Od leta 1970 je Patrick Modiano poročen z oblikovalko nakita in ilustratorko Dominique Zehrfuss (njuni poročni priči sta bila Raymond Queneau in Andre Malraux), imata dve hčeri Zino (1974) in Marie (1978). Foto: Reuters
Od leta 1970 je Patrick Modiano poročen z oblikovalko nakita in ilustratorko Dominique Zehrfuss (njuni poročni priči sta bila Raymond Queneau in Andre Malraux), imata dve hčeri Zino (1974) in Marie (1978). Foto: Reuters
Modianova "pisava je zelo elegantna, a prijazna do bralca". Foto: Reuters
Kot so obrazložili ob razglasitvi lavreata, ga nagrajujejo za 'umetnost spomina, s katero je obudil nepojmljive človeške usode in osvetlil življenje v času okupacije.
Kot so obrazložili ob razglasitvi lavreata, ga nagrajujejo za 'umetnost spomina, s katero je obudil nedoumljive človeške usode in osvetlil življenje v času okupacije'. Foto: EPA
Leta 2012 so Modianu v odsotnosti podelili avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost. Foto: EPA

, za mnoge največji še živeči francoski pisatelj.

V slovenščino sta prevedena njegova romana Vila Bolest in Ulica Boutiques obscures (za to delo je leta 1978 dobil prestižno Goncourtovo nagrado), pa tudi zbirka kratke proze Katarina, mala balerina. V slednji je Modiano svoj ustvarjalni navdih združil z ilustratorjem Jean-Jacquesom Sempejem. Svoj prvi roman La Place de l'Etoile je izdal leta 1968. Nazadnje je ta mesec izšlo delo z naslovom Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier.

V Literarnem večeru na prvem programu Radia Slovenija ste lahko prisluhnili odlomku iz Modianovega dela Ulica temnih prodajaln. Oddajo je pripravila Tadeja Krečič Scholten.


Identiteta in družba

Modianova "pisava je zelo elegantna, a prijazna do bralca", je dejal predstavnik akademije Peter Englund. Dodal je, da Modianove knjige niso obsežne, običajno okoli 130 strani, zato lahko bralec "eno njegovo knjigo prebere dopoldne, gre na kosilo in si nato privošči še eno". V središču pisanja 69-letnega pisatelja so teme, kot so spomin, pozaba, identiteta in krivda, Pariz pa je v njegovem delu mogoče videti kot "kreativnega udeleženca", je v utemeljitvi še zapisala akademija.

Njegovo pisanje se premika sem ter tja med preteklostjo in sedanjostjo. Iz književnosti avtorja, ki ga je močno zaznamovalo odraščanje v povojnem času, je mogoče izluščiti dve osrednji temi: vprašanje identitete ter raziskovanje družbenih gibanj. Veliko se je ukvarjal s problematiko nemške okupacije in vprašanjem očetovstva, saj je sam odraščal brez očetovskega lika.

Rodil se je 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt kot sin judovskega trgovca italijanskega rodu in flamske igralke. Oče in mama sta se spoznala v okupiranem Parizu in živela napol v tajnosti.

Otroštvo je preživel razpet med šolo in hotelom, med odsotnim očetom in mamo na turnejah, zato je bil že zelo zgodaj prepuščen samemu sebi. Konec njegovega otroštva je zaznamovala smrt njegovega tedaj desetletnega brata, ki mu je posvetil z nostalgijo prežeta dela, nastala med letoma 1967 in 1982.

Patrick Modiano je napisal okoli 30 knjig in zanje prejel številne nagrade. Med njegovimi deli je tudi nekaj knjig za otroke, poleg tega piše še filmske scenarije. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov. Pri pisanju črpa iz časopisnih člankov in intervjujev.

Kot so pred nekaj leti pri France Today zapisali ob intervjuju s pisateljem, je Modiano, ki vedno piše o Parizu, o razvoju njegovih ulic, navad in ljudi, "za Pariz to, kar je Woody Allen za New York: spomin in vest".

Le 13 žensk med 110 nobelovci
Prestižno nagrado bodo Modianu podelili 10. decembra v Stockholmu, na dan, ko je leta 1896 umrl Alfred Nobel, po katerem je nagrada poimenovana. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (870.000 evrov).

Med 210 kandidati se je kot vsako leto omenjalo več imen, med njimi so bili japonski pisatelj Haruki Murakami, sirski pesnik Adonis, češko-francoski pisatelj Milan Kundera ali kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o.

Po kakšnem ključu akademija, ki že razvpito rada preseneti in izbere v širši javnosti popolnoma nepričakovano ime, izbere lavreata, ostaja neznanka.

Od leta 1901, odkar nagrado podeljujejo, smo vključno z Modianom dobili 110 nobelovcev za književnost, med njimi je le 13 žensk. Prav ženska, Doris Lessing, je bila z 88 leti najstarejša dobitnica najuglednejše književne nagrade. Podelili so ji jo leta 2007, umrla pa je slabih šest let pozneje, novembra lani. Tudi lanska nobelovka je bila ženska: kanadska pisateljica Alice Munro je poleti praznovala 83. rojstni dan.

Nobelova nagrada za Modianovo "umetnost spomina"
Nobelova nagrada za Modianovo "umetnost spomina"