V Tovarni umetnosti Majšperk pod naslovom Restless Wandering razstavljata Huiqin Wang in Metod Frlic. Foto: Matej Pušnik
V Tovarni umetnosti Majšperk pod naslovom Restless Wandering razstavljata Huiqin Wang in Metod Frlic. Foto: Matej Pušnik
Josip Osti, Dnevi poezije in vina
Josip Osti vidi presežek Kosovelove poezije v duševnosti, ki dela njegov opus ne samo avantgarden - za v muzej avantgarde - ampak pomeni živo poezijo. Zdi se mi, da z vse pogostejšimi prevodi čas dela Kosovelovi poeziji v prid. Foto: Matej Pušnik
Dnevi poezije in vina
Poleg Josipa Ostija sta častna gosta letošnjega festivala še kitajski pesnik Jang Ljan in francoski pesnik Michel Deguy. Foto: Matej Pušnik

"Vse, kar piše o Društvu narodov, vsa ta kritika, se lahko danes nanaša na Združene narode. To je neverjetna aktualnost. Srečko je zame hkrati avantgardist in ne, kajti če se ni vedelo za njegove pesmi, ni mogel biti avantgardist. Ni imel svoje skupine, ni vplival na druge pesnike, ker takrat ni objavljal, ni imel skupnega manifesta, vsega, kar po definicijah pomeni biti avantgardist," je za STA še povedal častni gost letošnjega festivala Dnevi vina in poezije, ki se danes sklepa na Ptuju. "Danes, ko njegov opus merimo s sodobnimi vatli, je pomembnejši, bolj aktualen in bolj pesniško živ od tistih, ki so v času oktobrske revolucije sledili konstruktivizmu."

Poezija Srečka Kosovela je bila v središču okrogle mize Kdo strmi v moje sanje?, na kateri sta poleg Ostija spregovorila še Janez Vrečko in Ludwig Hartinger.
Veliko pesniško branje za slovo
Organizatorji festivala Dnevi poezije in vina dokazujejo, da zanimanje za vezano besedo vendarle ni zanemarljivo. Po besedah vodje festivala Aleša Štegra so z obiskom festivala izjemno zadovoljni. Vsi trije festivalski večeri so bili zelo uspešni, na večernih branjih so našteli med 400 in 600 obiskovalcev. Čeprav je bil program letošnjega festivala zastavljen zelo gosto, so bile vse prireditve dobro obiskane, od branj na reki Dravi pa do zasebnih branj in otroškega programa, občinstvo pa je bilo precej mednarodno. Po celodnevnem dogajanju bo zadnje dejanje letošnje izdaje festivala Veliko pesniško branje. Ob 20.30 bodo na Vrazovem trgu nastopili Nico Bleutge (Nemčija), Ana Seferović (Srbija), Joh Tačibana (Japonska), Zvonko Maković (Hrvaška) in Josip Osti. Sledil bo koncertni nastop Vasko Atanasovski Tria.
Po Štegrovih besedah se lahko festival letos pohvali z morda najobsežnejšim programom doslej. Med novitetami je bil Sejem poezije, ki so ga morali zaradi slabega vremena malce prilagoditi in zdaj poteka na Vrazovem trgu.

Redefiniranje utripa mesta

Po Štegrovih besedah skušajo Dnevi poezije in vina kot zadnji v vrsti poletnih festivalov na Ptuju redefinirati utrip mesta. Prizadevajo si, da svojo pristnost širijo na številne lokacije po starem mestu, s čimer skušajo opozoriti na možnosti, ki jih mesto ponuja.

Osrednje festivalsko dogajanje na Ptuju je v 17. izvedbi ponudilo srečanje z več kot 20 sodelujočimi avtorji, branjem pa so v mestu sledili glasbeni dogodki. Vzporedno je potekal bogat spremljevalni program z okroglimi mizami, programom za najmlajše, gledališkimi impro predstavami in razstavami.