Literarno obarvanemu tedni sta se pridružili tudi Svetlana Slapšak in Svetlana Makarovič, ki sta se pogovarjali v Kavarni Narodne galerije. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Literarno obarvanemu tedni sta se pridružili tudi Svetlana Slapšak in Svetlana Makarovič, ki sta se pogovarjali v Kavarni Narodne galerije. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Fabula
Založba poleg številnih gostovanj vsako leto organizira dva velika mednarodna literarna festivala - Fabulo in Dneve poezije in vina. Foto: Matej Pušnik/Fabula
Slovenski dnevi knjige
Beletrina je dejavna tudi pri posredovanju del svojih avtorjev v tujino, kjer letno izide okoli 20 prevodov v različne jezike. Foto: BoBo

Vsestranska ustvarjalka in profesorica antičnih študij sta se pogovarjali v kavarni Narodne galerije. Prav tako dopoldan so se v knjigarni Konzorcij pogovarjali z Milanom Deklevo in recitirali njegove pesmi.

Vesna Milek in Boštjan Narat pa sta bila na valovih Ljubljanice Razpoložena za Pariz. Opoldne se bodo v Pritličju predstavili Beletrinini nominiranci za nagrado kresnik, Gabriela Babnik, Dino Bauk in Emil Filipčič. Ob 19.00 pa bo v atriju Mestne hiše potekal pogovor z Mojco Kumerdej o Kronosovi žetvi, njenem novem romanu, ki ga je postavila v konec 16. stoletja.


Jubileju Beletrine bo namenjena tudi radijska oddaja Razgledi in razmisleki. O simpatičnih začetkih založbe in njenem celostnem delovanju, pa tudi nekoliko o njeni prihodnosti se bo Marko Golja pogovarjal z direktorjem založbe Mitjo Čandrom. Pogovoru prisluhnite v oddaji, ki bo na sporedu 3. programa Radia Slovenija - ARS v četrtek, 26. maja, ob 13.05.

Osrednje praznovanje bo sledilo ob 20.00 na Študentskem kampusu – najprej bodo odprli razstavo podob Samire Kentrić, zatem pa bo sledil kantavtorski glasbeni program.

V nedeljo lahko na Vodnikovi domačiji ob 11.00 ujamete otroško delavnico s Slavkom Preglom in junaki iz Odprave zelenega zmaja. V prvih dneh novega tedna se bo dogajanje preselilo na Goriško. V ponedeljek bo v goriški Galeriji Ars potekal pogovor s Tonetom Rodetom o njegovi pesniški zbirki Prareka, v torek pa se bodo v SNG Nova Gorica pogovarjali s Prešernovim nagrajencem Tonetom Partljičem o romanu Sebastjan in most. Praznovanje se bo zavleklo v naslednji mesec, ko bo 7. junija Goran Vojnovič na Vodnikovi domačiji spregovoril o svojem zadnjem romanu Figa.

Beletrina se je v dvajsetih letih delovanja uveljavila kot ena najproduktivnejših slovenskih založb. Njeni avtorji so redno med prejemniki različnih literarnih nagrad, za kresnikovo se denimo letos potegujejo trije - Gabriela Babnik z romanom Intimno, Dino Bauka z delom Konec. Znova in Emil Filipčič s Serafa s Šarhove 2.

Več kot tisoč knjig
V svojih zbirkah Beletrina, Časopisi za kritiko znanosti, Koda in Posebne izdaje izda Beletrina na leto več kot 50 del, vsega skupaj pa je do zdaj na knjižne police postavila več kot tisoč knjig. Samo v zbirki Beletrina, ki je namenjena leposlovnim delom, je izšlo več kot 400 naslovov. V zbirki se trudijo združevati tradicijo in novosti, pod njenim okriljem pa izhajajo tako dela slovenskih klasikov kot tudi predstavnikov mlajše in najmlajše generacije.

Vsako leto založba organizira dva mednarodna literarna festivala - Dnevi poezije in vina so od leta 1996 gostili več kot 400 pesnikov z vsega sveta. Festival, ki se je leta 2010 iz Medane preselil na Ptuj, je postal tudi del evropskega pesniškega vozlišča Versopolis. Trinajst let pa ima za seboj festival Literature sveta - Fabula, ki je v prestolnico zvabil že vrsto zvenečih literarnih imen, med drugim Hanifa Kureishija, nobelovko Herto Müller, Jonathana Franzna in Janice Galloway.

Leta 2013 so v sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic zagnali portal Biblos za izposojo e-knjig v slovenskem jeziku. Kot koordinator Versopolisa pa sodeluje v programu EU-ja, v katerega je trenutno vključenih 13 mednarodnih literarnih festivalov in 98 perspektivnih evropskih pesnikov.