Knjige
43-letni Prilepin je član ruske narodne boljševiške stranke, ki ji akademiki očitajo neofašistična nagnjenja. Lani je organiziral bataljon prostovoljcev v samooklicani Ljudski republiki Donetsk, ki jo je ukrajinska oblast označila za teroristično skupino. Foto: EPA
Samostan
Prevod romana Zaharja Prilepina je k nam prišel s fanfarami "najboljšega ruskega romana po letu 2000". V enaki meri se je govorilo o avtorjevih spornih političnih stališčih in udejstvovanjih v vojaških konfliktih na vedno nemirnih območjih Zakavkazja. Foto: Cankarjeva založba

Dodaj v

Pen protestira: Zahar Prilepin na knjižnem sejmu ni imel česa iskati

Načet mednarodni ugled te kulturne prireditve?
26. november 2018 ob 14:16,
zadnji poseg: 26. november 2018 ob 14:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Ljudje, ki so obtoženi vojnih zločinov, ne sodijo v Ljubljano." Odbor za mir Mednarodnega Pena je navzočnost ruskega pisatelja Zaharja Prilepina na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu označil za neprimerno.

S tem se je po lastnih navedbah pridružil protestu ukrajinskega Pena.

Na knjižnem sejmu odgovarjajo, da so platforma za svobodne ljudi, in ne organ, ki bi ocenjeval (ne)primernost gostujočih avtorjev.

Kot je pojasnil predsednik odbora za mir Marjan Strojan, je Ukrajinski Pen na Mednarodni Pen v London vložil protest, da so na Slovenski knjižni sejem v Ljubljano povabili ruskega pisatelja Prilepina, ki ga po Strojanovih navedbah obtožujejo različnih zločinov in je na seznamu preganjanih oseb v Ukrajini in BiH-u. Odbor za mir Mednarodnega Pena se je temu protestu pridružil in pisateljevo gostovanje označil za neprimerno. "Ljudje, ki so obtoženi vojnih zločinov, ne sodijo v Ljubljano," je prepričan Strojan.

"Čeprav sta povabilo in bivanje gospoda Prilepina v Sloveniji formalno nevprašljivi, dejstva, ki jih v svojem protestu organizatorjem knjižnega sejma navaja Ukrajinski Pen, govorijo sama zase," piše v pismu odbora za mir. Ob tem sta izraženi še upanje, da "gre v tem primeru za spregled, in ne za načrtno provokacijo gostiteljev", in prepričanje, da "takšna nepremišljena dejanja načenjajo mednarodni ugled te pomembne kulturne prireditve".

Predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol je poudaril, da knjižni sejem ni organ, ki bi ljudem prepovedoval prihod na sejem. "Če bi bil Prilepin obtožen, ne bi prišel čez kontrolo slovenske obmejne policije," je prepričan Kafol, tako pa je po njegovih besedah prišel kot svoboden človek, ki je pred tem gostoval na knjižnem sejmu v Frankfurtu brez vsakršnega incidenta, pa tudi v Franciji in Italiji ob izidu svoje knjige Samostan, ki jo je v Sloveniji izdala Cankarjeva založba.

"Noben resen knjižni sejem na svetu ne bi prepovedal knjige, ki je v neki državi legalna, niti človeka, ki je zakonito prišel v državo. Če bi se to začelo dogajati, bi to pomenilo konec knjižnih sejmov. Naloga sejmov ni imeti moralna, ideološka, vrednostna ali estetska merila. Edina meja za organizatorje je zakon. Če sta neka knjiga ali avtor prepovedana v neki državi, takšna knjiga nima mesta na sejmu. S Prilepinom se ni zgodilo nič od tega," je dodal Kafol.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
samy joe
# 26.11.2018 ob 14:40
Absolutno se strinjam s predsednikom upravnega odbora sejma g. Kofolom.
bilzerian
# 26.11.2018 ob 16:10
Ukrajinci so bili lepo tiho, ko je bil v Frankfurtu, prav tako so bili tiho, ko je bil v Parizu.

Na malo Slovenijo pa so si upali pokazati s prtom in lajati. Nja raje pometejo pred svojim pragom in zaprejo svoje fašiste in vojne zločince, šele potem na lajajo na nas, koga smo gostili.

Kot je rekel Kafol, lahko je kot svoboden človek vstopil v šengenski prostor in ga kot svoboden tudi zapustil, ali drugače povedano, ne bodo nam, Evropejcem neki Ukrajinci zapovedovali, koga naj zapremo in koga ne.
krosnjar
# 26.11.2018 ob 15:25
Janšo iz Pena izključijo, tega Ramba pa vabijo... :)
el CARTEL
# 26.11.2018 ob 14:43
kako lahko boljševika povezujejo s fašistično ideologijo? ali je slab boljševik ali slab fašist :)

sicer pa lepa reklama s strani PEN-a, Cankarjeva založba si mane roke,

žvenket denarja že slišijo.
Ljubinica
# 26.11.2018 ob 16:28
viker@ Dvomljivec, preberi še enkrat tisto izjavo. Na primer.

