Po besedah Tine Popovič je Knjižnica pod krošnjami v vseh teh letih postala izjemno zahteven organizacijski projekt, saj se vsako leto pojavljajo nove lokacije, kjer organizirajo branje na prostem. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah Tine Popovič je Knjižnica pod krošnjami v vseh teh letih postala izjemno zahteven organizacijski projekt, saj se vsako leto pojavljajo nove lokacije, kjer organizirajo branje na prostem. Foto: MMC RTV SLO
Knjižnica pod krošnjami, branje
Program dogodkov v Tivoliju bo prilagojen družinam in otrokom, tako bodo tam ponudili najbolj pester izbor knjig za najmlajše in brali pravljice. Foto: MMC RTV SLO

Uvod v program knjižnice se bo v Ljubljani zgodil že danes ob 17.00 ob glasbeni podlagi Metoda Banka in Tea Collorija. Letos bo bralnih otokov po Ljubljani šest, bralno kulturo v klasični in letos prvič tudi v elektronski obliki, pa bodo do konca septembra širili še v Polhovem Gradcu, Novi Gorici, Kanalu ob Soči, Gorici in Izoli.

Knjižnica pod krošnjami bo v Ljubljani letos potekala devetič, po besedah vodje projekta Tine Popovič pa projekt še vedno raste in se bogati, predvsem z raznimi spremljevalnimi dogodki. Na prostem bo letos po Ljubljani mogoče brati na štirih že ustaljenih lokacijah - v parku Tivoli, na Ljubljanskem gradu, Trnovski plaži in Taboru.

Kot je na novinarski konferenci povedala Popovičeva, bo program dogodkov v Tivoliju prilagojen družinam in otrokom, tako bodo tam ponudili najbolj pester izbor knjig za najmlajše in brali pravljice. V primeru dežja bo odprtje prestavljeno za teden dni.

Na Ljubljanskem gradu, kamor zahajajo številni turisti, bodo poleg pisanega nabora del v slovenščini na voljo knjige v tujih jezikih, kar nekaj bo tudi tujejezičnih vodnikov po Ljubljani in Sloveniji. Program na gradu bodo vsako nedeljo popestrili z dogodki Bralna glasba v živo, v sklopu katerih bodo šolani glasbeniki ustvarjali bralno kuliso.

Na Trnovski plaži bo program prilagojen mladim. Velik poudarek bodo posvetili e-knjigam, ki bodo letos tudi prvič na voljo v enotah knjižnice. Na bralnikih bodo naložene knjige več slovenskih založb, prav v Trnovem pa bodo o bralnikih, projektu Biblos Študentske založbe in prehodu iz klasične na e-knjigo tudi spregovorili.

Tudi letos bo na priljubljeni ljubljanski plaži potekal projekt Odprta krošnja, ki med drugim vključuje branja udeležencev kratkozgodbarske delavnice LUD Literatura. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev (DSP) prvič organizirajo še program Moja poletna zgodba, v sklopu katerega bodo na različnih lokacijah iz svojih del brali člani DSP. Starejšim bralcem bo bližje program na Taboru, kjer bodo vsak teden poskrbeli za glasno branje.

V Ljubljani bo Knjižnica pod krošnjami zaživela tudi na dveh novih lokacijah. Pred Centrom kulture Španski borci v Mostah, kjer so sicer organizatorji knjižnice zavetje našli že to zimo, ter na ploščadi pred kulturnim centrom Tobačna 001. S programom knjižnice želijo obe lokaciji poživiti, pa tudi sicer je projekt, tako Popovičeva, zelo primeren za opozarjanje na nove prostore v mestih.

Letos se knjižnica med 3. in 9. junijem v sklopu Kino Otoka spet podaja na travnik pri izolskem svetilniku, kjer bo gostovala tudi med 30. avgustom in 22. septembrom. Pestro bo tudi na Goriškem, kjer z dogodki začenjajo 17. junija v Novi Gorici, nato pa se bo knjižnica selila še v italijansko Gorico in Kanal ob Soči ter konec avgusta sklenila popotovanje ponovno v Novi Gorici. S knjigami se bodo lahko letos med 1. junijem in 8. septembrom ponovno družili tudi v Polhovem Gradcu.