Tatjana Rojc je za italijanske bralce pred leti pripravila razprodano monografijo o slovenski književnosti pod naslovom Le lettere slovene. Foto: Bobo
Tatjana Rojc je za italijanske bralce pred leti pripravila razprodano monografijo o slovenski književnosti pod naslovom Le lettere slovene. Foto: Bobo
Boris Pahor
Monografija Tako sem živel: stoletje Borisa Pahorja je izšla ob pisateljevi stoletnici. Foto: BoBo

V delu je opisala burno stoletje, ki je zaznamovalo življenje in delo tržaškega pisatelja. Sam se mu je s kleno držo zoperstavljal in ostal zavezan slovenstvu in pričevanju o prisotnosti slovenskega naroda v Trstu. Knjiga je najprej izšla pri Cankarjevi založbi, ko je izdajo pripravila ob avtorjevi stoletnici, nekaj mesecev pozneje pa so še pri ugledni italijanski založbi Bompiani.

Slavnostna podelitev bo 29. novembra na gradu Spessa v Koprivnem pri Gorici, nagrajenko pa bo ob tej priložnosti predstavila glavna urednica italijanske založbe Elisabetta Sgarbi.

Avtorica literarnih študij o velikanih slovenske književnosti
V Nabrežini rojena Tatjana Rojc je diplomirala na leposlovni fakulteti v Trstu. Velja za izjemno poznavalko slovenske književnosti. Za italijanske bralce je pred leti pripravila monografijo o slovenski književnosti pod naslovom Le lettere slovene, ki je bila razprodana, s pisateljem Pahorjem pa je sodelovala pri več objavah njegovih knjig tako v slovenskem kot italijanskem jeziku. O njem je napisala tudi več literarnih študij, prav tako o Alojzu Rebuli, Srečku Kosovelu, Francetu Balantiču in Miroslavu Košuti.

Nagrado Auersperg podeljujejo drugič. Lani jo je dobil slovenski zgodovinar Miha Preinfalk za delo Plemiške rodbine na Slovenskem, 18. stoletje, 1. del, Od Andriolija do Zorna. Janja in Emil Auersperg sta bila znana izobraženca. Janja, ki je dolga leta poučevala na slovenskih šolah in na univerzi, je v oporoki zapisala, da naj se nagrada podeljuje za "znanstvene in zgodovinske dosežke slovenskim avtorjem iz Furlanije - Julijske krajine".