Vsaka izmed treh novih e-knjig je kurirana, tematska antologija že objavljenih besedil iz arhivov portala Pottermore. Foto: Pottermore
Vsaka izmed treh novih e-knjig je kurirana, tematska antologija že objavljenih besedil iz arhivov portala Pottermore. Foto: Pottermore
Besedilo nove predstave Harry Potter and The Cursed Child, ki je sočasno z uradno premiero izšlo tudi v knjižni obliki, je bilo najbolj naročana knjiga v predprodaji od leta 2007, ko je ta naziv držal sedmi roman v seriji o Harryju Potterju. Foto: Reuters

E-knjige bodo od 6. septembra dalje dostopne v osmih jezikih, je avtorica sporočila prek svoje spletne strani Pottermore.

Elektronske knjige v seriji Pottermore Presents bodo "globoko zakopale" v zgodbe o Harryju Potterju. Oboževalcem dečka čarovnika bodo ponudile vpogled v znane zgodbe, prizorišča in like, je zapisala.

Vsaka izmed trojice elektronskih knjig, ki bodo izšle septembra, obravnava drugo temo, povezano z Bradavičarko. Prva, Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide (Bradavičarka: Nepopoln in nezanesljiv vodič) predstavi razne kotičke in špranje šole Bradavičarke; v njej se bo med drugim mogoče seznaniti z duhovi znamenite čarovniške šole. Druga, Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists (Kratke zgodbe z Bradavičarke o moči, oblasti, politiki in sitnih poltergeistih) raziskuje korenine čarovniškega sveta. V njej bo mogoče denimo prebrati o težavah, s katerimi se sooča ministrstvo za čaranje. Tretja, Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies (Kratke zgodbe z Bradavičarke o junaštvu, preprekah in nevarnih konjičkih) pa predstavi pisano osebje šole.

Knjige bodo izšle v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, japonščini, nizozemščini, brazilski portugalščini in španščini.

J. K. Rowling je idejo za serijo knjig o Harryju Potterju dobila leta 1990 med vožnjo z vlakom. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je knjiga po številnih zavrnitvah končno našla založbo.

Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju je izšel leta 2007. Romani o dečku čarovniku so bili po vsem svetu prodani v več kot 450 milijonih izvodov.

Štiri leta po izidu prve knjige se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu. Nato se je zdelo, da je sage konec - dokler ni Potter letos zavzel še gledališča. Predstava Harry Potter And The Cursed Child je razprodana uspešnica, besedilo drame pa je na začetku tega meseca izšlo tudi v knjižni obliki.