Knjigotrška akademija se bo osredotočila na širok spekter različnih znanj, od praktičnih trgovskih prijemov, prek primerov dobre prakse v knjigarnah do bolj teoretičnega pogleda na določene knjigotrške teme. Foto: EPA
Knjigotrška akademija se bo osredotočila na širok spekter različnih znanj, od praktičnih trgovskih prijemov, prek primerov dobre prakse v knjigarnah do bolj teoretičnega pogleda na določene knjigotrške teme. Foto: EPA
Kres pod gradom, knjige, branje,  otroška literatura
Letošnji kongres so naslovili Bralec med nakupom in izposojo. Foto: MMC RTV SLO

V okviru dvodnevne prireditve so razglasili tudi najboljšega založnika in najboljšega knjigotržca. Nagrajenca sta ustanovitelj založbe Sanje in urednik Rok Zavrtanik, na področju knjigotrštva pa je najbolj prepričala Metka Zver iz Mladinske knjige Trgovine.
Založba, ki jo ženeta entuziazem in potrpežljivost
V Društvu slovenskih založnikov so v obrazložitvi zapisali, da je založba Sanje, ki jo je Zavrtanik ustanovil leta 1997, prepoznavna in ugledna ustanova, ki uspešno vstopa v mednarodne prostore. Poleg entuziazma in potrpežljivosti, s katero Zavrtanik premaguje težave in vztraja pri izjemno kakovostnem programu, je cenjeno tudi njegovo namerno prehajanje omejitev, ki jih postavljajo vzorci popularne ali elitne kulture.

Založba Sanje si prizadeva seči prek uveljavljenih vrednostnih, estetskih, žanrskih, političnih ali geografskih omejitev. V njihovem založniškem programu so enakovredno zastopani afriški romani ob ameriških, češki ob angleških, svobodna glasbena oblika ob izbrušeni klasiki, zvočna knjiga ob tiskanem izdelku. V katalogu založbe Sanje so enakovredno zastopani avtorji Ježek in Prešeren, Goethe in Ramoveš, Bartol in Dostojevski, Vanessa Redgrave in Stane Sever ter drugi, še piše v obrazložitvi.

Dolga vez s knjigami
O Metki Zver so knjigotržci zapisali, da je že dolgo povezana s knjigami. Leta 1996 je začela kot knjigarnarica v knjigarni Konzorcij, leta 2001 pa je prešla na trženje knjig v knjigotrštvu Mladinska Knjiga Trgovina. Kot strokovna sodelavka za marketing je spoznala položaj knjige na Slovenskem, se seznanila z akterji v knjižnem svetu ter s projekti in iniciativami za boljši položaj knjige v Sloveniji ali Evropi. Kot glavna nagrajenkina projekta sta v obrazložitvi navedena organizacija in trženje sejmov Frankfurt po Frankfurtu in Bologna po Bologni.

Kongres Knjiga na Slovenskem je najpomembnejši strokovni založniški dogodek v Sloveniji in je s knjigotrško akademijo, ki udeležencem ponuja specializirana knjigotrška znanja, priložnost za druženje tistih, ki se poklicno ukvarjajo s knjigo.

Kongres in akademijo so organizatorji časovno uskladili in s tem omogočili, da strokovnjaki prisluhnejo vrhunskim domačim in tujim predavateljem ter se na okroglih mizah udeležijo izmenjave mnenj o perečih temah, so sporočili organizatorji kongresa.

Letošnji kongres so naslovili Bralec med nakupom in izposojo. Posvečen bo vprašanjem bralnih in nakupnih navad. Udeleženci se bodo seznanili z nemškim in avstrijskim knjižnim trgom, pa tudi z e-knjigo in avtorskimi pravicami. Govorili bodo tudi o uredniškem poklicu z vidika tržnih zahtev.