Novosti za ljubitelje knjig ne bo zmanjkalo. Foto: MMC RTV SLO
Novosti za ljubitelje knjig ne bo zmanjkalo. Foto: MMC RTV SLO
Knjigarna
Letos bo nekoliko manj novosti in več ponatisov. Foto: BoBo

Založba Mladinska knjiga bo letos izdala 320 novih knjig, 15 učbenikov ali delovnih zvezkov ter okoli 150 ponatisov. Med uspešnicami napovedujejo izdajo monografije o Michelangelu.

V letu 2013 bodo za 15 odstotkov zmanjšali število knjižnih novitet ter povečali število ponatisov, je povedal glavni urednik Bojan Švigelj. Med posebnimi dogodki je omenil obiske tujih avtorjev, med njimi italijanskega pisatelja Paola Giordana, hrvaškega avtorja Bruna Šimleše in ameriškega avtorja Patricka Nessa. Leto bo zaznamovala tudi 100-letnica pisatelja Borisa Pahorja.

Med leposlovnimi deli je vodja tega uredništva Andrej Ilc izpostavil slikanico s Prešernovo Zdravljico in ilustracijami Damijana Stepančiča, ki je po njegovih besedah kompleksna umetnina, ki bo nagovorila tako mlade kot starejše bralce. Obeta se tudi izdaja slikanice Mauricea Sendaka Tja, kjer so zverine doma, ki velja za eno najslavnejših slikanic vseh časov, ob 60-letnici najstarejše, "še živeče" slovenske knjižne zbirke Čebelica pa bodo izdali paket desetih najboljših slikanic iz bere 433 del.

Marca bo izšel z modro ptico nagrajen mladinski roman Vinka Möderndorferja Skoraj kot v filmu, napovedujejo pa tudi mladinski roman priljubljenega ameriškega pisatelja Patricka Nessa Klic pošasti, ki je prejel več najpomembnejših nagrad za mladinsko literaturo.

Minatti, Pavček in novi roman Muckove
Ob 50-letnici izdaje pesniške zbirke Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad bodo izdali ponatis s spremno besedo njegove žene, pesnice Lojzke Špacapan. Pripravili bodo tudi antologijo pesmi Toneta Pavčka. Desa Muck za letos piše nov roman Ljubezenski odred, od tujih romanov pa je Ilc omenil knjigo švedskega pisatelja Jonasa Jonassona Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil ter novi Giordanov roman Človeško telo.

Nova izdaja Družinskega medicinskega vodnika
Med priročniki bo letos blestela monografija o Michelangelu. Po besedah vodje uredništva priročnikov Urške Kaloper bo presežna v več pogledih. Ročno vezana knjiga bo ponudila najcelovitejšo predstavitev tega renesančnega umetnika slovenskim bralcem. V uredništvu pripravljajo tudi izdajo Družinskega medicinskega vodnika, ki je delo britanskih strokovnjakov, pregledali pa so ga tudi priznani slovenski strokovnjaki.

Letos bo izšel tudi interaktivni tečaj angleščine 24/7 English, biblija pletenja ABC pletenja ter novi kuharski priročnik Jamieja Oliverja, ki tokrat ponuja recepte za kosilo v 15 minutah.