Aslan v svoji knjigi poudarja, da je bilo križanje v Jezusovih časih povsem standarden način usmrtitve za upornike, vstajnike in dezerterje - torej tiste, ki so grešili proti državi. Foto: Amazon
Aslan v svoji knjigi poudarja, da je bilo križanje v Jezusovih časih povsem standarden način usmrtitve za upornike, vstajnike in dezerterje - torej tiste, ki so grešili proti državi. Foto: Amazon
"Zelo nerodno mi je bilo," je po intervjuju za Fox Aslan priznal v šovu Piersa Morgana. "Kaj je konec koncev bolj neokusnega od akademika, ki mora na dan privleči svoje dosežke. Ko to počneš, res izpadeš kot cepec. Toda zelo težko je bilo ne omenjati, da sem kvalificiran za pisanje te knjige, tako da se pogovarjajva, prosim, o knjigi." Foto: YouTube

Mučni desetminutni intervju, v katerem se novinarka Lauren Green ni ravno izkazala, se je konec tedna kot požar razširil po spletu. V njem poskuša Greenova Rezo Aslana, uglednega akademika, ki je ob tem čisto slučajno tudi musliman, zasliševati o tem, kako je lahko napisal knjigo o Jezusovem življenju: "Sami ste musliman; zakaj ste torej napisali knjigo o ustanovitelju krščanstva?"

"Preučevalec svetovnih religij s štirimi diplomami sem, vključno z eno iz Nove zaveze, in s tekočim znanjem biblične grščine, ki izvore krščanstva preučuje že dve desetletji," je na to odgovoril vidno presenečeni Aslan. "Ne gre za to, da sem samo neki musliman, ki piše o Jezusu. Strokovnjak z doktoratom iz zgodovine religij sem."

Novinarka se kljub temu ni dala: avtorja je obtožila, da doslej še ni "razkril", da je musliman, nato pa njegovo akademsko početje primerjala s tem, kot da bi demokrat napisal biografijo Ronalda Reagana.

A stara resnica, da je vsaka publiciteta dobra publiciteta, se je spet enkrat izkazala za resnično: intervju, zaradi katerega so se pri Fox News spet enkrat znašli na muhi najrazličnejših kritikov, je imel za Aslana pozitivne posledice: njegova kontroverzna biografija Jezusa, Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth (Gorečnež: Življenje in čas Jezusa iz Nazareta) se je povzpela na sam vrh Amazonove lestvice najbolje prodajanih knjig. Gre predvsem za portret nasilnih in spremenljivih časov, ki so vodili v neuspešno vstajo Judov proti Rimskemu imperiju in uničenje Jeruzalema.

Prodaja se kot vroče žemljice
Aslanovi založbi Random House je izvodov knjige dejansko začelo primanjkovati: naročili so še dodatnih 50 tisoč izvodov, ki bodo natiskani do ponedeljka. Celotna naklada knjige je zdaj narasla na 150 tisoč izvodov, sicer pa se že pred avtorjevim intervjujem za Fox News ni slabo prodajala.

Aslan iskreno priznava, da mu je všeč, da mu je viralno širjeni intervju prinesel večjo prepoznavnost: "Ne bom lagal - navdušen sem nad odzivom javnosti na intervju," je povedal za The New York Times. "Tovrstne publicitete ne moreš kupiti." Na spletni strani Buzzfeed, ki je intervju objavila pod naslovom "Je tole najbolj sramoten intervju, kar so jih pri Fox News kdaj naredili?", si ga je ogledalo 4,5 milijona ljudi, Aslan pa je od takrat bogatejši za 5000 novih sledilcev na Twitterju.