne, ko je vzajemni kapital po ustavi državni, ko je kar last Države kot upraviteljice, pa ko ustava celote ne opredeli kot subjekta in kot lastnika vzajemnega kapitala (kar so studi sprotni davki, ne samo premoženje, kar je seveda načelno tudi sama upraviteljica Država ...).

Je bil naš socialistični družbeni kapital last družbe kot neupraviteljice ali last subjekta upravitelja Združeno delo? Je bil res družbeni? In ali si ga ni kasneje s tem legalno prilastil novi upravitelj Država? Ali si ni v fašizmu z diktaturo prilastil kapital s pravno identiteto vred en, v nacizmu podobno, nek takorekoč vojni upravitelj? O tem smo pa tiho?

Tu je ločnica! V ZRN po 2.s . vojni, po nacizmu, vzajemni kapital ni kar z ustavo državni, pač pa je lastniško javni (ni državi in ni javni zgolj po namenu), da tudi Država in da ostali upravitelji priznajo lastnika, državo kot neko celoto, družbo, kot subjekt, ki ne upravlja (to je pomembno) in ki se je ne enači z upraviteljem ali z oblastjo, da pač oblast in upravitelj ni oblasten. Ko s tem nima preveč pooblastil in ko davkoplačevalski celoti ne ukrade identitete lastnika.

Mafija ne upošteva nikogar, razen sebe...

V ZRN pa ločeno plačujejo sektorje, da nima Država kot nadzor monopola in da so stroke potem res neodvisne, da je VSAK dolžan in da sme neodvisno braniti neko državo kot celoto, neko družbo, neko davkoplačevalsko celoto, ko ne brani s tem zgolj Države in upraviteljev pred družbo. Ko ne brani Država kot upraviteljica le sebe, Države pred ostalo državo!

Tudi mi dobesedno, po desno, branimo oblast, ne pa družbe. Italijani podobno! Država je subjekt in upravitelj. Ne sme biti hkrati država v smislu celote, ki pa NI upravitelj. Ker s tako miselnostjo se zahaja v korupcijo, v prekrivanje interesov!

To je bistveno, kar naj bi sploh spoznali. Celota bi morala ustavnopravno obstajati kot subjekt neupravitelj. Kot neupravitelj! To je drugače od socialističnega in ostalega desnega enačenja oblasti in ljudstva (socializem ni prava levica, oblasten je)!

Upravitelj naj bi jo upošteval, s čimer družba pa potem upravlja. Drugače. Posredno in ne direktno in ona sama. Bolje celo, kot direktno! Bolj strokovno je potem to. Vse upoštevajoče! Ščitena bi morala biti lastniško-pravno. Tudi ona!

Tudi pred svojo lastno upravo in oblastjo. Ne pa z njo, ko se s tem pooblastila oblasti samo veča. In socializem je kar lepo levo na desni. V resnici ni levo. Ker ščititi družbo z oblastjo, je desno. Ne ščiti ljudstva pred vsako oblastjo. Desno je več ali manj vse. Vse je oblastno in radikalno, družbo pa celo družba sama izigrava.

Proti oblasti se tudi mi fajtamo z vse večjimi pooblastili za oblast, vedno bolj radikalno. V to nas pa vse vodijo napačne ureditve, podedeovane od prej! Eni bi kaznovali druge, sebe pa ne. ZRN je bila po vojni kaznovana, zmagovalci so ga pa svirali dalje! Vzor ne ZRN. To jetudi po vojni ovost. Uspešna novost! Ni pa ta npovost zasluga kakšne Merklove. Pač pa obratno. Ona namesto ZRN zaveze oblasti do neke opredeljene celote in namesto opredelitve vzajemnega kapitala kot javnega, propagira državnega in vse več oblasti ...

Ko je papež Frančišek nastopil, je dejal, da se Cerkev obnaša, kot da je kapital njen, cerkveni, ne pa od občestva.

Če to prebnesemo na probleme držav ačli na mafijskega, vidimo, da vzajemni kapital ne bi smel biti z sutavo kar uptrraviteljev ali državni, ker ržava je subjekt upraviteljica... Namesto da bi se mi borili proiti oblastnosti, jo celo z ustavami podpremo.

Ma ja, človek se dvigne nad Boga ... V tem je problem,.Del celote vlada celoti in je ne priznava. Trdi da je on vse ... V vojni se družbo brani z oblastjo in z upravitelji, v miru pa tudi njo in to tudi pred lastno oblastjo in lastnimi upravtelji. V misru celota moravustavnbopravno OBSTAJATI, biti priznana kot subjekt, lastnik, ne pa kot uzpravitelj,. Razliikuje se jo od oblasti in se jo začne ščititi pred vsako oblastjo. To je potem pa mir. Si ga želimo?
aktivist
# 09.03.2018 ob 09:55
@Enakost za vse

Res je. Prefarbani komunisti žal še vedno ropajo in razprodajajo državno premoženje. Od prodaje orožja iz časa osamosvojitve, patrije, poskusa državnega udara v aferi deepala vas, do pranja denarja z Đuđić krediti. Potem so tu še udbaške metode diskreditacij njihovih nasprotnikov, pa ob četrtkih smo lahko priča zborom indokriniranih prefarbanih komunistov pred ustavnim sodiščem, ki častijo svojega vodjo v slogu druže Tito (Janša) mi ti se kunemo. Pa še svojo propagandno prdilo NOVA24 imajo. So bolj ideoloski od komunizma samega.
Kazalo