"Če sta neka knjiga ali avtor prepovedana v neki državi, takšna knjiga nima mesta na sejmu."
-----------------------------------------------------------------
Potem ne bo nikoli Rushdieja pri nas :)
V Frankfurtu so imeli že leta 2015 jajca, zato jim Ukrajinci ne težijo. Na nas se pa lahko vsak kekec spravi, ki ima 5 min čas.
Drugače pa se strinjam z g. Kafolom.
miro789
# 26.11.2018 ob 16:00
Se strinjam s g. Kofolom. PEN=UDBA
SUGS
# 26.11.2018 ob 16:36
Tip je na ozemlju tuje države streljal na vojake te države. Imel je celo začasno nalogo v Donetsku kot častnik.

No, Slovenija je večkrat dokazala, da je rusofilna in srbofilna.

Tudi Ceca se je sprehajala po Vukovarju s kalašnikom v roki in je danes zvezda močno zaželjena v Sloveniji.

Je treba še komu narisat, zakaj NIMAMO zaveznikov na Zahodu, čeprav smo del EU, Nato pakta itd...

Sramota
RJSlo
# 26.11.2018 ob 15:36
Pen protestira: Zahar Prilepin na knjižnem sejmu ni imel kaj iskati
---------------------------------------------------------
No ja. Upajmo samo, da se Pen ne bo še kdaj izpostavil npr. v boju za svobodo govora. Ker tole je kratenje svobode govora.
janroz
# 26.11.2018 ob 16:34
Na Documenti 2017 so bile na zanimiv način predstavljena knjižna dela, ki so bila kadarkoli in kjerkoli kdaj prepovedana. Iz teh prepovedanih del so lahko zgradili stebre grškega templja, kar pove več kot dovolj o tem kako in kaj se je počelo v preteklosti. Med prepovedana dela sodi tako knjiga Mali princ ali pa Sveto pismo, Koran ... Sedaj gremo celo dlje, sedaj naj bi prepovedali sodelovanje ljudem, ker se nek režim z njim ne strinja? Ukrajina je zelo razdeljena dežela in če bo naša država želela slediti njenim zahtevam bo imela hude težave. Te logike so zelo nevarne in ne sodijo v današnji čas. KO je gostoval v Frankfurtu ni bilo problema, ker si Ukrajina ne upa oporekati Nemčiji, Slovenijo pa očitno ne jemlje resno in meni, da nas lahko učijo, nam nalagajo kako naj ravnamo. Čas je, da Slovenija zavzame bolj samozavestno držo.
bršljan
# 26.11.2018 ob 15:25
Argumenti g. Kafola se pa vendarle nekako nenavadni.
delfino_
# 26.11.2018 ob 17:51
Kakšne nebuloze, spet pa Ukrajinska hunta zadaj za tem pregonom stoji. Če bi res imeli argumente za pregon bi ga lahko Interpol že zdavnaj aretiral medtem ko gostuje po svetu. Farsa.
Diego Armando
# 26.11.2018 ob 16:51
kako lahko boljševika povezujejo s fašistično ideologijo? ali je slab boljševik ali slab fašist :)

Če bi se malo izobrazil, bi spoznal, kako veliko skupnih točk imata komunizem/boljševizem in fašizem/nacizem. Se stikata na krožnici (ne)normalnosti.
anny22
# 26.11.2018 ob 15:38
Bo šla potem tudi knjiga na seznam prepovedanih?!
Radovan Karadžič je pisal nadvse lirično poezijo, celo jasnovidne pesmi. Srbski PEN je podpiral Miloševića. Akademija znanosti je podpirala Miloševića. Pisatelj Peter Handke je imel govor na pogrebu S. Miloševića. Robert Markuš, pisec Borcev brez preteklosti, v Afriki ni sadil rožic. Milan Lukić, obsojen na dosmrtno ječo zaradi neštetih zločinov, je v zaporu napisal knjigo Haški suženj. O Milici Makoter je izšla knjiga, verjetno tudi z avtobiografskimi vložki.

