Žirijo je najbolj prepričal prvenec Nejca Gazvode. Foto: Založba Goga
Žirijo je najbolj prepričal prvenec Nejca Gazvode. Foto: Založba Goga
Festival je obiskalo tudi deset tujih književnikov. Foto: EPA
V Jari gospodi Bojana Stupice je nastopil tudi starosta slovenske igralske srenje, Stane Sever.
Festival zgodbe so pospremile tudi projekcije kratkih filmov.

Za nagrado so se potegovali še Katarina Marinčič z delom O treh, Dušan Merc s Pego v očesu in Veronika Simoniti z Zasukanimi štorijami, med njimi pa je izbirala žirija, ki so jo sestavljali Helga Glušič (predsednica), Miha Pintarič, Lucija Stepančič, Tomo Virk in Zdenko Vrdlovca. S podelitvijo Dnevnikove fabule v Kulturnem domu v Postojni je tako 3. mednarodni festival zgodbe Fabula po skoraj mesečnem privabljanju ljubiteljev literature zaprl svoja vrata.

Kaj ponuja zadnji dan?
Z deli nominirancev se je bilo mogoče bolje seznaniti že prvi teden po začetku festivala (svoja vrata je odprl 24. januarja), ko so jih predstavljali na posebnih branjih v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Za zadnji dan festivala so organizatorji poleg podelitve nagrad in zabave Fabula pripravili še simpozij Filmska zgodba, ki ga je povezoval Gorazd Trušnovec.

Obisk pisateljev iz vse Evrope
Na številnih literarnih srečanjih je v okviru festivala svoje delo predstavilo deset pisateljev. Ljubitelji literature so se lahko spoznali s pisanjem večkratnega Nobelovega nominiranca Milorada Pavića (Srbija in Črna gora), Miljenka Jergovića, Krešimirja Mičanovića, Krešimirja Bagića in Roberta Perišića (Hrvaška), Claudia Magrisa, Diega Maranija (Italija), Georgija Gospodinova (Bolgarija), Kadra Abdolaha (Nizozemska) in Tobyja Litta (Velika Britanija).

Tudi na malih zaslonih
Fabula je poleg branj ponudila tudi projekcije kratkih filmov TV Slovenija, ki so bili posneti po različnih knjižnih predlogah. Projekcije filmov, ki so povezani z naslovom Slovenska filmska fabula, so potekale na drugem programu TV Slovenija od 12. do 26. februarja. Program so popestrili še z javno tribuno Dramatizacija romanov, ki so jo pripravili v ljubljanski Drami, zaokrožila pa jo je predstava Severni sij avtorja Draga Jančarja v izvedbi SNG-ja Maribor, za režijo katere je poskrbel Mile Korun. Na okrogli mizi Jeziki mesta so se pogovarjali o slovenski in hrvaški prozi.

Mednarodni festival zgodbe Fabula, ki je potekal v Ljubljani, Mariboru, Postojni, Izoli in Kopru, organizira Študentska založba v sodelovanju s Postojnsko jamo in z Dnevnikom. Slednji tudi skrbi za podelitev nagrad za najboljšo zbirko kratke proze.