Knjige
(6)
Knjiga pisem Razmišljanje o slovenski državnosti je izšla lani pri založbi Sophia, spremno besedo je prispeval Matjaž Kmecl, naslovnico pa je ustvarila Tinka Volarič. Foto: Založba Sophia
"Knjiga pisem Janka Pleterskega je njegova zapuščina javnosti, ki nosi pozitivno sporočilo, da smo še zmožni sprejeti večplasten razmislek o naši zgodovini," pravi Jože Pirjevec. Foto: BoBo

Dodaj v

"Knjiga pisem je knjiga proti prevrednotenju zgodovine, proti divji reviziji"

Knjiga pisem Janka Pleterskega kot njegova zapuščina javnosti
8. maj 2018 ob 20:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Knjiga pisem Janka Pleterskega je njegova zapuščina javnosti, ki nosi pozitivno sporočilo, da smo še zmožni sprejeti večplasten razmislek o naši zgodovini, je na predstavitvi v Narodnem muzeju Slovenije povedal zgodovinar Jože Pirjevec.

Knjiga je sestavljena iz avtorjevih razmišljanj v obliki pisem o slovenski državnosti.

Piše tudi o pozabi srčne kulture
V pismih, ki jih je Pleterski pisal sodobnikom ali jih naslavljal javnosti, piše o revizionizmu v zgodovinopisju, o državi in državnosti, suverenosti in samoodločbi ljudstva, o revoluciji, pomenu mednarodnega zavzemanja, o odgovornosti, totalitarizmu in instrumentalizaciji pietete, pa tudi o času odločitev ter o pozabi srčne kulture, ki je bila nekoč - in h kateri posredno, z načinom svojega pisanja, tudi poziva - pomembna vez v razpravljanju zgodovinarjev in je omogočala, da kritična misel ni bila ustvarjena in dojeta kot osebno obračunavanje in instrumentalizacija.

Najstarejše pismo je iz novembra 1991
Bralcem pisma dajejo ogromno podatkov, razlag in uvidov, ki jih ne dobijo v sodobnih zgodovinskih knjigah, učbenikih in množičnih medijih, zato je knjiga še toliko bolj dragocena. Najstarejše pismo v knjigi je iz novembra 1991, najnovejše pa je pismo bralcem, poslano časopisu Delo iz junija 2016, ki pa tam ni bilo nikoli objavljeno, je na današnji predstavitvi povedal zgodovinar Zdenko Čepič.

"Knjiga pisem je knjiga proti prevrednotenju zgodovine, proti divji reviziji, ko daje dejstvom in dogodkom drug predznak predvsem od politikov in tudi zgodovinopiscev. Sporočilo knjige pa se skriva v prvotnem avtorjevem naslovu knjige - pisma o našem bitju zgodovinskega naroda tudi za jutrišnji dan," je še poudaril Čepič.

Zgodovinar, akademik in profesor
Janko Pleterski, zgodovinar, akademik in profesor, ima bogate izkušnje tudi kot politik in diplomat. S svojim znanstvenim delom je trajno zaznamoval slovensko zgodovinopisje od sredine 19. stoletja naprej. Njegov zgodovinarski opus je časovno, pa tudi problemsko zelo širok in kaže na njegovo razumevanje Slovencev v določenem času in določenih političnih razmerah, je še dodal Čepič.

Pleterski se zaradi zdravstvenih razlogov današnje predstavitve ni mogel udeležiti, zato sta knjigo v njegovem imenu predstavila zgodovinarja Jože Pirjevec in Zdenko Čepič.

Knjiga pisem Razmišljanje o slovenski državnosti je izšla lani pri založbi Sophia, spremno besedo je prispeval Matjaž Kmecl, naslovnico pa je ustvarila Tinka Volarič.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
AMFIBIJA
# 08.05.2018 ob 21:21
Pletel pisma je četrt stoletja,
prepleteno, da ni moč verjeti,
moral zdaj besedo je povzeti
drug tovariš istega početja.

Le katero mislil je državnost,
tisto, ki še zdaj jo objokuje,
ali tisto, ki jo v sanjah snuje?
Bi povedal raje kar naravnost.

Pisma je četrt stoletja pletel,
zdaj jih končno svetu je predstavil,
zase bi pomnik si rad postavil
in za sabo enkrat še pometel.
pace
# 08.05.2018 ob 22:28
To dvoje si nekako nasprotuje:
"zapuščina javnosti, ki nosi pozitivno sporočilo, da smo še zmožni sprejeti večplasten razmislek o naši zgodovini," pravi Jože Pirjevec. " in kar se lepo sliši,
na vrhu pa udarni naslov:
"Knjiga pisem je knjiga proti prevrednotenju zgodovine, proti divji reviziji"

Po letu 1991 je zasijala svoboda, ko so smeli spregovoriti tudi tisti, ki so morali prej 45 let molčati. Časniki kot so Delo, Večer, 7 D, ... vsi so takrat dajali besedo tudi prej zamolčanim in zamolčanemu. Danes pa se spet želi zatreti prav ta večplastni, ne samo razmislek, temveč tudi vso večplastno dokumentacijo in večplastna pričevanja živih prič. Iz zlate dobe zgodovine po letu 1991 spet nazaj, ko je bilo dovoljeno govoriti samo enim.
galoper
# 08.05.2018 ob 20:59
Ampak Rop je podpisal knjigovodske standarde, v katerih je zajeto prevrednotovanje, kakršnega niti v SSKJ ne najdemo.
pesAro
# 08.05.2018 ob 21:09
na predstavitvi v Narodnem muzeju Slovenije????

Vabljeni na predstavitev knjige akademika dr. JANKA PLETERSKEGA Knjiga pisem: razmišljanje o slovenski državnosti
v torek, 8. maja, ob 11. uri v Muzej novejše zgodovine Slovenije (Cekinov grad, Tivoli) -

malce osnovnih poznavanj slovenskih muzejev ne škodi.
Sklonjen
# 08.05.2018 ob 23:50
Oddaja "Pričevalci" je močnejša od pisem in jasno govori, da je potrebno zelo in v temelju prevrednotiti zgodovino!
Sklonjen
# 08.05.2018 ob 23:46
Jožetu Pirjevcu ne verjame nihče ničesar več. Človek ki je sodeloval z udbo seveda nima nobene kredibilnosti. Razkrinkan pa je bil že večkrat in to s strani kompetentnih raziskovalcev slovenskih arhivov, zato mu bodo nasedli le še redki naivneži.
Je pa res da gre za prevredotenje zvodovine in prav je tako, saj je bilo rdečih laži več kot dovolj!
Kazalo