Če se hočemo iti politično korektnost, lahko zabrišemo pol knjig s polic. Delo je potrebno ločiti od avtorja. Tu imajo šefi knjižnega sejma povsem prav.
el CARTEL
# 26.11.2018 ob 18:51
Diego Armando @ Če bi se malo izobrazil, bi spoznal, kako veliko skupnih točk imata komunizem/boljševizem in fašizem/nacizem. Se stikata na krožnici (ne)normalnosti.

edina skupna točka, ki jo imata je da se končajo na -izem.

namreč komunizem poudarja borbo delavcev za svobodo, skupno dobro depriviligiranega delavstva proti izkoriščanju kapitala, proti razčlovečenju v delovnem procesu, je kolektivistična ideologija ki jo pa ne zanima nacionalnost, ter navsezadnej proti fašizmu/nacizmu

fašizem in nacizem sta nacionalistični ideologiji, ker je vse podrejejo "dobrobiti in ohranjanju" nacije, po navadi niso imeli nič proti privatnem kapitalu če je v službi ideologije, občasno pa so predvsem fašisti za propagandne namene prikazovali da so tudi oni kao za delavski razred (ker je pač najštevilčnejši) ampak predvsem za vse "____" (vstavi poljubno nacijo), ekonomsko so za nacionalne ekonomije (torej nič skupnega s komunizmom)

pač ideologi enčenja bi radi prikazali kot "vse isto", s čimer se pač smešite v svojih vnaprej izgubljenih poskusih, ker si pač ideološko niso blizu
kiliboy
# 26.11.2018 ob 18:37
Točno takih knjig je potreben vsak 'spodoben' knjižni sejem. Knjige, ki dvigajo 'prah', namreč tudi dvigajo RAZUM, dvigajo RAZPRAVO, dvigajo DEBATO in ker sem pač BB-bookish boy, mi je to le v veselje. Hudičevo dobro se namreč spomnim SATANSKIH STIHOV Salmana Rushdia, s katerim je bilo kar nekaj težav, da smo ga dobili v slovenskem prevodu.

Kdor je prepričan, da morajo obstajati PREPOVEDANE knjige, ta naj se vrne v srednji vek.
garmond
# 26.11.2018 ob 22:38
No, če ga ukrajinski naciji obtožujejo vojnih zločinov, potem je temu res treba verjeti...
RudeCorona
# 26.11.2018 ob 21:10
Prilepin je bil tukaj, ker je njegov Samostan briljanten. In ne mi verjet na besedo, preberite ga.
xerces8
# 26.11.2018 ob 18:23
Eh, a lahko kdo prosim na hitro povzame, kdo je v tej zgodbi lev in kdo desen, da si lahko mnenje ustvarim?
Hvala.
cocker
# 26.11.2018 ob 16:53
No, saj so v sloveniji celo okupatorskega polkovnika - za mene (fašistične vojske) Popova oprostili zločinov in nagradili še z odškodnino !!!
Dvomljivec
# 26.11.2018 ob 15:52
"naloga sejma ni imeti moralne, ideološke, vrednostne ali estetske kriterije" - samo de je nekakšna knjiga pa je za organizatorje že v redu, Mein Kampf na primer.
kislec
# 26.11.2018 ob 21:11
PS / Mimogrede:
marsikatera parola je sama po sebi prav všečna (Delo osvobaja je povsem na ravni Delu čast in oblast) in šele njena raba ali zloraba jo lahko razvrednoti.

Tudi " Raje živim en dan kot lev kakor sto let kot ovca" gre v ušesa - pa je mar ona kriva, da jo je proslavil Benito?
QUENDI
# 27.11.2018 ob 09:49
.....ukrepi Ukrajine v primeru omenjenega pisatelja so njena zadeva......a hkrati hočejo vplivati na dejanja v Sloveniji.....kar je popolnoma nedopustno........
kislec
# 26.11.2018 ob 21:07
el, saj ni bistveno, kaj je pisalo v "programih in prospektih" -izmov, ampak njih dela (Ne po besedah, po njih delih jih boste prepoznali).

/
Fetisov
# 26.11.2018 ob 18:14
@Diego Armando
Saj verjetno veš koga ima tisti originalni Diego Armando vtetovirana na rami. Naj ti pomagam, komunistični ikoni...
viker
# 26.11.2018 ob 16:11
Dvomljivec, preberi še enkrat tisto izjavo. Na primer.

"Če sta neka knjiga ali avtor prepovedana v neki državi, takšna knjiga nima mesta na sejmu."
Kekec99
# 27.11.2018 ob 09:24
Prilepina, ki ga po Strojanovih navedbah obtožujejo različnih zločinov in je na seznamu preganjanih oseb v Ukrajini in BiH-u.
------------------------------------------------
Nacistična tvorba ter kalifat, na srečo Slovenija ni nič od tega.
firtoh
# 27.11.2018 ob 08:33
V Frankfurtu niso imeli nič proti,mi bi pa morali biti bolj papeški od papeža? Only in Slovenia
Včasih so bili pisatelji avantgarda,danes so samo še garda plačancev
Prof
# 27.11.2018 ob 08:28
Ki so obtoženi ali obsojeni!? Med obema pojmoma je velika in pomembna razlika.
Skyrim7
# 27.11.2018 ob 09:57
Dan za dnem ementaler članki tule... Če že pišete o tem tipu, morda še kaj ozadja?

