Knjige
(1)
Pisatelj Nicolas Mathieu, letošnji dobitnik prestižne francoske literarne nagrade Goncourt, je nagrado prejel za svoj drugi roman Leurs enfants apres eux (Za njimi njihovi otroci). Foto: EPA

Dodaj v

Nagrada goncourt letos Nicolasu Mathieuju: Nazaj v devetdeseta

Nagrada je vredna simboličnih deset evrov
7. november 2018 ob 18:45
Pariz - MMC RTV SLO, STA

"Želel sem povedati zgodbo o svetu, iz katerega prihajam," je dejal 40-letni nekdanji novinar Nicolas Mathieu, ki je preživel "18 mesecev zaprt v sobi", da je napisal roman, za katerega je danes dobil nagrado goncourt.

"In nenadoma se znajdem tukaj, kot zajec pred žarometi," je dodal pred zbranimi novinarji pred pariško restavracijo Drouant, kjer nagrado vsako leto podelijo na začetku novembra.

90. leta v vzhodni Franciji
Pisatelj Nicolas Mathieu, letošnji dobitnik prestižne francoske literarne nagrade Goncourt, je nagrado prejel za svoj drugi roman Leurs enfants apres eux (Za njimi njihovi otroci). V njej sledimo odraščanju najstnikov v 90. letih preteklega stoletja v avtorjevi rodni vzhodni Franciji.

Zgodba romana se razteza čez štiri poletja in sledi skupini prijateljev, ki sanjajo o pobegu iz turobnega industrijskega mesta, v katerem so plavži ugasnili. Nič drugače ni z njihovimi starši – eden od očetov, odpuščen kovinar, se skozi življenje prebija z vrtnarjenjem in v pijači utaplja svojo žalost.

Nagrada je vredna simboličnih deset evrov, toda nagrajenemu romanu sta zagotovljeni visoka naklada in dobra prodaja.

Po ljubimca v Istanbul
Nagrado renaudot, ki neuradno velja za nekakšno tolažilno priznanje, pa je danes prejela Valerie Manteau za roman Le sillon (Brazda) z zgodbo o ženski, ki odpotuje v Istanbul, da bi našla ljubimca.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
ShuShu
# 07.11.2018 ob 19:06
Nagrada (10€) je resda simbolna, a glede na to, da knjigo zmagovalca kupijo vse knjižnice, javne institucije frankofonskih držav in etc. ter da bo najverjetneje popularno božično/novoletno darilo, lahko sklepamo, da mu bo le-ta nagrada doprinesla slavo in kak milijonček. ;)
Kazalo