Aleš Debeljak (1961-2016). Foto: BoBo
Aleš Debeljak (1961-2016). Foto: BoBo
Kako postati človek
Debeljakova zbirka pesmi v prozi Kako postati človek je pri Cankarjevi založbi izšla leta 2014. Foto: Cankarjeva založba

V knjigarni Konzorcij se mu bodo 8. februarja poklonili s popoldanskim pesniškim maratonom in tako se bodo njegovi verzi prepletali z verzi avtorjev pesniških zbirk, ki so pri založbi Mladinska knjiga in Cankarjevi založbi izšle lani ali pa so v pripravi za letošnjo izdajo.

Mojster pesniškega ustvarjanja
Za poezijo Aleša Debeljaka je značilen dialog z modernističnim izročilom in eksistencialističnim mišljenjem. V Nedokončanih hvalnicah iz leta 2000 se je njegova poezija tematsko razširila z erotizmom, v zbirki Pod gladino iz leta 2004 pa je z ritmizirano govorico razkrival svet potopljenih monarhij in rodovnega spomina, svet sporov in porazov, človeške obsedenosti z nasiljem in slastjo. Objavil je osem knjig pesmi, prevedel izbrane pesmi Johna Ashberyja in uredil več antologij.

Debeljak je za svoje delo prejel nekaj mednarodnih, jugoslovanskih in slovenskih priznanj - med drugim nagrado bralcev za najboljši esej desetletja v reviji World Literature Today, nagrado Prešernovega sklada in priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije ter dvakrat Jenkovo nagrado. Njegova dela so izšla v angleških, nemških, francoskih, španskih, katalonskih, italijanskih, romunskih, hrvaških, srbskih, makedonskih, poljskih, slovaških, čeških, litovskih, albanskih, finskih, madžarskih in japonskih prevodih.

Bralcem sporočamo, da bo žalna knjiga:

4. februarja od 7. ure do konca pogreba na Žalah

5. februarja od 9. ure na Društvu slovenskih pisateljev

6. februarja od 9. ure v knjigarni Konzorcij


Brana in uglasbena poezija

Poleg poezije Aleša Debeljaka bo mogoče slišati še dela Ferija Lainščka, Andreja Medveda, Vinka Möderndorferja, Barbare Pogačnik, Andreja Rozmana, Jureta Vuga, Cirila Zlobca, Boštjana Gorenca in Uroša Zupana. Saša Pavček bo brala pesmi svojega očeta Toneta Pavčka, Branko Završan pa pesmi Berte Bojetu Boeta in Mihaele Hojnik.

Branju se bo pridružila še uglasbena poezija, in sicer šansoni Jacquesa Brela z albuma Senca tvojga psa v prevodu in interpretaciji Branka Završana, ki bo tudi povezoval dogajanje. Pri izvedbi šansonov bosta Završana spremljala Žiga Golob na kontrabasu in Uroš Rakovec na kitari.

Pesniški maraton na dan kulture v knjigarni Konzorcij se bo začel ob 13. uri.