Knjige
National Geographic
Na fotografiji je ena najslavnejših naslovnic National Geographica vseh časov. A kakšno zgodbo v resnici pripoveduje celoten fotografski arhiv slavne revije? Foto: Reuters
Aprilska številka revije je posvečena vprašanjem rase. Uredništvo se zato ni hotelo izogniti pregovornemu slonu v sobi - zgodovini same revije. Foto: National Geographic
       V petdesetih in šestdesetih letih so se najstniški fantje lahko vedno zanesli na to, da jim bo National Geographic kazal goloprse ženske, če so le imele temno ali rjavo polt.       
Revija po Masonovih besedah že zadnji dve desetletji ali tri "sanira" svoj sporni način poročanja, a tokrat so s svojo preteklostjo prvič obračunali eksplicitno. Foto: Reuters
       Fotografije, podobno kot članki, niso samo poudarjale različnosti, pač pa so različnost predstavile kot ... silno eksotično, kot čudaško, in vzpostavile določeno hierarhijo. Ta hierarhija je bila precej jasna: Zahod, še posebej angleško govoreči zahod, je na vrhu. Črni in rjavi ljudje so nekje na repu.       
National Geographic
Leta 1916 so v National Geographicu v številki, posvečeni Avstraliji, o aboriginih pisali kot o "divjakih", "ki imajo najnižjo inteligenco med vsemi ljudmi". Foto: National Geographic

Dodaj v

National Geographic: "Naše poročanje je bilo dolga desetletja rasistično"

Utrjevali so stereotipe o "divjih, eksotičnih" staroselcih
13. marec 2018 ob 17:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko so v uredništvu revije National Geographic sklenili, da bodo aprilsko številko posvetili vprašanju rase, so vedeli, da se bodo morali še prej spoprijeti z lastno preteklostjo in priznati, da je bilo njihovo poročanje do zdaj večkrat obarvano z rasizmom.

Odgovorna urednica Susan Goldberg je za iskreno ovrednotenje 130-letnega arhiva revije National Geographic rekrutirala Johna Edwina Masona, profesorja afriške zgodovine in zgodovine fotografije z Univerze v Virginii. Kar je našel, v resnici ni bilo spodbudno: rdečo nit rasizma, ki jo je mogoče najti v izbiri besed, tematike in celo fotografij, po katerih je revija najbolj znana.

Utrjevanje stereotipov o kulturah
"Do sedemdesetih let je National Geographic bolj ali manj ignoriral temnopolte ljudi, ki živijo v ZDA - nikoli jih nismo omenjali drugače kot v kontekstu priložnostne delovne sile,"
v svojem uvodniku aprilske številke zapiše Goldbergova. "Po drugi plati pa je revija "staroselce" na drugih delih sveta predstavljala kot "eksote", pogosto (in odmevno) razgaljene, kot vesele lovce, kot plemenite divjake - vsi klišeji, ki vam padejo na pamet."

V nasprotju z nekaterimi drugimi revijami, denimo Life, "pri National Geographicu niso naredili veliko, da bi bralcem pomagali videti onkraj stereotipov, ki so vsajeni globoko v ameriško belsko kulturo", priznava Goldbergova, ki omeni tudi, da je ona prva ženska in obenem prva judinja v zgodovini na čelu revije. "To sta dve skupini, ki sta bili tukaj tudi žrtev diskriminacije."

Slavni fotografski arhiv in njegove neizrečene implikacije
Da bi si ustvaril širšo sliko Geographicovega poročanja, je Mason preučil vse ključne številke iz zgodovine revije, vključno s fotografskim arhivom: dostop je imel do dokumentacije, ki dokumentira, katere fotografije so bile izbrane za objavo, katere so pristale na naslovnicah in katere so iz revije črtali. Iz tega je izluščil problematičen trend: "Fotografije, podobno kot članki, niso samo poudarjale različnosti, pač pa so različnost predstavile kot ... silno eksotično, kot čudaško, in vzpostavile določeno hierarhijo. Ta hierarhija je bila precej jasna: Zahod, še posebej angleško govoreči zahod, je na vrhu. Črni in rjavi ljudje so nekje na repu."

