Kermani je v petek kot gost sejma izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega nacionalizma v Evropi. Pomanjkanje solidarnosti in enotnosti v primeru begunske problematike kaže, da je celina v globoki duhovni krizi, je prepričan. Foto: EPA
Kermani je v petek kot gost sejma izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega nacionalizma v Evropi. Pomanjkanje solidarnosti in enotnosti v primeru begunske problematike kaže, da je celina v globoki duhovni krizi, je prepričan. Foto: EPA
Frankfurtski knjižni sejem
Na letošnjem frankfurtskem sejmu, ki se končuje danes, se je predstavilo okoli 7.000 razstavljavcev iz približno 100 držav. Organizatorji menijo, da so privabili okrog 300.000 obiskovalcev. Foto: EPA

Nagrado, ki je vredna 25 tisoč evrov, bo Kemani sprejel ob koncu sejma, na današnji slovesnosti v frankfurtski cerkvi sv. Pavla.

Nagrajeni Kermani je v petek kot gost sejma izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega nacionalizma v Evropi. Pomanjkanje solidarnosti in enotnosti v primeru begunske problematike kaže, da je celina v globoki duhovni krizi, je prepričan.

Sovražnost do beguncev se mu zdi predvsem generacijski problem. Za mlade ljudi sta raznolikost in multikulturnost v Nemčiji zdaj že nekaj povsem običajnega, v njegovih šolskih letih pa so bili tujci strogo ločeni od Nemcev, se spominja 47-letni pisatelj.


Kermani, čigar starši so se leta 1959 iz Irana preselili v Nemčijo, se lažje kot katero koli drug nemški intelektualec sprehaja med Zahodom in Vzhodom. Je znanstvenik, pisatelj in poet, kot novinar pa poroča o usodi beguncev.

Študiral je islamske študije, filozofijo in dramaturgijo ter doktoriral z disertacijo Bog je lep: estetsko doživetje Korana. Podpisal je več romanov ter knjig in esejev o islamu, Bližnjem vzhodu in odnosih med kristjani in muslimani. V njegovem opusu so tudi otroška knjiga in knjiga, v kateri je izrazil občudovanje nad rokovskim zvezdnikom Neilom Youngom.

Za svoje akademsko in literarno delo je bil večkrat nagrajen, med drugim z nagrado Hannah Arendt in Kleistovo nagrado. Za več kot 1200 strani dolgi roman Dein Name (Tvoje ime, 2011), mešanico dnevnika, pripovedi in družbene analize, je dobil nemško literarno nagrado Josepha Breitbacha.

Kermanijeva domovina sejem letos bojkotira
Največji knjižni sejem na svetu je v tem tednu predstavil več kot 7000 založnikov iz približno 100 držav. Letošnji 67. sejem po vrsti je v ospredje ponovno postavil avtorje in njihova dela, saj sta digitalizacija in e-knjiga že postali realnost. Zasenčil pa ga je bojkot Irana. Islamska republika je zaradi nastopa v Indiji rojenega britanskega pisatelja Salmana Rushdieja odpovedala svojo udeležbo, češ da je Rushdie v islamskem svetu osovražen zaradi svojih "knjig, ki so žaljive do islama".