Večina poslancev je obema dokumentoma podporo napovedala že na petkovi seji DZ-ja. Konec junija je  o dokumentih razpravljal odbor za kulturo DZ-ja, ki se je v večurni razpravi ustavil predvsem pri spremembi sestave sveta JAK. Foto: RTV SLO
Večina poslancev je obema dokumentoma podporo napovedala že na petkovi seji DZ-ja. Konec junija je o dokumentih razpravljal odbor za kulturo DZ-ja, ki se je v večurni razpravi ustavil predvsem pri spremembi sestave sveta JAK. Foto: RTV SLO

Novela o JAK, ki so jo poslanci sprejeli s 55 glasovi za in 24 proti, obstoječi zakon med drugim spreminja v delu, ki je bil vezan na zakon za uravnoteženje javnih financ. Ta je predvideval, da bi se iz državnih sredstev financiralo izključno izvajanje dejavnosti in nalog agencije, ne pa tudi njeno delovanje. Novela predvideva črtanje te določbe.
Ključna vsebinska sprememba je v sestavi sveta javne agencije in imenovanju članov sveta, predlog novele pa predvideva tudi prenos znanstvene publicistike na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS.
S skrbjo za zamejce in vse, ki jim slovenščina ni materni jezik
Predlog resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014-2018 so poslanci sprejeli soglasno. Resolucija sledi ciljem oblikovanja skupnosti govorcev z razvito jezikovno zmožnostjo v slovenščini. Poleg formalnopravnega uokvirjanja slovenske jezikovne politike določa tudi skrb in odgovornost za zamejce ter vse, ki jim slovenščina ni materni jezik - pripadnike madžarske in italijanske narodne manjšine, romske skupnosti in drugih jezikovnih skupnosti ter priseljence. Posebno pozornost namenja program tudi slovenščini kot uradnemu jeziku EU-ja.
Poslanci so k nacionalnemu programu za jezikovno kulturo sprejeli tudi nekaj dopolnil, ki poleg redakcijskih popravkov zaobjemajo še dopolnila, ki jih je predlagalo že matično telo DZ-ja.