Na straneh revije je bil Zahodni svet od nekdaj predstavljan kot dinamičen, napreden in racionalen. Svet temnopoltih ljudi, po drugi plati, pa je bil od nekdaj "primitiven, nazadnjaški in načeloma nespremenljiv". Tema, ki se na fotografijah vedno znova pojavlja, je motiv staroselcev, ki so fascinirani in očarani nad zahodnjaško tehnologijo. "Ne gre zgolj za to, da so prisotni fotoaparati, džipi in letala. Temnopolti ljudje jih vedno gledajo z začudenjem ali nerazumevanjem." Implikacija teh fotografij je, da bo zahodnjaške bralce zabavala fascinacija nad nečim, kar je zanje vsakdanje.

Ničesar "neprijetnega", prosim
Zanimivo je tudi vprašanje, kako je uredništvo izbiralo tematike, ki jih je pokrivalo. Po Masonovih ugotovitvah je imel National Geographic dolga leta eksplicitno uredniško politiko "ničesar neprijetnega", kar pomeni, da so le redko pisali o vojnah, lakoti in družbenih pretresih. Zgodovinar je denimo našel reportažo o Južnoafriški republiki iz poznih šestdesetih, ki le bežno omeni t. i. pokol v Sharpevillu, v katerem je policija ubila 69 temnopoltih Južnoafričanov. "Nobenih glasov temnopoltih Južnoafričanov ni v reportaži. Ta odsotnost je enako glasna kot vse, kar je zapisano. Edini temnopolti ljudje na slikah so tisti, ki izvajajo eksotični ples ... delavci in strežba. V resnici je bizarno, če razmislimo o tem, kaj vse so morali uredniki, pisci in fotografi zavestno odmisliti."

Razgaljene ženske prodajo več revij
Seveda je treba omeniti tudi tradicionalno upodabljanje temnopoltih žensk v kontekstu revije - beri: zgoraj brez. "V petdesetih in šestdesetih letih so se najstniški fantje lahko vedno zanesli na to, da jim bo National Geographic kazal goloprse ženske, če so le imele temno ali rjavo polt. Mislim, da se je uredništvo zavedalo, da jim to pomaga pri prodaji moškemu občinstvu. Nekatere mlade razgaljene ženske so fotografirane tako, da je že skoraj podobno modni fotografiji."

Zbirke vam ni treba vreči stran
Seveda pa vse te ugotovitve ne pomenijo, da bi morali imeti bralci, ki se iz revij izobražujejo o daljnih krajih in tujih kulturah, zdaj slabo vest - ali se odpovedati temu viru informacij. "Vsi smo radovedni in vsi bi radi videli. Ne kritiziram ideje tega, da si radoveden o svetu. Problematična so vsa preostala sporočila: da ne gre za razlike, pač pa za manjvrednost in večvrednost."

Kako pa v prihodnosti?
Dober korak naprej za bolj vključujočo prihodnost revije bi bil, če bi raznoliki pisci in fotografi, ki so jih povabili k soustvarjanju aprilske številke, postali redni sodelavci revije, predlaga akademik. "Še vedno je prepogosto Zahodnjak tisti, ki nam razlaga o Afriki, Aziji ali Latinski Ameriki. Po vsem svetu so osupljivi fotografi, ki imajo samosvoj pogled - ne samo na lastno deželo. Lahko bi tudi na izviren način fotografirali Cincinnati v Ohiu ali kaj podobnega."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Mitcho_Buchannon
# 13.03.2018 ob 17:36
Korektnost do neba! Kako smo res vsi grozni, dajmo vsak pri sebi razmisliti, komu vse smo škodovali. V katero kategorijo se bomo vtaknili? #metoo? #menot? #menevemkaj? Krasni novi neoliberalni svet!
elektrupunk
# 13.03.2018 ob 18:14
še ene 5 let naj nam perejo možgane in bomo lahk odprli lepotilne salone za kontra efekt Michaela Jacksona.. belci se bomo iz naslova krivde ker smo beli, začeli farbat na črno..pardon...temnopolto.. če te bo sonce ošvasal in boš konec poletja zelo zagorel bo to smatrano da se norčuješ iz temnopoltih, ker nisi ne "tč in ne mš" amen!
bad brains
# 13.03.2018 ob 17:56
No, tudi zaradi te korektnosti sem NG odpovedal.
Kris
# 13.03.2018 ob 19:07
Kdaj bo članek o črncih, ki se želijo znebiti predsodkov do belcev in kdaj bo članek o ženskah, ki nočejo več šovinistično in feministično metati vseh moških v en koš? Enakopravnost pa te fore! Opazili boste, da je bad guy v takih člankih vedno moški bele rase, doma v t.i. Zahodnem svetu. White guilt na pohodu. Klinike za zdravljenje politične korektnosti bi morale rasti kot gobe po dežju, čudim se, da zdravstvo še ni odkrilo te tržne niše.
RibičIČ
# 13.03.2018 ob 18:34
Rasizem pomeni nekoga zapostavljati samo zaradi barve njegove kože. To je krivično početje. Toda dandanes je rasizem za nekatere tako imenovane progresivce že kar vse po vrsti. Namesto, da kar naprej pišete o hudobnih belcih, napišite še kakšno o propadanju Republike Južna Afrika, ki jo ANC pospešeno spreminja v državo tretjega sveta. Morda pa bi se morali v sistemu kvot prijaviti za sprejem burskih beguncev, potem ko jih bom ANC dokončno pregnal iz države in iz nje naredil drugi Zimbabve.
evaevi
# 13.03.2018 ob 18:16
Z NG najslavnejše fotografije v totalnem stresu bolšči izmučena deklica in to nikogar ne briga. Nihče ni pomagal otroku, zaslužili so z njegovo fotografijo, to pa odlično..
DobriMož
# 13.03.2018 ob 19:14
Leta 1916 so v National Geographicu v številki, posvečeni Avstraliji, o aboriginih pisali kot o "divjakih", "ki imajo najnižjo inteligenco med vsemi ljudmi"

