Leta 1994 je pisatelja na pragu njegovega doma v vrat zabodel verski fanatik, a je napad preživel. Umrl je leta 2006, pri častitljivi starosti 94 let. Foto: Reuters
Leta 1994 je pisatelja na pragu njegovega doma v vrat zabodel verski fanatik, a je napad preživel. Umrl je leta 2006, pri častitljivi starosti 94 let. Foto: Reuters
Kairska trilogija
Mahfouz je posamezne knjige v svoji Kairski trilogiji poimenoval po treh egiptovskih ulicah. V romanih spremljamo tri generacije družine Ahmeda Abd El Džavada od prve svetovne vojne do sredine 20. stoletja. Na Poti med palačama si gospod Ahmed z Amino ustvari družino, pozneje pa se dogajanje prenese na ulico Palača poželenja in v Cukrarsko ulico, kamor se preselijo njegovi potomci. Ahmed je pravi pater familias, ki svoje otroke vzgaja v duhu, da je olika pomembnejša od učenja. Vsaka generacija te velike družine je bolj izobražena, bolj uporniška, vpliv gospoda Ahmeda pa se manjša. Trilogija je med drugim natančen portret družbenopolitičnega življenja v takratnem Egiptu. Foto: Mladinska knjiga

V svoji 70-letni pisateljski karieri je objavil 34 romanov, več kot 350 kratkih zgodb, na ducate filmskih scenarijev in pet gledaliških iger.

Nagib Mahfuz (1911-2006), ki velja za mojstra arabskega romana, je izoblikoval samosvoj, prepoznaven slog in izčistil moderni arabski književni jezik. V svojih literarnih delih je psihološko prodorno ter kritično in analitično opisal razvoj svoje države v 20. stoletju, še posebej pa se je posvetil psihološkemu vplivu družbenih sprememb na mišljenje in življenje običajnih ljudi.

Rodil se je v Egiptu. Pri 14 letih je začel pisati poezijo, pri 17 letih se je prvič preizkusil v pisanju proze, napisal prve novele, ki pa so bile večinoma zavrnjene. Študiral je filozofijo ter arabsko in svetovno književnost na filozofski fakulteti Univerze v Kairu, na kateri je diplomiral leta 1934. Po diplomi se je vpisal na podiplomski študij in si za temo izbral estetiko v islamski filozofiji, a se je raje kot za študij odločil za literaturo.

Pisal je neutrudno vse do smrti v visoki starosti. V nekem intervjuju je dejal: "Če me bo želja po pisanju kdaj minila, bi rad, da bi bil to moj zadnji dan." Pokopali so ga v Kairu z državnimi častmi.

Beremo ga lahko tudi v slovenščini
V slovenščini je na voljo Kairska trilogija ter dve zbirki kratkih zgodb Ogledala in Pravi čudež. Trilogija, ki zajema čas med letoma 1917 in 1944, prinaša opis treh generacij družine in obenem celosten in slikovit prikaz intelektualno-moralnega in družbenopolitičnega dogajanja v Egiptu med obema vojnama z vsemi pretresi in razpadanjem družbenih, družinskih, moralnih, političnih in drugih tradicionalnih vrednot.