"Primež, v katerem ima Ruska federacija svobodo govora, je globoko zaskrbljujoč; o tem je treba spregovoriti, če hočemo v Rusiji videti zdravo demokracijo," opozarja avtor Satanskih stihov. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je še prejšnji mesec izjavil, da novi protigejevski zakon ni diskriminatoren, temveč da le skuša zavarovati otroke pred "nevarnimi" informacijami o homoseksualnosti in pedofiliji. Poudaril je, da geji lahko mirno obiščejo Soči, "če bodo le pustili otroke na miru." Foto: Reuters
Organizacija za zaščito pravic istospolno usmerjenih All Out je v sredo v 19 mestih po vsem svetu organizirala demonstracije in objavila seznam športnikov - tudi 12 takih, ki bodo nastopali v Sočiju - ki Rusijo pozivajo k spremembi zakonodaje. Načeloma so športniki sicer pod pritiskom Olimpijskega komiteja, naj ne podajajo nobenih "političnih" izjav. Foto: Reuters

Medtem ko športniki in novinarji z vsega sveta pred petkovo slovesnostjo pospešeno migrirajo k Črnemu morju, je britanski časopis The Guardian danes objavil odprto pismo nekaterih najuglednejših in najbolj priljubljenih književnikov na svetu ta hip. V njem obsojajo nedavno sprejete ruske zakone, ki "prepovedujejo propagando netradicionalnih spolnih odnosov mladoletnim" ter kriminalizirajo žalitve verskih čustev, obenem pa v veljavo vračajo kriminalizacijo blatenja. Prav ti trije zakoni "prav specifično ogrožajo pisatelje", opozarjajo podpisniki, ki po lastnih besedah "ne morejo tiho stati ob strani, medtem ko naše kolege in novinarje skušajo utišati z grožnjo pregona zaradi preprostega izražanja njihovega mnenja".

Poleg Günterja Grassa so svoj podpis pod izjavo dodali še trije nobelovci - Wole Soyinka, Elfriede Jelinek in Orhan Pamuk - ter vrsta zelo branih avtorjev iz 30 dežel po vsem svetu, na primer Ariel Dorfman, Carol Ann Duffy, Edward Albee, Julian Barnes, Ian McEwan in Neil Gaiman. Med podpisniki je tudi vodilna ruska romanopiska ta hip, Ljudmila Ulicka.

Salman Rushdie je prepričan, da je tovrstna kampanja "neverjetno pomembna za ruske pisatelje, umetnike in državljane": "Primež, v katerem ima Ruska federacija svobodo govora, je globoko skrb vzbujajoč; o tem je treba spregovoriti, če hočemo v Rusiji videti zdravo demokracijo," opozarja avtor Satanskih stihov.

"Svoboda izražanja je naša najpomembnejša pravica"
Neil Gaiman
dodaja: "Prepričan sem, da je svoboda izražanja - pravica do pisanja, nestrinjanja, argumentiranja - najpomembnejša svoboščina, kar jih ljudje imamo. Grozno se mi zdi, da je v Rusiji potlačena. Odgovor na govorjenje ali pisanje, ki te žali, je, da poveš ali napišeš svoje stališče, ne pa da nasprotnikovo gesto kriminaliziraš ali skušaš potlačiti."

"Kriminalizacija vseh, ki v pozitivni luči pišejo o homoseksualcih ali homoseksualnih temah, ki negativno pišejo o Cerkvi, kriminalizacija blatenja - vse to krni izmenjavo idej ter upor in zgodbe potiska v podtalje. Upam, da bo gospod Putin prebral to pismo in spremenil smer."

Rast arbitrarne birokracije in zakonodaje
Ulicka
, prva ženska pisateljica, ki je v Rusiji dobila ekvivalent bookerjevi nagradi, opozarja, da skušajo ruske oblasti "vsiljevati kulturno ideologijo, ki v številnih pogledih kopira propagando iz sovjetskih časov." "Tako kot številne moje sodržavljane tudi mene skrbita nenehno rastoča zakonodaja in arbitrarna birokracija, ki vplivata na vse vidike ruskega življenja. Strah me je vse večje odvisnosti sodnega sistema od avtoritet. Zaradi vsega tega sem podpisala odprto pismo organizacije PEN International."

Med podpisniki pisma so še Jeffrey Eugenides, Ali Smith, Jostein Gaarder (norveški avtor uspešnice Sophie's World), kitajski romanopisec Ma Jian in turška pisateljica Elif Safak. Pismo je del kampanje, s katero skuša organizacija PEN podčrtati "drakonske omejitve svobodnega izražanja", ki jim je Rusija priča od Putinove vrnitve na oblast maja 2012". Decembra so, denimo, pozdravili amnestijo dva tisoč zapornikov - med njimi tudi dveh članic Pussy Riot in 30 okoljevarstvenikov - a obenem opozorili, da ti ljudje nikoli ne bi smeli biti zaprti. Amnestijo so opisali kot "politično motivirano potezo, ki naj bi ublažila kritiko pred igrami v Sočiju".

Mimogrede: spodaj si oglejte oglas Kanadskega inštituta za diverziteto in vključevanje (CIDI), ki promovira večjo strpnost na olimpijskih igrah.