Knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 15 glasov Ocenite to novico!
Salman Rushdie je postal razvpit po izdaji romana Satanski stihi, zaradi katerega je takratni vodja Irana, ajatola Homeini, poznal k pisateljevi usmrtitvi. Foto: Reuters

Dodaj v

Mednarodni Pen se javno izreka proti rasizmu in ksenofobiji

Podpora pisateljem, ki živijo v izgnanstvu
1. junij 2017 ob 11:50,
zadnji poseg: 1. junij 2017 ob 11:51
London - MMC RTV SLO, STA

Salman Rushdie in Margaret Atwood sta med 200 pisatelji in umetniki, ki so podprli kampanjo Mednarodnega Pena, da bi v naslednjih treh letih promovirali dela cenzuriranih in preganjanih avtorjev.

Rushdie, britanski pisatelj indijskega rodu, ki se je po objavi romana Satanski stihi (1988) tudi sam znašel sredi velikega škandala, knjiga je sprožila val protestov muslimanov v več državah, grozili so mu celo s smrtjo, je kampanjo označil za "pomembno javno stališče proti rasizmu in ksenofobiji".

Prostor in možnosti za pregnane
Globalno kampanjo je Mednarodni Pen poimenoval Make Space (Naredite prostor), v naslednjih treh letih pa se želi z njo posvetiti pisateljem, ki so se morali preseliti ali živijo v izgnanstvu. Kot poroča britanski The Guardian, je projekt po Rushdiejevem mnenju "skupen trud iz srca literarne industrije, da bi ustvarili reprezentativne in poštene možnosti za pisatelje".

Projekt se bo osredotočil na dogodke, publikacije in zagovorništvo, ki jih bo usklajevalo 144 centrov za človekove pravice po svetu. Z njim želi Mednarodni Pen dregniti v stereotipe o prosilcih za azil in v naraščajočo sovražnost do beguncev v državah gostiteljicah, obenem pa opozoriti na vse bolj nevarne situacije, s katerimi se soočajo novinarji in pisatelji po svetu.

"Trudimo se spremeniti kontekst, v katerem pisatelji, ki so razseljeni po svetu, nimajo enakih možnosti, da bi prispevali k, sodelovali v ali dostopali do svetovne literature ali javnega diskurza," so zapisali na spletni strani Mednarodnega Pena in dodali, da bo naslavljanje kršitev človekovih pravic in skrajne krivice osrednji del "omogočanja prostora".

Kampanjo je poleg velikih književnih imen, kot so Yann Martel, Mario Vargas Llosa in Karl Ove Knausgaard, podprl tudi kitajski umetnik Aj Vejvej, slednji je pobudo označil za poskus, da bi okrepili marginalizirane glasove. Avtorici Hiše duhov Isabel Allende, ki je pred 40 leti morala pobegniti iz Čila, pa se zdi literatura ključna za kljubovanje negativnemu odnosu do beguncev.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
virus.013
# 01.06.2017 ob 12:20
Borijo se in opozarjajo na negativen odnos do beguncev v državah gostiteljicah. Naj se raje borijo za to, da jim ne bo potrebno bežati iz matične države.
V prvem odstavku: ...knjiga je sprožila val protestov muslimanov v več državah, grozili so mu celo s smrtjo...
V Evropi imajo več pravic kot v državah iz katerih so pobegnili, pa jim še vedno ni dovolj. Tukaj jim noben ne grozi s smrtjo zaradi pisanja knjig. Vem kam pes taco moli in kaj je končni cilj te kampanje. Logično je, da imajo razni tuji pisatelji in ustvarjalci manjšo naklado, saj predstavljajo del kulture, ki je domorodcem tuja in zato ni takega povpraševanja. Ne dolgo nazaj je bil članek, kako manjšine pritiskajo na javno šolstvo, da bi obravnavali več del tujih avtorjev, predvsem je bilo govora o bosanskih knjigah. Veste kje obravnavajo v šolah bosanske knjige? V Bosni in naj tako tudi ostane, mi tudi ne hodimo tja in lobiramo za Prešerna. Naj pišejo knjige, nimam nič proti temu, naj jih tudi natisnejo kolikor želijo, bo že prosti trg poskrbel za to, da jo bo kupil kdor bo želel. Samo ko pa enkrat pride do lobiranja in siljenja v javne ustanove, pa potegnem črto. Imajo svojo državo za to.
pašeresje
# 01.06.2017 ob 12:39
Evropa je sprejela veliko pregnanih pisateljev, beguncev itd,
počasi bi bil čas da se prst usmeri v tiste, ki niso sprejeli niti enega

recimo ultrabogate zalivske države (ki vodijo komisijo za človekove pravice v OZN)
Kitajska itd...
anny22
# 01.06.2017 ob 15:52
Ljubljana je vključena v mrežo zatočišč za preganjane pisatelje ICORN. Na Rimski je stanovanje, v katerem lahko preganjani pisatelji ostanejo dve leti in v tem času dobivajo tudi žepnino.

Primer maroške pisateljice

Nehajte nabijati in usmerite prst tja, kjer ne naredijo nič.
vnk
# 01.06.2017 ob 15:41
Ah ja, spet mal probegunske propagande s strani rtvja pod pretvezo novice.
Audy
# 01.06.2017 ob 16:20
O naraščajoči sovražnosti in napadov "beguncev" na domačine seveda ni govora...
Karantanc+
# 01.06.2017 ob 13:49
Rasizem in ksenofobija sta naravna in neizbežna. Lahko se špilamo toleranco, a narava nikoli ne pozabi izterjave.
gre888
# 01.06.2017 ob 13:09
Je Soros mal cekinov nakazal pa so se še te začeli oglašati.
virus.013
# 01.06.2017 ob 12:58
Državam, ki so najbolj strpne, očitajo nestrpnost. Narobe svet.
Pen International je bil ustanovljen z dobrim namenom, ampak po tem članku sodeč se gredo danes samo še politično gonjo.
Untamle
# 01.06.2017 ob 14:41
pašeresje - Evropa je sprejela veliko pregnanih, tudi pisateljev, ampak krivdni prst se v isti sapi usmerja nazaj. Mi smo krivi za vse. Predvsem jaz, pa sosedova Tončka.
slovenka.si
# 01.06.2017 ob 13:53
Mednarodni Pen se javno izreka proti rasizmu in ksenofobiji

Kdaj se bodo tudi proti šovinizmu in mizoginiji, ki diskriminira 50% prebivalstva? Ali je ovira ta, da je prisotna tudi v lastnih vrstah?
Kazalo