Snov za film Annie Hall (1977) je Woody Allen črpal iz življenja Diane Keaton (njeno rojstno ime je Diane Hall). Navdih za lik nevrotičnega komika Alvieja Singerja pa si je bil kar sam. Foto: MGM
Snov za film Annie Hall (1977) je Woody Allen črpal iz življenja Diane Keaton (njeno rojstno ime je Diane Hall). Navdih za lik nevrotičnega komika Alvieja Singerja pa si je bil kar sam. Foto: MGM

Uživala sva v mučenju drug drugega z lastnimi neuspehi. Njegovi vpogledi v mojo osebnost so bili izjemno točni in neverjetno smešni. Ta vez ostaja jedro najinega prijateljstva in zame tudi ljubezni.

Diane Keaton o razmerju z Woodyjem Allenom
Then Again je kolaž spominov Diane Keaton, predvsem pa zgodba o razmerju med materjo in hčerjo. Foto: Random House
Film Annie Hall je imel močan vpliv na način oblačenja ameriških žensk v poznih 70., številne so prevzele prepoznaven slog Keatonove, ki je kombinirala prevelike moške suknjiče in brezrokavnike s širokimi hlačami in dolgimi krili, pogosto je videzu dala piko na i s kravato. Tega sloga se je prijela kar oznaka 'videz Annie Hall', a bi bila bolj ustrezna 'videz Diane Keaton', saj so bila vsa oblačila, ki jih je nosila naslovna junakinja filma, igralkina lastna. Kot se je Allen spominjal leta 1992, pa Keatonovi kostumografinja skoraj ne bi pustila nositi lastnih oblačil, saj so se ji zdela 'nora'. Foto: MGM
Diane Keaton je glasna nasprotnica pomlajevanja s plastično kirurgijo. Nekoč je povedala: 'Globoko verjamem v to, da moram biti pristna. Moj obraz mora biti videti tako, kot se počutim.' Foto: EPA
Diane Keaton z Jackom Nicholsonom, soigralcem iz filma Ljubezen je luštna stvar (2004). Foto: EPA

Igralka, ki je nastopila v več Allenovih filmih (med letoma 1971 in 1993 sta jih skupaj posnela osem) in dobila oskarja prav za naslovno vlogo v njegovi komični drami Annie Hall, je bila tudi v zasebnem življenju nekaj časa romantično povezana z razvpito nevrotičnim režiserjem, s katerim sta še danes bližnja prijatelja. "Bila sem njegova prikupna telebanka," piše danes 65-letna Keatonova v avtobiografiji Then Again, ki izide 15. novembra, odlomek iz knjige pa so že objavili v novembrski številki ameriške izdaje revije Vogue.

Kot piše igralka, je Allena spoznala leta 1968, ko sta sodelovala pri njegovi odrski komediji Play It Again, Sam (vlogi iz igre sta nato ponovila v filmski različici iz leta 1972). V drami Allen igra ločenega nevrotika, v katerega se naseli lik filmskega zapeljivca Humphreyja Bogarta, da bi mu pomagal obuditi klavrno ljubezensko življenje. Lik Keatonove se vanj zaljubi in tako se je zgodilo tudi v resničnem življenju.

"Kako se ne bi? Vanj sem bila zaljubljena, še preden sem ga poznala. Bil je Woody Allen. Naša celotna družina se je zbirala okrog televizorja in ga gledala v oddaji Johnnyja Carsona. Bil je tako 'hip' s svojimi debelimi okvirji in 'kul' oblekami. A njegovo obnašanje je bilo tisto, ki me je očaralo, njegove geste, njegove roke, njegovo pokašljevanje in samozaničevanje ..." piše Keatonova o danes 75-letnem filmarju in dodaja: "V resničnem življenju je bil še bolj čeden. Imel je krasno telo in je bil zelo očarljivega videza."

Tako kot v prizorih iz Annie Hall, Manhattana in drugih Allenovih komedij sta Allen in Keatonova skupaj gledala umetniške filme, kot je Persona Ingmarja Bergmana, si ogledovala umetniška dela nemških ekspresionistov na Madison Avenue in šla na razstavo del Diane Arbus v Muzeju moderne umetnosti.

