Adolf Hitler je Moj boj napisal med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi. Foto: Reuters
Adolf Hitler je Moj boj napisal med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi. Foto: Reuters
Na knjižne police v Nemčiji prihaja nov natis Hitlerjevega Mojega boja

Knjigo z opombami in razlagami na 2.000 straneh je izdal münchenski Inštitut za novejšo zgodovino. Za izdajo dela so se kljub zadržkom odločili v pedagoške namene. "Gre za razbijanje mita," je v začetku decembra poudaril direktor Instituta za sodobno zgodovino v Münchnu Andreas Wirsching. "Nujno je za vedno razdelati Hitlerja in njegovo propagando ter s tem odstraniti simbolično moč te knjige," pa so zapisali na spletni strani omenjenega instituta.

70 let je bil ponatis, za katerega je imela pravice dežela Bavarska, prepovedan. Vse večje knjigarne v Nemčiji danes pričakujejo pošiljko na novo natisnjene knjige, ki je prvič izšla leta 1925, leto pozneje pa še drugi del, in orisuje načrte velike Nemčije ter goji sovraštvo do Judov in komunistov.

Knjiga Mein Kampf je bila po letu 1933, ko je Hitler prišel na oblast, darilo vsem mladoporočencem v Nemčiji in vojakom na bojišču, do konca vojne je bilo v Nemčiji prodanih 10 milijonov izvodov. Nekoč v Nemčiji prepovedano delo, ki ima v izvirniku 800 strani, je ob tokratni izdaji opremljeno z opombami in razlagami zgodovinarjev, ki naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov demistificirale zloglasno delo, katerega avtorske pravice so bile 70 let v lasti Bavarske, zdaj so v rokah javnosti.

Odzivi so različni
A kljub več tisoč opombam se kritiki vnovične izdaje bojijo, da bi lahko širil skrajno desno ideologijo. Predsednik Svetovnega judovskega kongresa, Američan Ronald Lauder, je sicer spomnil, da je bil Moj boj že doslej v glavnem na voljo, med drugim na spletu. Iztek avtorskih pravic naj zato ne bi bistveno spremenil razmer.

Esther Bejarano, preživela iz Auscwitza pravi: "To se mi zdi zelo, zelo slabo, sploh nimam besed. Nikoli si ne bi mislila, da bo taka stvar spet aktualna. Gre za knjigo proti ljudem. Je nečloveška." A več je takih, ki menijo, da je bila knjiga tako ali tako dostopna. Christian Hartmann, münchenski Inštitut za novejšo zgodovino: "Glavni razlog za nas je bil obstoj te knjige. Najdete jo v antikvariatih, na spletnih straneh in vse več je prevodov. A nobena od knjig ni opremljena z opombami, in to smo naredili mi," je za RTV Slovenija poročala Polona Fijavž.

Status Mojega boja po svetu
Do Mojega boja je brez težav mogoče priti v Indiji in Braziliji, v Turčiji so od leta 2004 prodali 30.000 izvodov, tudi v ZDA knjiga ni prepovedana, na Japonskem je na voljo celo v obliki stripa. Sicer pa v Nemčiji še vedno velja prepoved objavljanja golega besedila, za kar je zagrožen tudi kazenski pregon zaradi spodbujanja rasnega sovraštva. Moj boj je poleg tega v nekaterih državah, ki so bile pod nacistično okupacijo, npr. v Avstriji in na Nizozemskem, še naprej prepovedan, tako da ga tam tudi v prihodnje ne bo. So pa prevod že napovedali v Franciji.

Na knjižne police v Nemčiji prihaja nov natis Hitlerjevega Mojega boja