Kot je prepričan Veno Taufer, se lahko poezija resnično učinkovito širi le 'od ust do ušesa', zato je bolj intimna, neposredna in tudi subverzivna. Foto: BoBo
Kot je prepričan Veno Taufer, se lahko poezija resnično učinkovito širi le 'od ust do ušesa', zato je bolj intimna, neposredna in tudi subverzivna. Foto: BoBo
V svetovnem merilu najbolj prepoznaven slovenski pesnik je Tomaž Šalamun, ki je lani praznoval 70. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO / M. K.
Aleš Šteger ob svetovnem dnevu poezije

Poezija je s svojo ustvarjalno svobodo neločljiv del človekove identitete, je v letošnjo poslanico ob prazniku poezije zapisala generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

Unesco je svetovni dan poezije razglasil leta 1999 na 30. zasedanju v Parizu. Pesniki se zavedajo, kako opozarjati na nepravičnosti na svetu in spodbuditi opažanje njegove lepote, je še zapisala Bokova.

Razširjanje žive pesniške besede
KUD Franceta Prešerna je 12. organiziral odprto branje in z njim prispeval k razširjanju žive pesniške besede. Z dogodkom se bodo poklonili poeziji in hkrati prispevali k njeni popularizaciji, predvsem k popularizaciji žive pesniške besede. Na prireditvi,
ki so si jo zamislili kot nekakšen pesniški maraton, so se odločili zbrati čim več pesnic in pesnikov, ki bodo v živo predstavili svojo poezijo.

V atriju ljubljanske Mestne hiše bo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) pripravilo tradicionalno branje poezije iz jezikovnih zakladnic mnogih dežel. Letos so dogodek poimenovali z verzom: "Saj je Pesem le ena. Raznotera". Na tradicionalni slovesnosti bodo študenti Filozofske fakultete v izvirniku interpretirali pesmi, ki bogatijo kulturne zakladnice mnogih dežel.

Poezija "zmeraj za nekaj prstov bolj leva"
Kot je dejal predsednik DSP-ja Veno Taufer, se lahko poezija resnično učinkovito širi le "od ust do ušesa", zato je intimnejša, neposrednejša in tudi bolj subverzivna. Poezija je stvar posameznika in je "zmeraj za nekaj prstov bolj leva" od siceršnje umetnosti, saj drugače ne bi zmogla "govorice od duše do duše", je dejal Taufer. "Kar poezija napoveduje, ne napoveduje zavestno ali programsko, temveč govori iz instinkta, občutljivosti, prizadetosti in zavzetosti. Zato je ta instinkt relativno zanesljiv," je dejal Taufer.

Zveza slovenskih kulturnih društev tudi letos pripravlja s poezijo obarvane dogodke v Tolminu, Trstu in Gabrju v občini Sovodnje ob Soči. Inštitut za raziskovanje inovativnih umetnosti IRIU pa skupaj s Koordinacijskim odborom kulture Slovenije (KOKS) pripravlja branja poezije na parkiriščih v središču Ljubljane.

KOKS proti "grobim posegom v kulturo"
Ob svetovnem dnevu poezije je v prostorih DSP-ja tudi plenarno zasedanje KOKS-a, na katerem so se zavzeli za demokratičen javni dialog o slovenskem javnem interesu, še posebej na področju kulturne in umetniške ustvarjalnosti.

V vabilu na zasedanje so v akcijskem odboru KOKS-a zapisali, da smo "priča grobim, enostranskim, nedemokratičnim posegom v institucionalno strukturo slovenske kulture, kar bo imelo neizogibne posledice tako za širšo kulturno kot tudi za umetniško ustvarjalnost in ustvarjalce".

Aleš Šteger ob svetovnem dnevu poezije