Avstralski aborigini res imajo najnižji povprečni IQ: okoli 65, medtem ko je povprečen belski IQ okoli 100, povprečen vzhodnoazijski (Kitajska, Japonska, Koreja) pa okoli 108.

Kdo je divjak in kdo ne je pa neznanstveno vprašanje.. divjakov je po celem svetu dovolj :)
jk11
# 13.03.2018 ob 18:54
V Ameriki se dobesedno o nič drugem več ne pogovarjajo smo o rasah?
ikn1
# 13.03.2018 ob 18:58
Kakšen rasizem bi šele bil če pogledate kdo so lastniki ameriških medijev in kdo odgovorni uredniki :)))
neradl
# 13.03.2018 ob 19:55
Kam smo prišli s to korektnostjo.. Ne smemo več povedati resnice, da ne bi koga užalili.
Janez23
# 13.03.2018 ob 18:35
Če je članek obisuje raso, je rasističen. Dovoljeno oz. zaželjeno je pisati slabo o belcih in katolikih. O ostalih , pa vse dobro. Samo kaj ko je hudič v malenkostih. Beli človek se je razvil iz temnopoltega in krščanstvo nismo izumili sami, ampak uvozili iz današnje Sirije in Izraela.
presenečen
# 13.03.2018 ob 19:06
Reviji pada naklada? Tudi časopis Delo si je naredilo veliko škodo, ker se ga je uporabljalo za obračun s tradicionalisti. Pri tem se niso zavedali, da so mnogi med njimi naročniki. Pljuvali so v roko, ki jo hrani.

Žal sem tudi v reviji National Geograpih nekoč zasledil članek, ki je pisal o "krščanskih" kolionalistih. "Pozabil" pa so povedati vse drugo. Pristranskemu pisanju sem se odpovedal..
Sebastjan666
# 13.03.2018 ob 19:44
National Geographic je pač v lasti Wall street oligarhije. In kam ta oligarhija hoče, da gre ideologija, tam gredo mediji, holivud, politiki, raja - nekateri malo prej drugi malo kasneje.
včeraj je bil del bančne oligarhije, danes je del bančne oligarhije - danes 21 century fox in Murdoch.

Sicer pa vodstvo, kot že rečeno, je precej wall street očarljivo:
Jean Case, ki recimo vodi ta medij, je z možem Stevom Caseom (tudi velika živina) ustanovila Case Foundation, ki je v istem wall street 'filantropskem' klubu The Giving Pledge, kot so Rockefellerji, Musck, Buffet, Gates,.....
Jean Case pa je seveda povezana z mnogimi wall street fundacijami in inštituti.

Predsenik National Geographic Society Gary Knell, pa je član vodilne Wall street ustanove za globalizacijo/kolonializem - Council on Foreign Relations.

