Programska vodja in avtorja koncepta Literodroma sta Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur. Foto: Facebook stran festivala
Programska vodja in avtorja koncepta Literodroma sta Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur. Foto: Facebook stran festivala

V Cankarjevem domu se bo drevi začela prva izdaja mednarodnega festivala literarnih praks v razvoju Literodrom, ki ga bo 19. januarja sklenilo veliko branje na Metelkovi.

Fokus prve izdaje Literodroma, ki je zavetje našel v Klubu CD, bo Zahodni Balkan. Na festival prihaja 11 gostov iz Slovenije, Črne gore, Makedonije, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter s Kosova.

Namen festivala je predstaviti literaturo v vseh njenih dimenzijah. Zato sta se programska vodja in avtorja koncepta Literodroma Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur odločila, da bodo ob branjih v ospredje postavili debate, v katerih bo govor o pomembnih temah.

Med drugim se bodo vprašali, kako literatura soustvarja politiko, kakšna sta položaj seksualnosti in erotike ter LGBT-tem v sodobnem pisanju in kakšni so izzivi založništva v povezavi z možnostmi, ki jih ponuja svetovni splet. Spregovorili bodo tudi o krčenju državnega financiranja založništva v regiji ter se posvetili vprašanju kritištva in uredniških politik.

V sklopu festivala bo v soboto, 17. januarja, na vrsti veliko skupno branje vseh gostov festivala in predstavitev revije Idiot Balkan 2, uradne publikacije Literodroma.

Festival bo v ponedeljek, 19. januarja, zaokrožilo sodelovanje Literodroma in Mladih rim v Menzi pri koritu na Metelkovi, kjer bo še po uradnem delu obiskovalcem za literarne intervencije na voljo odprti mikrofon.