Oktobrska Arsova oddaja Oh, literatura – o, literatura! bo posvečena Prešernovemu Krstu pri Savici. Foto: Arhiv Gorenjskega muzeja
Oktobrska Arsova oddaja Oh, literatura – o, literatura! bo posvečena Prešernovemu Krstu pri Savici. Foto: Arhiv Gorenjskega muzeja

Vsak tretji torek v mesecu ob 21. uri na Arsu razlagajo literarni svet, ki ga odkrivajo učenci drugih letnikov.

Pouk književnosti
Prešernova epska pesnitev predstavlja nov del iz druge sezone oddaje, skozi katero se lotevajo interpretiranja tistih literarnih klasik, ki jih šolski kurikulum predvideva pri pouku književnosti v srednjih šolah.

Danes je na vrsti nekoliko skrajšana pesnitev o junaštvu in porazu, o svobodi, ljubezni in veri ter posameznikovem osebnem zorenju in spreminjanju, tudi po več kot 170 letih ostaja odprta za interpretacije. Oddajo je pripravila Iva Ciglar, profesorica slovenščine na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku, oddajo pa bo režiral Alen Jelen.

Prešeren je Krst pri Savici do konca napisal januarja leta 1836 in jo že spomladi istega leta v 600 izvodih izdal v samozaložbi. Posvetil jo je svojemu prijatelju Matiji Čopu, ki je leto prej umrl med plavanjem v reki Savi.

Pokristjanjevanje Karantancev
Osrednja tema pesnitve je pokristjanjevanje Karantancev oz. alpskih Slovanov v 8. stoletju, na bojni črti česar se znajdeta vodja poganov Črtomir in pokristjanjeni karantanski knez Valjhun. Poleg njiju je med glavnimi liki še Bogomila.

Arsova domača branja bodo v prihodnjih mesecih v središče postavljala še druga dela in jih brala skupaj z dijaki 2. letnika slovenskih srednjih šol.

  • 20. 11. 2018: Gustave Flaubert: Gospa Bovary,
  • 18. 12. 2018: Fjodor M. Dostojevski: Zločin in kazen,
  • 15. 1. 2019: Josip Jurčič: Deseti brat,
  • 19. 2. 2019: Ivan Tavčar: Visoška kronika,
  • 19. 3. 2019: Janko Kersnik: Jara gospoda,
  • 16. 4. 2019: Henrik Ibsen: Strahovi,
  • 21. 5. 2019: Oscar Wilde: Saloma.

.


Spodaj pa vabljeni k poslušanju oddaje Oh, literatura o, literatura!, ki je v letošnji prvi oddaji predstavila nemškega literarnega velikana Johanna Wolfganga Goetheja in njegovo delo Trpljenje mladega Wertherja iz leta 1774.