Delo se o kavi razpiše v 19 poglavjih, prinaša pa tudi zgodbe o zanimivih osebnostih, odvisnikih od kave. Foto: Modrijan
Delo se o kavi razpiše v 19 poglavjih, prinaša pa tudi zgodbe o zanimivih osebnostih, odvisnikih od kave. Foto: Modrijan

Dvajseta podelitev nagrad gourmand za vino in druge pijače je potekala v mestu Jantai. Podelili so jih v več kategorijah, z ožjega seznama najboljših del so bila izbrana tri najboljša na svetu. Zanje se ne potegujejo le knjige, ampak tudi filmski in televizijski prispevki ter glasbena dela.
Kava nekoč in danes
Jezernikova monografija, ki je izšla pri založbi Modrijan, popisuje zmagoviti pohod kave na vse celine sveta, od Jemna, Etiopije, Osmanskega cesarstva, Balkana, zahodne Evrope, Brazilije vse do sodobne proizvodnje kave, ki ji kraljuje ameriški Starbucks. Avtor se je razpisal tudi o prihodu kave v slovenski prostor, ki je v 17. in 18. stoletju ostala omejena na najbogatejše sloje, sredi 19. stoletja pa so jo začeli piti bogati kmetje, predvsem pa so se z njo krepčale ženske. Kavarne so postale priljubljene med meščani, predvsem pa zbirališča družabnega in političnega življenja v času narodnega prebujenja. Večina kave je na Slovensko prihajala iz Trsta, ki je še danes pomembno pristanišče za kavo.
Tematiki kave se Jezernik posveča desetletja in v tem času je zbral okoli 500 razglednic, ki jih je zdaj prvič objavil. Več kot 250 fotografij, risb in reklamnih sporočil ilustrira proizvodnjo, razširjenost, nasprotovanje in odobravanje tega napitka.