Žirija je izbirala med 150 zbirkami. Foto: DSP
Žirija je izbirala med 150 zbirkami. Foto: DSP
Janez Ramoveš
Lani je nagrado prejel Janez Ramoveš. Foto: DSP

Babačić za nagrado kandidira z zbirko Prihodi, odhodi, Brvar z zbirko Material, Gorenčanova z zbirko Trpljenje mlade Hane, Hočevarjeva z zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda in Žabot s Sveto poroko.

Žirijo poleg predsednice Darje Pavlič sestavljajo še Marko Golja, Irena Novak Popov, Janez Ramoveš in Veno Taufer, pet nominirancev pa je izbrala med okoli 150 zbirkami.

"Letošnja pesniška bera je zelo pestra - ne samo po generacijah, tudi po spolu. Med nominiranci sta namreč tudi dve pesnici, kar po mojem mnenju kaže na uveljavljanje dveh ali treh izjemno močnih generacij pesnic s svojskimi poetikami," je dejal Taufer.

Kot so zapisali pri DSP-ju, je poezija Babačićeve zbirke, ki je izšla v zbirki Kamni ŠKD Nika, socialno angažirana, vendar pa ne gre za ta trenutek precej modno novodobno protestno liriko.

Brvarjeva zbirka, izšla je pri Beletrini, je po mnenju žirije njegovo do zdaj najbolj tematsko, žanrsko in jezikoslovno raznovrstno ter sporočilno najkompleksnejše delo.

Delo Gorečanove, objavljeno v zbirki Aleph Centra za slovensko književnost, govori o vsakdanjih stvareh, a ne gre za vsakdanjo poezijo, saj pesnica vsakdanjost najprej razgali z neposrednostjo svoje ubeseditve, predvsem pa z domiselno interakcijo med različnimi ravnmi.

Delo Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, izdano v zbirki Lambda Društva Škuc, že z naslovom sporoča, da nič ni tako, kot se nemara zdi, da bi moralo biti. Knjiga Kristine Hočevar bralca ne vabi v dialog, ampak mu razpira prostor, v katerem se skupaj z govorko dogaja oziroma vzpostavlja tudi sama, je zapisala žirija.

Z izidom Svete poroke v Beletrini se je "zgodil skoraj čudež - končno smo dobili elegantni, plesno pripovedni ali rezko stopajoči pravi slovenski heksameter". Avtor je segel v staro slovansko mitologijo, arhetipsko motiviko o smrti in novem rojstvu. Pesnik sporoča, da smo sami krivci za svojo usodo, so še zapisali pri DSP-ju.

Nagrada pod okriljem poljskega častnega konzula
Podelitev nagrade se bo letos iz Ljubljane preselila na poljsko umetniško ambasado v Medani. Pod glavnim pokroviteljstvom Nedjana Brataševca, poslovneža in častnega konzula Poljske v Sloveniji, bo potekala 17. oktobra.

Pred slavnostno podelitvijo nagrade bodo 15. oktobra v krajih Simona Jenka v sodelovanju s Kulturnim društvom Simona Jenka "Šmonca" pripravili tudi srečanje z nominiranci. Pripravljajo srečanje pred pesnikovim spomenikom v Podreči in nato še program v gasilskem domu v Mavčicah.

Lani je Jenkovo nagrado za zbirko Skuz okn strejlam kurente prejel Janez Ramoveš.

Komu Jenkova nagrada?
Komu Jenkova nagrada?