Pustolovski romani in mladinske novele Karla Maya so prevedeni v več kot 33 jezikov ter so dosegali tudi 200-milijonske naklade. Foto: Wikipedia
Pustolovski romani in mladinske novele Karla Maya so prevedeni v več kot 33 jezikov ter so dosegali tudi 200-milijonske naklade. Foto: Wikipedia

Pri kronični zastrupitvi gre za razvoj simptomov in znakov zastrupitve, ki nastanejo pri ponavljajoči se, najmanj en mesec trajajoči izpostavljenosti določeni snovi. Nedavne toksikološke raziskave Mayevih posmrtnih ostankov so pokazale visoki vrednosti svinca in kadmija.

Sanacija groba omogočila preiskavo
Ta nova dognanja je ob sklicevanju na forenzično poročilo v tem tednu objavila fundacija Karla Maya, ki je v Radebeulu v Nemčiji, kjer je književnik pokopan. Kot mogoče vire zastrupitve strokovnjaki navajajo "pitno" vodo, prehrano ali pa tobačni dim, poročajo tuji mediji.

Fundacija je izkoristila sanacijo Mayevega groba, ki so se je lotili oktobra 2014, in takrat pridobila možnost, da opravijo sodnomedicinsko preiskavo njegovih posmrtnih ostankov. Do zdaj se je o vzroku njegove smrti bolj ali manj zgolj špekuliralo, pogrebni list pa je navajal srčno paralizo, akutni bronhitis in astmo.

Privlačnost daljnih obzorij
Znano je, da je May odraščal v precejšnjem pomanjkanju - in tudi zato nekateri menijo, da se je kot otrok rad zatekal k pustolovskim zgodbam. Najbolj znan je po seriji o Divjem zahodu in njegovih junakih. Prvi prevod kakega Mayevega dela v slovenščino je izšel pod naslovom Mej Davljenci kot feljton v tržaški Edinosti proti koncu leta 1887.

Med njegova najbolj znana dela spadajo Benito Juarez, Črni mož iz gozda, Kapitan Kajman, Lovci na sužnje, Mahdi, Med jastrebi, Mešanec, Na Rio de La Plati, Na tujih stezah, Old Surehand, Otok draguljev, Petrolejski kralj, Piramida boga sonca, Po divjem Kurdistanu, Satan in Iškarijot, Smrt cesarja Maksimilijana, Soboljar in kozak, Stezosledec, V gorah Balkana, V kraljestvu srebrnega leva, V Meki, Vinetou, Vinetoujevi dediči, V dolini smrti, V Kordiljerah, V Sudanu, Zaklad v srebrnem jezeru in številna druga.

Večino zgodb je napisal v prvi osebi, nekatera njegova dela pa so služila tudi kot predloga za filme, nekatere izmed njih so posneli tudi v nekdanji Jugoslaviji. Sicer pa se je v zgodovino zapisal kot eden izmed najuspešnejših avtorjev 19. stoletja trivialne literature v Nemčiji.