Kam bankir investira (davkoplačevalski) denar, tam hoče da gre ideologija (včasih nacizem, včasih komunizem, danes pač multi-kulti liberalizem). National Geographic, BBC, CNN, New York Times, Washington Post, NBC, MTV, Hollywood, FOX, Foreign Affairs, Huffington Post, Mother Jones, ......
por
# 13.03.2018 ob 19:17
Zdej pa vsi (ajde ne vsi) komentatorji pametni; ne, v tem primeru so lepo zapisali, da do določene letnice niso bili ravno gladki. Ni vsak over-korekten, kateri se (upravičeno) opravičuje, a veste.
ko.renje
# 14.03.2018 ob 07:18
DobriMož
IQ teste sestavlja Evropa in Amerika in so po večini usmerjeni v naše znanje in razumevanje sveta. Če bi reševali teste, ki bi jih sestavili aborigini, kdo bi bil uspešen in kdo ne?
Zetes
# 14.03.2018 ob 10:47
Kot je že nekdo omenil, so takozvani IQ testi pisani na kožo prebivalcev razvitega sveta. Logično, da Aborigin, ki v življenju še ni videl tvorb na teh testih, ne more reševati tako uspešno kot neka Majda iz Logatca.
slovenkaaaa
# 14.03.2018 ob 08:47
Kam smo prišli s to korektnostjo.. Ne smemo več povedati resnice, da ne bi koga užalili.

Ja, no, resnice? V Afriki so objavljali punce z golimi prsmi, zakaj niso tudi Gorenjk?
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 21:52

anny22
# 13.03.2018 ob 21:11
Prijavi neprimerno vsebino
Ko napišeš, da se rase po inteligenci razlikujejo, je to za MMMC valpta sovražni govor? Vi niste gladki. Gre za golo dejstvo. Kakšne bodo posledice tega dejstva, se bodo pa zmenile bolj brihtne glave od nas.


Merjenje inteligence je relativen pojem, poleg tega mnogo ljudi v manj razvitih okoljih sploh ne more razviti svojega polnega potenciala (inteligence). Ampak zanimivo, da to sploh ni tisto, kar bi "anti rasiste" motilo pri celi stvari.
The Ghost P.
# 13.03.2018 ob 22:25
Kul, kajti od 1916 se je situacija obrnila: Aborigine so na zadnjem mestu po IQ in na prvem po divjem in neciviliziranem obnašanju nadomestili Američani.
Ples
# 13.03.2018 ob 23:00
@Jonson
Revija izhaja že 130 let in vmes se je zamenjala vsaj ena generacija ljudi in tudi mentaliteta se je spremenila.

Zakaj se opravičevati za dejanja ljudi, ki jih ni več med nami?

Namesto, da se slabo počutiš zaradi preteklosti, raje glej v prihodnost. Slabo počutje zaradi preteklosti te ohromi in prinaša nove probleme, namreč občutek krivde odpira vrata nekomu, da bo razvil sovraštvo do tebe. Sovraštva pa nočemo, a ne?


- Ja, vse se sčasoma spreminja, meni je to kot jasno, pač nisem konservativka

- Opravičiti se za pretekla dejanja ljudi, ki jih ni več med nami (ali pa so še), je simbolno dejanje. Pomembno dejanje na ravni družbe. Mnogim ljudem to veliko pomeni. Ni nič za prijet, je pa občutek, ok, vsaj zavedajo se. Zadnje čase radi vse gledamo skozi prizmo materialnosti, češ kaj mi bo opravičilo, denar mi daj! - ampak v resnici nam je vsem jasno, da ni čisto tako. Pomembno je, da npr. nek predsednik jasno pove, da ni bilo prav, ker so se njegovi predniki takoj prislinili k Hitlerju, da to prizna, se opraviči. V imenu prednikov, če hočeš. Primerov je več.

- Tako je tudi na osebni ravni. Najlažje je potlačit in se delat, da nič ni bilo, ampak to je huda finta možganov - ker se vedno izkaže, da če svoje preteklosti ne razumeš in je ne sprejemaš, ponavljaš ene in iste napake do onemoglosti. Tudi sovražiš, na primer, pa si tega niti ne priznaš, ampak so vedno krivi drugi. Brez veze, a ne?
Jonson
# 13.03.2018 ob 21:52
@Ples
Pohvalno, da so se lotili tega - zelo poučno zanje in za vse.
Ni najlažje, poglabljati se v svoja lastna pretekla dejanja in ugotoviti, kako nespodobno vzvišen in pokroviteljski, celo žaljiv si bil do drugih. Ampak če to ugotoviš, takoj veš, da je prav, da se opravičiš, in tudi takoj veš, da tak več nočeš biti.


