Novi slovar bo obsegal približno 130.000 besed, besednih zvez in frazemov. Foto: BoBo
Novi slovar bo obsegal približno 130.000 besed, besednih zvez in frazemov. Foto: BoBo
SSKJ
Slovar bo vseboval tudi slovarsko bazo, ki bo ponujala precej več informacij kot sam slovar in bo tudi osnova za sestavo slovnice. Foto: http://www.fran.si/

Novi slovar bo izdelan predvsem za elektronski medij. Osnutek, ki je dostopen na slovarskem portalu Fran, so pripravili sodelavci inštituta za slovenski jezik v sodelovanju s 34-članskim odborom, ki ga je imenoval SAZU. Odbor sestavljajo priznani strokovnjaki, med drugim akademiki, profesorji s štirih slovenskih in zamejske univerze ter pisatelji.
V novem slovarju bo zajetih približno 130.000 besed, besednih zvez in frazemov. Po besedah predstojnika inštituta Marka Snoja bo to rastoči slovar, kar pomeni, da bodo izdelani slovarski sestavki postopoma objavljeni na spletu pred dokončanjem celote. Prvih 5.000 sestavkov bo objavljenih na spletu, nato pa bodo vsako leto enkrat na spletu objavljena nova gesla v paketu. Knjižna izdaja bo sledila čisto na koncu. Celoten tiskani slovar bi po Snojevih besedah dobili v 20 letih, saj pri njegovem snovanju sodeluje zgolj deset sodelavcev. Slovar bodo izdelovali leksikografi, specialisti in terminološki svetovalci z različnih področij.
Slovarska baza kot osnova za sestavo slovnice
Slovar bo vseboval tudi slovarsko bazo, ki bo ponujala precej več informacij kot sam slovar in bo tudi osnova za sestavo slovnice. Baza bo imela trojni pomen - uporabniškega, jezikoslovnega, saj bo vsebovala veliko zanesljivih podatkov, in jezikovnotehnološkega. Zadnji bo omogočal nadaljnje procesiranje v najrazličnejše tehnološke namene. Baza bo tudi trdna osnova za druge jezikovne priročnike.
Po etimoloških sledeh
Slovar bo imel normativno in informativno vrednost, pravi sodelavka na inštitutu Nataša Jakop. Zasnovan bo popolnoma na novo, čeprav bo nadaljeval tradicijo prejšnjega slovarja. Vseboval bo tudi smiselne leksikografske okrajšave, kot so denimo DDV, cm ipd. Med novostmi slovarja napovedujejo opise tipičnih skladenjskih vzorcev, kolokativnost in stavčne zglede. Po besedah sodelavke inštituta Nine Ledinek bo tako uporabnik slovarja dobil informacijo, v katerih primerih, denimo, uporabimo besedi visok in velik. Besedo velik lahko uporabimo pri opisu težav, velikosti podjetja, besedo visok pa, denimo, pri navajanju stroškov, zneskov in temperatur. Novost bodo tudi etimološke osvetlitve, ki bodo uporabnika seznanile s tem, kdaj in kako je določena beseda nastala.