@pobrisan zahod jemlje resno le denar ne se slepit. Zato pa sodeluje z SA in ostalimi agresorji po svetu...samo Rusiji je pa treba žugat. Ne vem kaj je point tega, predstava za javnost češ, tu bomo pa načelni??!
abcabc
# 27.11.2018 ob 08:45
Ja vredi, Zdravko Kafol. Če je tako, pa prihodnje leto povabite Vojislava Šešlja, ki je prav tako po zakonu nedolžen, prepeva pa vam lahko Thompson, ki je prav tako po zakonu nedolžen. Kot pravite, moralna in etična načela pa za vas ne veljajo. Si predstavljate, da bi na frankfurtski knjižnji sejem povabili (neobsojenega) nacista?
Bivši uporabnik
# 27.11.2018 ob 08:11
Če bi ta zadnja navedba držala , potem Salman Rushdi ne bi nikoli stopil na kakšen knjižnji sejem Dvojna merila , tako zakonska in moralna v EU - nič novega.Žalostno , da po vseh turbulentnih desetletij po 2.svet vojni še sedaj nimamo jasnih meril v takšnih primerih..
QUENDI
# 27.11.2018 ob 10:44
Diego Armando
......dobro si zacelofanil in se že vnaprej izognil kakršnikoli opredelitvi samega sebe...... pozabil si omeniti - komunistična diktatura ni merila genov....lobanje......ni imela šol za neveste kadrov.....ni pošiljala ekspedicij v Tibet in iskala gral.......in holokavst je prispeval10% žrtev .......vse skupaj pa ni zakuhal izem ampak taki neapologeti, ki so delili odpustke samo da bi se brezjajčno ohranili.......in posledice so še danes.....v novem prizadevanju nekaj zanetiti.......
Diego Armando
# 27.11.2018 ob 10:17
namreč komunizem poudarja borbo delavcev za svobodo, skupno dobro depriviligiranega delavstva proti izkoriščanju kapitala, proti razčlovečenju v delovnem procesu, je kolektivistična ideologija ki jo pa ne zanima nacionalnost, ter navsezadnej proti fašizmu/nacizmu

fašizem in nacizem sta nacionalistični ideologiji, ker je vse podrejejo "dobrobiti in ohranjanju" nacije, po navadi niso imeli nič proti privatnem kapitalu če je v službi ideologije, občasno pa so predvsem fašisti za propagandne namene prikazovali da so tudi oni kao za delavski razred (ker je pač najštevilčnejši) ampak predvsem za vse "____" (vstavi poljubno nacijo), ekonomsko so za nacionalne ekonomije (torej nič skupnega s komunizmom)


Bla bla. Obe ideologiji pač postavljata na piedestal eno raso/družbeno skupino in genocidno uničujeta vse ostale. Obe sta sproducirali koncentracijska taborišča, tajne službe, vsesplošno sumničenje in pranje možganov. In ja, komunizem ima na vesti več žrtev kot fašizem/nacizem, samo ukrajinski gladomor po številu žrtev prekaša holokavst (neizpodbitno dejstvo). Skratka, princip je isti, sve su ostalo nianse, apologeti tukaj nimate šans.
opat
# 27.11.2018 ob 06:49
Ekstremisti so oboji! Levičarji in desničarji. Človek je pisatelj, četudi obtožen ni obsojen.
offgrid
# 26.11.2018 ob 23:47
Ce smo ze pri deljenju “ izmov” bo za koga zanimivo dejstvo, da je prav nacizem dal v zgodnjih zacetkih delovanja nemskemu delavcu letni dopust in 40 urni delavnik....

Pa pustimo ob strani dejstvo, da je imel nacizem pripravljen nacrt kako zapolniti prosti cas nemskega delavca in ga je tudi izvajal. Rusevine tega se sedaj stojijo.
Del v rusevinah na severu v obliki razpadajocih stavb, del pa kot zakonodaja, na katero se danes naslanja sodobni sindikalizem.

Go figure.
Hehhehe
Diego Armando
# 27.11.2018 ob 10:13
@Diego Armando
Saj verjetno veš koga ima tisti originalni Diego Armando vtetovirana na rami. Naj ti pomagam, komunistični ikoni...


Se ne istovetim z njegovim političnim prepričanjem, ampak ga slavim zaradi nogometne virtuoznosti...
pobrisan
# 27.11.2018 ob 09:32
Ni prav da se vabi sporne osebe. Potem pa se čudimo, da nas zahod ne jemlje resno.
Kazalo