Na sejmu, ki bo od 23. do 25. maja 2017 na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto, se bo predstavilo 35 razstavljavcev iz vse Slovenije in tujine. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj
Na sejmu, ki bo od 23. do 25. maja 2017 na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto, se bo predstavilo 35 razstavljavcev iz vse Slovenije in tujine. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj
Lačni Franz
"Kdo je tebe, Praslovan / plavati učil / da si preplaval tisto rusko reko / in se v mojih genih naselil?" Čeprav pesem ni ravno slavospev "slovanski duši", je dovolj ponarodel, da si ga je Oddelek za slavistiko sposodil za refren letošnjega festivala. Zoran Predin se je odzval tudi vabilu na odprtje. Foto: Osebni arhiv Zorana Predina

Na uvodni slovesnosti je poleg Študentskega pevskega zbora Filozofske fakultete (FF) Univerze v Ljubljani nastopil tudi pevec Zoran Predin, gonilna sila skupine Lačni Franz, avtorjev pesmi Praslovan.

Na sejmu bo sodelovalo 35 razstavljavcev. Prireditev, katere osnovni namen je predstaviti novosti akademskega tiska, vsako leto spremljajo tudi brezplačni dogodki. Otroci in drugi obiskovalci se bodo, denimo, lahko naučili katerega od tujih jezikov, kot so češčina, ruščina, slovaščina in makedonščina. Gostje sejma bodo med drugimi dopisnik Boštjan Anžin, hrvaški slikar in kipar Đanino Božić, bolgarska pisateljica Vesela Ljahova, srbski pisatelj Vladimir Arsenijević, poljski pisatelj Ignacy Karpowicz, češki pisatelj Jan Nemec ter pisatelj in režiser Goran Vojnović, so sporočili organizatorji.

Na programu je tudi vrsta predavanj, študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in ljubiteljski igralci iz rogovskega kolektiva pa bodo danes pod taktirko režiserke Zale Sajko uprizorili enodejanko Problem (1983) dramatika in nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla. Na ogled bo več razstav, današnjo postavitev Knjiga umetnika, na kateri bodo razstavljene knjige umetnikov sodobnih hrvaških avtorjev, bo odprla hrvaška veleposlanica Vesna Terzić.

Za glasbo bodo poleg omenjenega Študentskega pevskega zbora Filozofske fakultete in Predina poskrbeli še Papirniški pihalni orkester Vevče, simfonični orkester FF Filozofska filharmonija in Oktet FF.

Večina dogodkov sejma, ki se bo sklenil v sredo, bo v Foersterjevem vrtu, nekaj pa tudi v prostorih fakultete in v Slovenski kinoteki.

Letošnji spremljevalni program je pripravil oddelek za slavistiko FF v sodelovanju z Znanstveno založbo FF, Knjigarno FF, Osrednjo humanistično knjižnico FF, Študentskim pevskim zborom in Oktetom FF in Filozofsko filharmonijo. K popestritvi programa so prispevale še številne založbe, društva, galerije in veleposlaništva.