Madeline Miller je bronasto figuro, poimenovano Bessie, prejela na slovesni podelitvi v londonski Kraljevi festivalni dvorani. Foto: Reuters
Madeline Miller je bronasto figuro, poimenovano Bessie, prejela na slovesni podelitvi v londonski Kraljevi festivalni dvorani. Foto: Reuters
Madeline Miller: The Song Achilles
Nagrado orange so začeli podeljevati leta 1996, da bi z njo opozorili na angleško pišoče avtorice po vsem svetu. Madeline Miller je prva dobitnica, ki je nagrajena za svoj romaneskni prvenec, in četrta Američanka med dobitnicami. Foto: Reuters
Po letošnjem letu Orange prekinja dolgoletno sponzorstvo nagradi. Foto: EPA

Učiteljica latinščine in pisanja Madeline Miller je nagrado, ki jo podeljujejo za fikcijo ženskih avtoric, ki pišejo v angleškem jeziku, prejela za svoj romaneskni prvenec. "Nagrada je več kot zaslužena - gre za izvirno, strastno, inovativno in spodbudno delo," je po poročanju BBC-ja ob razglasitvi nagrajenke pojasnila predsednica žirije Joanna Trollope.
Četrta Američanka, ki je prejela nagrado orange, je roman The Song of Achilles (Ahilova pesem) pisala deset let, prvič pa so je izšla september lani pri založbi Bloomsbury. Zgodba je postavljena v čas, ko so usodo Grčije krojili mitološki junaki. V tem spoznamo nerodnega mladega princa Patrokla, ki ga izženejo na Fitio, kjer spozna čudovitega in močnega Ahila. Fanta se vse bolj zbližujeta, in ko odjekne vest, da so ugrabili Heleno Špartansko, se odpravita na potovanje v Trojo. Po besedah žirije je legendarna zgodba o Ahilu in Patroklu, ki je prav tako umrl v trojanski vojni, povedana z vso intenzivnostjo in natančnostjo, ki se za takšen svet nasilja, vraževerja in romance spodobi.
Kakovostno pisanje ali roman brez harmonične celote?
"V knjigi je veliko seksualne napetosti, tudi dejanske spolnosti, večino tega homoseksualne - Gora Brokeback odpluje Troji naproti," je zapisala Independentova kritičarka Viv Groskop. "V celoti kakovostno pisanje, ki se je udobno namestilo med literarne in komercialne žanre," še nadaljuje. Zato pa delo ni prepričalo Daniela Mendelsohna iz New York Timesa, ki pravi, da je prava Ahilova peta te knjige harmonija, ki je dodatno katastrofalno omajana z avtoričino odločitvijo, da antično junaško zgodbo uporabi kot metaforo moderne hormonske pripovedi.
V tem trenutku je Millerjeva verjetno na slabe kritike pozabila. Je edina debitantska pisateljica, ki je prejela to nagrado. Rojena v Bostonu je študirala klasično književnost na Univerzi Brown, prav tako pa v dramski šoli Yala, kjer se je posebej ukvarjala s prirejanjem klasičnih zgodb današnjemu občinstvu.
Druge nominiranke in žirija
V ožjem izboru za nagrado so bile še nekdanja nagrajenka Ann Patchett, ki je bila nominirana za roman State of Wonder, pisateljica Esi Edugyan za Half Blood Blues, Anne Enright za delo The Forgotten, Georgina Harding za Painter of Silence in Cynthia Ozick za Foreign Bodies. V žiriji so poleg Joanne Trollope sedele še Lisa Appignanesi, Victoria Derbyshire, Natalie Haynes in Natasha Kaplinsky.

Letošnja nagrada, ki je Millerjevi prinesla 30.000 funtov, je zadnja v vrsti, ki bo nosila ime orange, saj je mobilni operater sporočil, da prekinja 17-letno sponzorstvo.