O Allenu: "Oboževal je nevrotična dekleta"
Znak prave ljubezni Allena do Keatonove pa je bil trenutek, ko ji je priporočil psihoanalitika: "Woody se je navadil name. Ni si mogel pomagati, oboževal je nevrotična dekleta," piše Keatonova, med katere slavnimi spremljevalci sta bila nekoč tudi Al Pacino (romanca se je razvila na snemanju trilogije Boter, v kateri je igrala vlogo Kay Adams-Corleone) in Warren Beatty.

Slednja ljubezenska zveza se je razvila na snemanju filma Reds in zaradi Beattyjevega zvezdniškega statusa se je par redno pojavljal v tabloidih, kar Keatonovi nikakor ni ustrezalo. Zaradi vztrajnega izmikanja žarometom so jo pri reviji Vanity Fair leta 1985 označili za "najbolj izmuzljivo zvezdnico po Greti Garbo". Prav težavnost snemanja filma Reds in produkcijski zapleti naj bi bili povod za razpad njune zveze, je pa bila Keatonova za vlogo Louise Bryant nominirana za oskarja.

A v ospredju knjige Keatonove ni ljubezenska zgodba z Woodyjem Allenom, ampak neko drugo bližnje razmerje: tisto, ki ga je imela igralka in navdušena fotografinja s svojo materjo Dorothy Hall. V knjigi Then Again so se (poleg ljubezenskih pisem slavnih fantov, seveda) znašli tudi izvlečki iz družinskih dnevnikov in pisem. V enem od svojih številnih dnevniških zapisov se igralkina mati spominja, kako si je leta 1977 ogledala Annie Hall, film, delno navdahnjen z razmerjem Allena in Keatonove, katere rojstno ime je Diane Hall (Keaton je bil materin dekliški priimek, op. a.): "Anniejin fotoaparat v roki, njeno žvečenje žvečilnega gumija, njeno pomanjkanje samozavesti; čista Diane. Zgodba je bila nežna, zabavna in žalostna. Končala se je z razhodom, kot v resničnem življenju," je zapisala Dorothy Hall, ki je umrla leta 2008.

So pa Dorothy manj navdušili prizori iz filma, v katerih nastopa družina Hall, ki jo je Allen prikazal kot hladno in eno tistih, ki za skupno mizo jedo v tišini (Anniejin brat, ki ga je upodobil Christopher Walken, pa je precej neuravnovešen in mu po glavi švigajo nasilne misli). V filmu je Anniejino mater igrala Colleen Dewhurst: "Colleen Dewhurst, ki je igrala mene, ni bila ravno vrhunec. A občinstvo je bilo navdušeno. Ploskali in smejali so se ves čas. To bo zelo uspešen film," je pred več kot 30 leti zapisala "mama Hall". In nikakor se ni motila, Allenova klasika, ki velja za njegov morda najboljši film sploh (in posnel jih ni malo, po 70. še vedno producira filme kot po tekočem traku) še danes uživa kultni status, tudi med mlajšo generacijo cinefilov.

"Tisti mit o 'stari devici' je bedarija"
Leta 2001 je Keatonova, ki velja za glasno nasprotnico pomlajevanja s plastično kirurgijo in je s svojo zrelo naravno lepoto postala obraz kozmetične znamke L'Oreal, javno oznanila, da se odreka romantičnemu življenju: "Mislim, da dejstvo, da nisem poročena, ne zmanjšuje vrednosti mojega življenja. Tisti mit o 'stari devici' je bedarija." Diane Keaton ima dva posvojenca, hčer Dexter in sina Duka, za materinstvo se je odločila šele pri 50 letih, po smrti svojega očeta, ko se je začela zavedati lastne smrtnosti. O materinstvu je kasneje povedala, da jo je popolnoma spremenilo.

Kot piše revija Vogue, se je Keatonova lotila knjige kot kolaža, vanj je vključila delčke življenjske zgodovine, ki jih skrbno hrani v svojem "arhivu". Rezultat je topla, zabavna in samograjajoča knjiga, podobna igralkinim likom s platna, ki ima močan dramaturški lok: kako je mlada ženska postala umetnica in kako je hči postala mati. Kot so zapisali pri založniški hiši Random House, pa je Then Again več kot "le" avtobiografija legendarne igralke, je tudi knjiga o zelo ameriški družini z zelo ameriškimi sanjami.

Uživala sva v mučenju drug drugega z lastnimi neuspehi. Njegovi vpogledi v mojo osebnost so bili izjemno točni in neverjetno smešni. Ta vez ostaja jedro najinega prijateljstva in zame tudi ljubezni.

Diane Keaton o razmerju z Woodyjem Allenom