Letošnji prejemnik Büchnerjeve nagrade, nemški pisatelj Friedrich Christian Delius, na fotografiji pred Festspielhausom Hellerau v nemškem mestu Dresden:
Letošnji prejemnik Büchnerjeve nagrade, nemški pisatelj Friedrich Christian Delius, na fotografiji pred Festspielhausom Hellerau v nemškem mestu Dresden: "Kot kritičen, iznajdljiv in inventiven opazovalec je Delius v svojih romanih in pripovedih osvetlil zgodovino stanja zavesti v Nemčiji v 20. stoletju." Foto: EPA

Na Nemški akademiji za jezik in poezijo (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) so v utemeljitvi nagrade zapisali: "Kot kritičen, iznajdljiv in inventiven opazovalec je Delius v svojih romanih in pripovedih osvetlil zgodovino stanja zavesti v Nemčiji v 20. stoletju."

Med dozdajšnjimi nagrajenci tudi Erich Kästner
Nemška akademija za jezik in poezijo bo letos že šestdesetič podelila nagrado Georga Büchnerja, jubilej pa je zaznamovala s povečanjem zneska nagrade s 40 tisoč na 50 tisoč evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ugledna literarna nagrada je poimenovana po dramatiku Georgu Büchnerju. Lani jo je prejel berlinski pisatelj Renhard Jirgl. Med dozdajšnjimi dobitniki so med drugim Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, Erich Kästner, Günter Grass, Elfride Jelinek, Wilhelm Genazino, Brigitte Kronauer in Martin Mosebach.

Nagrado bodo leta 1943 v Rimu rojenemu nagrajencu Friedrichu Christianu Deliusu izročili 29. oktobra v Državnem gledališču v Darmstadtu. Delius je študiral je germanistiko v Berlinu in najprej kot lektor delal za založbi Klaus Wagenbach in Rotbuch. Od leta 1978 je v svobodnem poklicu, med letoma 2002 in 2008 pa je bil tudi predsednik Nemške akademije za jezik in poezijo. Med Deliusovimi najbolj poznanimi deli so Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde, Die Birnen von Ribbeck in Bildnis der Mutter als junge Frau. Njegova dela so prevedena v 17 jezikov.