Za knjigo, ki je izšla v založbi Ognjišče, je tudi slovenski predsednik Borut Pahor prispeval svoj pogled na ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Foto: BoBo
Za knjigo, ki je izšla v založbi Ognjišče, je tudi slovenski predsednik Borut Pahor prispeval svoj pogled na ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Foto: BoBo
false
Anton Jamnik, Borut Pahor in Stanislav Zore, ki je dejal, da je Šuštarjeva vztrajnost rasla iz "globoke zasidranosti v Boga". (Od leve proti desni.) Foto: BoBo

Za knjigo, ki je izšla v založbi Ognjišče, je slovenski predsednik Borut Pahor namreč prispeval tudi svoj pogled na ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja, pri katerem je po njegovih besedah šlo za osebnost, "ki se je znala zelo mehko dotakniti slehernega posameznika". Prav to je bilo po Pahorjevih besedah še posebej pomembno v času osamosvajanja, "ko je nadškof s svojo osebnostjo v naš prostor vnašal mirnost in zbranost".

"Vsi smo vedeli, da je zelo naklonjen demokraciji in neodvisni Sloveniji. V tem smislu ni bil edini. Ni bil nestor slovenske osamosvojitve. To je bil Jože Pučnik. Ni bil prvi in najbolj goreč zagovornik slovenske osamosvojitve. To so bili drugi pomembni slovenski politiki, denimo Janez Janša, Igor Bavčar in drugi. Je bil pa tisti, ki je znal s svojo mirnostjo to zelo prelomno odločitev za Slovence nekako umestiti v našo kolektivno zavest kot pravilno," je dejal Pahor.

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore pa je na predstavitvi knjige poudaril Šuštarjevo vztrajnost in potrpežljivost. Slednji sta po Zoretovih besedah rasli iz Šuštarjeve "globoke zasidranosti v Boga", iz katere je tudi črpal svojo povezanost in skrb za človeka.

"Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu"
Knjiga je po besedah ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika nastajala več let, v njej pa je opisal vse tisto, kar je s Šuštarjem doživel kot njegov tajnik. "K njemu so hodili ljudje različnih prepričanj in pogledov, pri tem pa si ni nikoli vzel svobode, da bi koga zavrnil. Rdeča nit njegovega delovanja je bil citat iz Antigone: 'Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu'," se je spominjal Jamnik.

Čeprav je bil Šuštar "mila duša", pa ni bil človek, ki bi se pustil ukalupiti. "Poslušal je različne ljudi, na koncu pa se je vedno odločal po lastni presoji," je navedel Jamnik.

Nadškof je bil po njegovih besedah tudi svetovljan, osebni prijatelj Janeza Pavla II. ter številnih evropskih voditeljev. Ravno to je bilo odločilno, da je Vatikan 13. januarja 1992 priznal Slovenijo, temu priznanju pa so nato sledila priznanja EU-ja in drugih držav, je dejal Jamnik.