"Izstopam iz Društva, ker vam delam sramoto," je v začetku novembra v svoji izjavi zapisal Mazzini. "Po zadnji oceni vrhunskosti, ki jo je organiziralo društvo, sem dobil izjemno nizko število točk, konkretno 5. Od možnih 55 to znese točno desetino. Če torej po vseh objavljenih knjigah nisem dosegel več kot desetine (!) vrhunskosti, potem sem očitno brezupen primer." Foto: Cankarjev dom / Tomaž Grdin

Ne vem, kaj bi rekel – ali je to način samopromocije ali kaj, oba primera sta mi zelo kuriozna. Društvo je bilo vedno odprta struktura in se je lahko vsak pritožil, vendar eni to raje storijo s pompom.

Milan Jesih
Milan Jesih
Milanu Jesihu se zdita oba primera zelo kuriozna, saj pravi, da je bilo društvo vedno odprta struktura in se je lahko vsak pritožil. Foto: MMC RTV SLO

Kot so v DSP zapisali v izjavi za javnost, se Mazzini ne more opredeliti za avtorja, ki bi se mu doslej v sistemu dodeljevanja štipendij iz knjižničnega nadomestila dogajale sistematične krivice, kakor bi bralec oziroma gledalec lahko razumel iz njegovih medijskih nastopov.
Poudarjajo, da je bil od leta 2004 do leta 2010 vsako leto prejemnik ene od štipendij iz knjižničnega nadomestila, skupaj pa je v teh letih prejel preko 25.000 evrov bruto javnih štipendijskih sredstev.

Trdijo tudi, da predstava o ozki skupinici avtorjev, ki naj bi bila deležna dodeljevanja strokovnih štipendij iz knjižničnega nadomestila nikakor ne drži, saj je od leta 2004 do leta 2011 štipendije iz tega naslova prejelo preko 100 različnih avtorjev. Prav tako ne drži njegova navedba, ki jo sporoča javnosti, da je njegova vloga na javnem razpisu dobila oceno zgolj 5 točk v kategoriji "vrhunskost", saj je v navedeni kategoriji prejel 12 točk.

Tedanji predsednikdruštva Milan Jesih je že izrazil obžalovanje, da izstopa tako sijajen avtor in pronicljiv mislec in Mazzinija pozval, naj vendar pretehta svojo odločitev. Opravičila, kakršnega je pričakoval Branko Gradišnik – ta je iz društva danes izstopil zaradi "moralne dolžnosti", ker se društveno vodstvo ni opravičilo Mazziniju – "pa seveda ni moglo biti, saj komisija očitno ni naredila nobene napake. Zato je bila tudi njegova formalna pritožba zavrnjena"

Kot je poudaril Jesih, si je ob izstopu Mihe Mazzinija z njim sam dopisoval in mu pojasnil, da pač ni dosegel meje, ki bi jo moral doseči, zato je menil, da je stvar urejena.

Tako Mazzinijev kot Gradišnikov izstop se mu zdita nenavadna."Ne vem, kaj bi rekel – ali je to način samopromocije ali kaj, oba primera sta mi zelo kuriozna. Društvo je bilo vedno odprta struktura in se je lahko vsak pritožil, vendar eni to raje storijo s pompom," je še dejal Jesih.

Kot smo že poročali, je namreč dober mesec dni po izstopu Mazzinija iz DSP-ja to storil tudi Branko Gradišnik, ki je med razlogi navedel, da je za to čutil "moralno dolžnost", ker se društveno vodstvo ni opravičilo Mazziniju, temveč se je "potuhnilo – češ psi lajajo, korita se praznijo naprej".

Ne vem, kaj bi rekel – ali je to način samopromocije ali kaj, oba primera sta mi zelo kuriozna. Društvo je bilo vedno odprta struktura in se je lahko vsak pritožil, vendar eni to raje storijo s pompom.

Milan Jesih