Večjezična monografija je izšla pod okriljem Univerzitetne založbe Annales. Foto: Univerzitetna založba Annales
Večjezična monografija je izšla pod okriljem Univerzitetne založbe Annales. Foto: Univerzitetna založba Annales

Monografijo so predstavili v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer je pred dvema letoma potekal simpozij. Monografija, ki sta jo uredili Irena Lazar in Bernarda Županek, je razdeljena v dva tematska sklopa - Emona in njena dediščina ter Med Akvilejo in Panonijo.
Prvi del obravnava nova arheološka odkritja v Emoni, skupaj s članki, ki reflektirajo oblikovanje emonske dediščine, vlogo Ljudmile Plesničar Gec pri tem in položaj emonske dediščine danes. Drugi del zajema članke o arheoloških dognanjih na območju rimske Regio X ter provinc Norik in Panonija, o romanizaciji in zatonu rimskega obdobja pri nas ter o nekaterih drugih temah iz arheologije in antike.
Dvodnevnega simpozija, ki so ga v muzeju priredili v sodelovanju s Slovenskim arheološkim društvom, Slovenskim muzejskim društvom in Inštitutom za dediščino Sredozemlju, so se udeležili slovenski strokovnjaki in arheologi iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške.
Ime arheologinje Ljudmile Plesničar Gec je neločljivo povezano z raziskovanjem Emone v drugi polovici 20. stoletja. Emono in Ljubljano je tudi s pomočjo svojih mednarodnih stikov arheologinja prepletla s številnimi razstavami, kongresi, publikacijami in spomeniškimi predstavitvami. Njeno delo je ključen prispevek k poznavanju Emone in rimskega obdobja v Sloveniji na splošno.