Posebnost revije, ki vzbuja največ odzivov, so tematski sklopi, posvečeni posameznim aktualnim temam. Ob jubileju so se odločili za razmislek o Mariboru. Foto: Bobo
Posebnost revije, ki vzbuja največ odzivov, so tematski sklopi, posvečeni posameznim aktualnim temam. Ob jubileju so se odločili za razmislek o Mariboru. Foto: Bobo

Ta številka Dialogov močno spreminja ustaljene poglede na mesto in razbija doslej veljavne stereotipe o kulturni sivini, industrijski puščavi in letargičnem hedonizmu štajerske prestolnice.

Emica Antončič
Iz nove številke Dialogov Živeti v Mariboru, živeti Maribor.
Iz nove številke Dialogov Živeti v Mariboru, živeti Maribor. Foto: Dialogi (Facebook)
Dialogi
Od sredine devetdesetih je urednica Dialogov Emica Antončič, literarna zgodovinarka in slovenistka. Foto: Aristej

"Današnja uredniška ekipa je zrela in stabilna, revija pa pri avtorjih in bralcih uveljavljena predvsem s tematskimi številkami; in to v vseslovenskem prostoru, hkrati pa prodira tudi v mednarodnega; kar nekaj člankov iz Dialogov so v zadnjih letih prevedle in objavile kulturne revije iz drugih evropskih držav," je v predgovoru k zadnji številki revije zapisala odgovorna urednica Emica Antončič.

"Edina intelektualna revija v mestu"
"A ob tem, ko so Dialogi ambiciozno prodrli v mednarodni intelektualni prostor, v domačem mestu še vedno bijejo težko bitko za uveljavitev intelektualne kulture. Tako kot je urejanje revije v starejših obdobjih oteževala prav šibkost domače intelektualne misli, revija danes še ni samoumevno usidrana v zavest univerzitetnega kadra, čeprav je edina intelektualna revija v mestu. Morda je 50-letnica priložnost, da končno poskusimo najti močnejši stik,"
je dodala.

EPK izrinil prejšnje kulturne programe
Med drugim je izpostavila tudi problematično financiranje revije. "Sicer smo se, tako kot je revija z leti kvalitetno rasla, borili tudi za izboljšanje financiranja. Ta boj je bil uspešen do te mere, da je lahko uredniško delo, kakršnega zahtevajo današnji Dialogi, vsaj delno profesionalizirano. A v letu, ko je mesto postalo EPK, je pozabilo na svoje stare kulturne programe in od takrat je občinski delež podpore za Dialoge nižji in zmeraj znova negotov. Samo z državnim pa Dialogi ne samo, da ne morejo v korak z drugimi osrednjimi revijami v Sloveniji, ampak so v obstoječem sistemu zanesljivo zapisani zamrtju. In to je še ena, ta trenutek žal odločilna plat 'mariborskosti' Dialogov," je navedla.

Tematsko številko Živeti v Mariboru, živeti Maribor je uredil filozof Boris Vezjak, na njegova vprašanja pa je odgovorilo 47 uveljavljenih Mariborčank in Mariborčanov s področja kulture in umetnosti, književnosti, družbe in intelektualne kulture, zgodovine, politike in medijev. "Ta številka Dialogov močno spreminja ustaljene poglede na mesto in razbija doslej veljavne stereotipe o kulturni sivini, industrijski puščavi in letargičnem hedonizmu štajerske prestolnice," pravi Antončičeva.

V četrtek bodo Dialogi v Mariboru gostili mednarodno konferenco Novi razmisleki o evropskih središčih in obrobjih, na kateri bodo o eni najbolj perečih problematik sodobne Evrope spregovorili vrhunski tuji in domači predavatelji.

Doma v Mariboru, a usmerjena v Evropo
Dialogi so ena najstarejših slovenskih kulturnih revij, saj v Mariboru izhajajo od leta 1965 dalje. Soustvarjale so jih številne generacije mariborskih izobražencev in literatov, v posameznih obdobjih so bili predvsem literarna revija, v drugih spet usmerjeni k širšim kulturnim tematikam.

Od leta 1994 naprej, ko je njihov izdajatelj postala Založba Aristej, so se začeli razvijati kot intelektualna revija, usmerjena v slovenski in mednarodni prostor. Uredništvo objavlja in spodbuja kritično misel s področja različnih umetnosti, humanistike in družboslovja, upoštevajoč posebej civilno družbo, neodvisno kulturo in angažirane intelektualce.

Ta številka Dialogov močno spreminja ustaljene poglede na mesto in razbija doslej veljavne stereotipe o kulturni sivini, industrijski puščavi in letargičnem hedonizmu štajerske prestolnice.

Emica Antončič
50 let revije Dialogi
50 let revije Dialogi