Med podpisniki so tudi številni slovenski literati in ugledne javne osebnosti. Foto: RTV SLO
Med podpisniki so tudi številni slovenski literati in ugledne javne osebnosti. Foto: RTV SLO
Anton Tomaž Linhart
Naši predniki so s svojim literarnim delom oblikovali današnjo bralno kulturo. Foto: RTV SLO
Ničelna stopnja davka bi znižala cene knjig in povečala naklado. Foto: RTV SLO

V akciji se zavzemajo tudi za to, da bi vlada in parlament ničelno stopnjo davka uvrstila med svoje prednostne cilje. Založbe so peticijo pripravile v sodelovanju s pesniki, pisatelji in z drugimi uglednimi javnimi osebnostmi, svoj podpis pa je do zdaj prispevalo več kot 700 ljudi, med njimi tudi Milan Dekleva, Tone Pavček Janko Moder, Manca Košir, Desa Muck, Andrej Rozman – Roza, Boris A. Novak in drugi.

Država ničelno stopnjo davka dolguje preteklim in prihodnjim rodovom
Peticijo so podprle tudi institucije, društva in podjetja. Podpisniki peticije menijo, da je davek na slovensko knjigo ponižujoče dejstvo, vsaj glede na pomen slovenske knjige za slovensko identiteto, in prav zato od Vlade Republike Slovenije in parlamenta zahtevajo opustitev predloga za zvišanje davka na knjigo. Kot so še zapisali pobudniki, država slovenskim prednikom, ki so predvsem s knjigo skozi stoletja omogočili današnjo sedanjost, pa tudi sedanji in prihodnji generaciji dolguje uvedbo ničelne stopnje davka na knjigo.

Ničelna stopnja bi bila dobra spodbuda
Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, eden od pobudnikov akcije, je poudaril, da je zanje najpomembnejše, da ljudi spodbudijo k razumevanju izjemnega pomena in učinka DDV-ja na knjigo. Ničelna stopnja davka z vračilom vstopnega DDV-ja bi namreč pripomogla k dvigu naklad za 10 odstotkov, knjige bi lahko kupili po dostopnejših cenah, privarčevani denar pa bi zadostoval tudi za izdajo nekaj dobrih knjig na leto. Zavrtanik je prepričan tudi , da bi ničelna stopnja davka pomenila veliko spodbudo za razvoj založništva, knjigotrštva, knjigarniške mreže, bralne in nakupovalne kulture.