Revija izhaja že 130 let in vmes se je zamenjala vsaj ena generacija ljudi in tudi mentaliteta se je spremenila.

Zakaj se opravičevati za dejanja ljudi, ki jih ni več med nami?

Namesto, da se slabo počutiš zaradi preteklosti, raje glej v prihodnost. Slabo počutje zaradi preteklosti te ohromi in prinaša nove probleme, namreč občutek krivde odpira vrata nekomu, da bo razvil sovraštvo do tebe. Sovraštva pa nočemo, a ne?
Chopin
# 14.03.2018 ob 17:58
@Dnb, eno je inteligenca, drugo pa IQ testi, ki so kulturno pogojeni in preferirajo kulture v katerih je izrazit racio...
To da oznacis neko raso bolj inteligentno od druge je tipicni (preziveti) socialni darvinizen. Se da pa "dokazati" da je katera koli rasa pametnejsa od druge, samo prilagodis test za tisti del mozganov, ki ga v povprecju pripadniki te rase pogosteje uporabljajo kot pripadniki druge rase.
slovenkaaaa
# 14.03.2018 ob 08:51
Ojoj, kako nekaterim godi, ko preberejo, da naj bi povprečno imeli višji IQ kot nekdo drug... pa ga imate v resnici? In spoštovanje do Azijcev potem?
ermej
# 14.03.2018 ob 08:43
Ma ameri so ratal čist ubrisani s korektnostjo, goloto itd,... Če sam Facebook pogledam bog vari, da se vidi pol joške al bognedaj celo bradavička, pa magar slika plemena iz centralne Afrike nekje, se naj za sliko oblečejo ? Facebook kaj hitro blokira profil, lahk pa objaviš video kak si nekomu glavo z motorno žago odrezal, slike mrtvih otrok, itd.. tu pa ni panike lahk tud šeraš naprej,.... bolan svet. Adi je že skoraj 30 let nazaj spisal pesem, ki sedaj še bolj realno opisuje mišljenje premnogih
happy schimetzky
# 14.03.2018 ob 08:30
Tukaj bi bilo potrebno narediti le eno; v vsako številko vključiti članke avtorjev iz vseh vetrov, pa še to verjetno ne bi rešilo tega "problema".

Globalna, nevtralna in politično korektna revija je nemogoča. Tu gre za opis drugačnosti, zato je pa tudi popularna. Ljudje hočejo videt nekaj kar ne poznajo. V preteklosti niso imeli možnosti, da bi nek Tarahumar napisal članek o svojem ljudstvu, zato je to delal NG novinar, ki je jasno to predstavil s svojega in s tem zahodnjaškega vidika.

Tudi jaz, če grem nekam na potovanje in potem pridem domov in organiziram potopisno predavanje, to izkušnjo iz drugega konca sveta opišem iz svojega zornega kota, ki je kar se navad in kulture tiče, enak zornemu kotu mojih poslušalcev. In če grem v državoX na drugem koncu sveta bom pač rekel, da je umazano in da so primitivni, ker ne znajo oz. nočejo skrbet za čistočo in s tem za planet in ker imajo odnos do žensk slabši kot do ščurkov, ali kaj podobnega. Pa zato nisem rasist. Zame in iz mojega zornega kota je zlivanje odpadnega olja v bližnji potok barbarsko in primitivno početje.
Se pa popolnoma zavedam omejitev svoje družbe in razumem, da bo ta isti citizenX v svoji reviji napisal, da kako smo mi zahodnjaki slabi starši in otroke zapremo v neke zavode, kjer so kot zaporniki in starši se za njih sploh ne brigajo, se vidijo 5 minut na dan. Kako smo celotno okolje uničili in ne znamo skrbet za naravo in planet, saj divjih živali sploh ni in je vse pozidano in uničeno, človek se ne more niti mirno sprehoditi od točke A do B ne da bi se moral ustavljati na nekih semaforjih in tvegal, da ga medtem povozi avto in kako ne moreš kar vzeti puške in ustreliti goloba na strehi, ker pridejo neki tipi in te zbašejo v zapor in kako imamo posebne zabojnike v katere mečemo odpadlo hrano, kar pomeni, da od narave jemljemo več, kot rabimo in smo zaradi tega potratni, itd...

