Tom Stoppard slovi po tem, da v svojih delih raziskuje razsežnosti svobode. Foto: EPA
Tom Stoppard slovi po tem, da v svojih delih raziskuje razsežnosti svobode. Foto: EPA
Antonia Fraser
Pinterjeva vdova Antonia Fraser je ob razglasitvi dobitnika nagrade pozdravila izbiro. Foto: EPA

Nagrado je Angleški center PEN ustanovil leta 2009 v spomin na Nobelovega nagrajenca, podeljujejo pa jo britanskemu književniku ali avtorju, ki živi v Veliki Britaniji in po Pinterjevem vzoru v svojih delih s strastno odločnostjo piše o sodobni družbi.
Izbiro Stopparda, ki slovi po raziskovanju razsežnosti svobode, je pozdravila tudi Pinterjeva vdova Antonia Fraser. "Harold ni občudoval le Tomovih del, pozdravljal je tudi neustrašno držo, ki jo je o perečih vprašanjih zavzel v javnosti."
Sonagrajenca si izbere lavreat
Ravno Harold Pinter je bil eden izmed razlogov, zakaj se je Stoppard posvetil dramatiki. Že pred letom 1960, ko se je odločil napisati prvo dramo, so njegova razmišljanja o gledališču povsem določila Pinterjeva dela. Stoppardu – v slovenščini lahko prebiramo njegovi drami Arkadija ter Rozenkranc in Gildenstern sta mrtva in radijske igre Albertov most, Ubit je bil pes in Umetnikov padec po stopnicah – bodo nagrado podelili na slovesnosti, ki bo 7. oktobra v Britanski knjižnici.
Po tradiciji si jo razdeli s tujim avtorjem, ki je v svoji državi preganjan zaradi svojih idej ali prepričanj. Prejemnika mednarodne nagrade PEN-a za pogum bo Stoppard izbral v sodelovanju s posebnim odborom angleškega PEN-a.
Tom Stoppard se bo pridružil dozdajšnjim dobitnikom nagrade Carol Ann Duffy, Davidu Haru, Hanifu Kureishiju in Tonyju Harrisonu.