Tomaž Šalamun, dobitnik Prešernove nagrade za leto 2000, velja za vodilno osebnost slovenske pesniške avantgarde v 60. in 70. letih. Foto: RTV SLO
Tomaž Šalamun, dobitnik Prešernove nagrade za leto 2000, velja za vodilno osebnost slovenske pesniške avantgarde v 60. in 70. letih. Foto: RTV SLO
Tomaž Šalamun: Sinji stolp
Tomaž Šalamun je do danes izdal 34 knjig poezije, njegove pesmi pa so prevedene v skoraj vse evropske jezike.

Zlati venec makedonskega pesniškega festivala Struški večeri poezije Šalamun sam ocenjuje kot največjo nagrado za poezijo, ki obstaja v Evropi, in dodaja, da je zaradi nagrade izredno srečen. Šalamun, ki se trenutno mudi na mednarodnem pesniškem festivalu v Dubaju, je ob obvestilu, da prav njemu pripade nagrada, tudi dejal, da spoštuje makedonski narod, ceni festival in da je občutek, dobiti priznanje, ki do ga dobili že največji sodobni pesniki, čudovit. Vsakokratnemu struškemu lavreatu pripade tudi poslanstvo, napisati poslanico ob prejemu nagrade. Tomaž Šalamun je povedal, da bo svojo poslanico napisal posebno skrbno in da bo besedilo posvetil Makedoniji, njenim književnikom in struškim večerom.

Začetki s Pokrom, OHO-jem in konstruktivizmom
Leta 1941 v Zagrebu rojeni Tomaž Šalamun je na slovensko (tedaj jugoslovansko) pesniško sceno prodrl leta 1966, ko je v samozaložbi izdal pesniško zbirko Poker. V tem začetnem obdobju ustvarjalnosti, ki jo zaznamuje tudi poetova povezanost s skupino OHO in odmik od tradicionalne lirike, in sicer v tem ko je Šalamun, ki mu je bila blizu konstruktivistična poezija Srečka Kosovela in poezija ameriške beatniške generacije, je Šalamun predstavil kombinatorične besedne igre in preskoke ter svobodne asociacije.

Kasneje je Šalamunovo delo zaznamovalo srečevanje z ameriškimi pesniki, kasneje tudi s kulturo Mehičanov in tamkajšnjih Indijancev. V tem obdobju je za Šalamuna značilna odprtost za nenavadno, provokativno in bizarno. Morda največja posebnost Šalamunovega zrelega obdobja pa je prenašanje težišča z avantgarde na postmoderno, kasneje pa postaja njegova lirika bolj umirjena, celo reflektivna in meditativna.

Rezime: 34 knjig poezije, prevodi v skoraj vse evropske jezike
Tomaž Šalamun, ki je leta 2000 prejel tudi veliko Prešernovo nagrado, tudi danes ostaja povezan z ameriškim kontinentom. Slovenski kulturni ataše v New Yorku med letoma 1996 in 1999 in avtor 34 knjig poezije namreč tudi danes ostaja še posebej cenjen v ZDA, kjer tudi predava na več univerzah, njegova poezija pa je prevedena v skoraj vse evropske jezike. Šalamun je znan po motu: Poet je lovec, ne pa le pripovedovalec emocij.

C. R.