Vsak vidi s svojimi očmi in tako tudi predstavi. Problem pa je, da takšna revija ne more biti globalno nevtralna, vedno bo ena stran "užaljena". Tudi jaz ne morem brati NG, ki ima v članku napisano, da so v predoru Markovec naleteli na trde vulkanske kamnine, ki so podaljšale rok izdelave in se je ena stran zaradi tega kasneje povezala s civilizacijo, ki je stoletja bila izobčena in zaostala in blabla.. Nasmejim se, obrnem stran in takšne revije ne kupim več. Ne zamerim pa tamkajšnjemu piscu, le resno ga več ne jemljem.

In to se sedaj dogaja NG. Ljudje ne kupujejo več in NG si reklamo delajo na tak način, da se opravičujejo za nekaj brezveznega, samo da se dvigne malo prahu. Vsaka reklama je dobra reklama. Tu ne gre za čiščenje vesti, niti za izboljšanje kvalitete revije. Kot vedno, gre samo za denar.
lordslayer
# 14.03.2018 ob 08:08
če mene vprašaš, je rasisitično že to, da so se omejili samo na temnopolto problematiko ...
dejneseri
# 14.03.2018 ob 07:10
Nvk, po tvojem in se kaksnem komentarju sodec, se vrednote niso kaj dosti slremenile, tako v preseku...

Ce bi s ne bi prebirali te uzaljenosti tukaj.
por
# 13.03.2018 ob 19:21
OPOMBA:
[i...]videti onkraj stereotipov, ki so vsajeni globoko v ameriško belsko kulturo
Ameriško kulturo, snežinkice moje (Mič Bjukenon, nvk & CO), AMERIŠKO, noben nam noče nam evropskim slovanom nobene sladkarije vzet, kar mirno.
graf314
# 14.03.2018 ob 14:54
Ta hierarhija je bila precej jasna: Zahod, še posebej angleško govoreči zahod, je na vrhu. Črni in rjavi ljudje so nekje na repu.

Bodimo prizanesljivi. Naši moderni slavisti nas še vedno učijo nekaj zelo podobnega. Da je pravilno nasilno spreminjati lastna imena samo nekaterih narodov; odvisno pač od kje prihajajo.

@RibičIČ Rasizem pomeni nekoga zapostavljati samo zaradi barve njegove kože.

_____-izem pomeni nekoga zapostavljati samo zaradi njegove države izvora.

Op. Slavisti, kakšna bi bila najprimerješa slovenska beseda za ta primitiv-izem, ko si jemljete pravico pačiti imena ljudi iz nelatiničnih držav?
HOR
# 13.03.2018 ob 19:59
....in je še vedno tendenciozno znanstveno neobjketivno klima alarmistično...
porota
# 26.03.2018 ob 06:31
Rtvslo bi lahko za tako pranje možganov zaprosila za evropska sredstva.
Fs
# 16.03.2018 ob 15:27
Če res mislijo, da so taki rasisti, naj se opravičijo, dokažejo, da so aborigini inteligentejši od zahodnjakov in ukinejo NG.
V nasprotnem primeru lahko sklepamo, da jih ne moti in bodo še naprej z veseljem rasistični.
lamesa
# 16.03.2018 ob 14:19
Vedno sem cenila, da se resnico pove v obraz!
Vedno sem cenila ljudi, ki imajo svoje mnenje (ki niso ovce) in ki povejo svoje mnenje - to je zame konstruktivno in širkogledo. Istega mnenja nikoli ne bomo vsi imeli - smo pa na poti tja z enoumnim poročanjem vseh medijev.

Ne maram enoumnih ovc!
cairns
# 16.03.2018 ob 10:49
Pri NG,pa ne samo oni, nas hočejo na vsak način prepričati da razlik med rasami ni, da je pisanje o nekaterih manj razvitih rasah bogokletno, da je že omenjanje teh razlik rasizem.

Mene ne bodo prepričali, ker dejstva govorijo drugače. Ljudje v vzhodni Aziji so v povprečju najbolj inteligentni, v Afriki najmanj. Temu primerna je tudi razvitost družbe, tehnološki napredek in prispevek k celotni zemeljski populaciji.
Mi nismo mravlje ali čebele kjer je ena matica ki misli za vse. Ljudje smo in bomo različni in tega se ne da zanikati.

