Kdaj se bodo v NUK-u lahko pohvalili tudi z novo stavbo? Foto: RTV SLO
Kdaj se bodo v NUK-u lahko pohvalili tudi z novo stavbo? Foto: RTV SLO
Oblikuje se virtualni NUK. Foto: RTV SLO

NUK je ena izmed samo štirih narodnih knjižnic v novih državah članicah Evropske unije, ki kažejo viden napredek pri digitalizaciji gradiva. Ta naj bi prispevala k oblikovanju skupne baze znanja o evropski kulturni dediščini. Ta se oblikuje v projektu Evropska spletna knjižnica (The European Library). Evropska spletna knjižnica je spletni portal, ki ponuja dostop do informacij o gradivu v 43 narodnih knjižnicah evropskih držav.

Spoznavanje evropskih narodov
Kot je zapisano na spletni strani Evropske spletne knjižnice, je cilj projekta ponuditi dostop do znanja o vseh kulturah evropskih narodov in s tem tudi spodbujati spoznavanje doslej "zapostavljenih" narodov in njihovih kultur.

Napredek NUK-a je posledica sodelovanja Slovenije v evropskih razvojnih in raziskovalnih programih, kar je pripomoglo k oblikovanju infrastrukture za digitalizacijo in spremljevalne procese, pa tudi k oblikovanju kapacitet za shranjevanje velikih količin podatkov in ustvarjanju orodij za zajemanje spletnih vsebin in kreiranje spletnih portalov za iskanje podatkov.

Napredek NUK-a je dokazala raziskava v okviru projekta TEL-ME-MOR. Projekt, ki ga podpira 10 narodnih knjižnic novih držav članic EU-ja, vodi evropska komisija. Cilj TEL-ME-MOR-a je spodbujanje sodelovanja omenjenih držav v projektih, ki jih financira EU in ki naj bi spodbujali razvoj informacijske tehnologije.