Ferrari je z romanom hotel pokazati, kako se da
Ferrari je z romanom hotel pokazati, kako se da "isti princip uporabiti v imperiju, vaškem baru ali človeškem srcu." Foto: EPA
"Kaj ne veste, da je bil Barack Obama danes ponovno izvoljen? Se vam ne zdi, da bi stvari morali dati v perspektivo?" je zmagovalec včeraj v šali zabrusil novinarjem, ki so od njega na vsak način hoteli kak citat ob prejemu prestižne nagrade. Foto: EPA
Tako se je sveži lavreat prebijal do restavracije Drouant, kjer nagrado podeljujejo. Francozi svoja literarna priznanja očitno jemljejo resno. Foto: EPA

Žirija se je za Ferrarija dokončno odločila šele v drugem krogu glasovanja.

Leta 1968 v Parizu rojeni avtor je predstavnik nove francoske literarne generacije. Nagrajeni roman je zgodba mladega moškega, ki študij filozofije obesi na klin, da bi s starim prijateljem odprl bar na Korziki. Njun lokal naj bi postal kraj miru in prijateljstva, vendar pa se stvari precej drugače obrnejo, ko pijača, seks, korupcija in nasilje, po katerem je Korzika poznana, vržejo senco na načrte mladega idealista.

Ferrari je po lastnih besedah z romanom hotel pokazati, kako se da "isti princip uporabiti za imperij, vaški bar ali človeško srce." "Korzika je moje naravno literarno okolje," je povedal v nedavnem intervjuju za AFP. V dvajsetih je bil povezan tudi z aktivisti za neodvisnost Korzike in v tistem času je pisal tudi za nacionalistično glasilo.

Jerome Ferrari, ki predava filozofijo na francoskem liceju v Abu Dabiju, je predtem poučeval v korziškem glavnem mestu Ajaccio. Le Sermon de la Chute de Rome je njegovo šesto delo, izšlo pa je ravno v obdobju, ko se je Korzika znašla na naslovnicah zaradi nenadnega poskoka v nasilju. Če povemo, da so na otoku s 300 tisoč prebivalci od začetka lanskega leta našteli 38 umorov in 117 poskusov umora (to je najvišje povprečje v Evropi), je to dovolj zgovoren podatek.

Kako je srednjeveški teolog relevanten danes?
A napak bi bilo misliti, da je pridiga o padcu Rima kriminalni roman; žirija ga opisuje kot "čudovito parabolo sodobnega brezupa - a z upanja polnim sporočilom: konec sveta še ni nujno konec sveta". Naslov se navezuje na pridigo srednjeveškega krščanskega filozofa Avguština, ki ga Ferrari v romanu tudi izrecno citira: "Svet je kot človek; rodi se, raste in umre."

Denarja (neposredno) ni
Goncourtova nagrada, ki so jo prvič podelili leta 1903, je sicer vredna le simboličnih deset evrov, vendar pa dobitnike za več tednov postavi na sezname prodajnih uspešnic. Lani je Goncourtovo nagrado dobil profesor biologije Alexis Jenni za svoj prvenec L'Art francais de la Guerre (Francoska umetnost vojne).