NG, pa tudi ostali ''progresivci'', vedo da se razlika med rasami veča in poizkušajo narediti vse, da bi prišlo do neke uravnilovke v dojemanju različnih ras. Mogoče bo tako.Čez nekaj deset tisoč let.
nuLanuLa
# 15.03.2018 ob 23:40
Danes pa NG zagovarja ameriške kulturne vzorce. Daleč od objektivnosti je pri nekaterih temah.
DXM
# 14.03.2018 ob 21:39
Od kod pritiski, da se mora opravičevati in prevrednotiti vse za 100 let nazaj?
Oranžni
# 14.03.2018 ob 08:51
Današnja dnevna doza politične korektnosti, dne 14.3.2018 na MMC portalu:

-National Geographic: "Naše poročanje je bilo dolga desetletja rasistično"
-Affleck in Damon za spolno in rasno raznolikost v filmih

Torej nekaj belske krivde, pomešane s v nebo vpijočimi krivicami spola in rase. Vse v službi uničevanja lastne, bele rase in mogočnosti zahodne kulture.
GupeM
# 14.03.2018 ob 08:47
Ok, recimo, da bo od zdaj naprej revija politično korektna. Kdo pa bo bral o "afriškem plemenu," kjer moški nosijo kavbojke, srajco in mokasine, ženske pa krilo in lepo bluzo. Oboji z aktovko v roki odhajajo v službo za ob 9:00 in se ob 17:30 vrnejo domov, kjer se zleknejo na kavč in gledajo limonade in reality showe. To me ne zanima, to vidim v zahodnem svetu. Normalno, da me bolj zanima to, da morajo člani nekega afriškega plemena najprej goli uloviti žival, da se lahko kasneje s kožo te živali oblečejo. Ali pa ostanejo goli, če jim tako paše. Zaradi tega jih ne podcenjujem, kvečjemu jih imam za bolj sposobne v lovu/iznajdljivosti/improvizaciji.

Verjamem pa, da njih ne zanima dolgočasno življenje večine ljudi zahodnega sveta, kjer vsi živijo/živimo po (skoraj) istem kopitu dan za dnem, razen v nedeljo, ko je treba v shopping.
zapravico
# 14.03.2018 ob 08:02
Ah brez veze
$$$$$$
# 16.03.2018 ob 07:53
Nimam problemov z rasisticnim ng.ker ga ne berem in ga ne bom. Seveda tudi gledal ne. In ja kot je ze zgoraj napisal en... se opravicujem ker sem belec. Lredvsem belcem (mislim da njih najbolj moti)
Tomazzzinho
# 15.03.2018 ob 07:17
Res grozno... temnopolte ženske zgoraj brez... to pa je rasizem...daj zresnite se. Niti ena stvar, ki ste jo omenili v članku nima zveze z rasizmom. Očitno bi se tudi Natgeo rad udinjal levičarjem, pa ne ve kako bi se tega lotil. Še eno spolitizirano sranje. Sram jih bodi.
acoschwanz
# 14.03.2018 ob 09:34
Bolano
dharma
# 13.03.2018 ob 21:41
Kmalu bo politično nekorektno dihati isti zrak...
Chopin
# 13.03.2018 ob 21:38
To sem tudi sam opazil pri starih stevilkah. Pac dediscina socialnega darvinizma, zal.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 21:25
A se bo Hollywood tudi upravičil, ker v mnogih filmih uporabljajo besedo: "Nigga" ?
anny22
# 13.03.2018 ob 21:11
Ko napišeš, da se rase po inteligenci razlikujejo, je to za MMMC valpta sovražni govor? Vi niste gladki. Gre za golo dejstvo. Kakšne bodo posledice tega dejstva, se bodo pa zmenile bolj brihtne glave od nas.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 18:40
Super, sedaj mora nekaj podobnega o svojih stripovskih junakih ugotoviti tudi Disney.
cairns
# 16.03.2018 ob 10:40
Utrjevali so stereotipe o "divjih, eksotičnih" staroselcih

Očitno resnica ni več zaželjena.

Ne razumem zakaj so pri NG zamolčali da so staroselci na Novi Gvineji že leta 1972 iztrelili raketo brez človeške posadke na Mars.
Afanassy M.
# 15.03.2018 ob 21:12
V reviji National Geographic so bili vedno zelo utrujajoči in moreči.
Zato sem se že pred leti odjavil.
Sedaj, s tem člankom, so samo še enkrat dokazali svoj sloves.
paver
# 15.03.2018 ob 06:14
Se opravičujem ker sem belec.
Kazalo