Oxfordčan, ki ga je The Times leta 2008 uvrstil na seznam 50 največjih britanskih pisateljev po letu 1945, se je v zadnjih letih umaknil v samoto in se posvetil pisanju nove trilogije. Foto: EPA
Oxfordčan, ki ga je The Times leta 2008 uvrstil na seznam 50 največjih britanskih pisateljev po letu 1945, se je v zadnjih letih umaknil v samoto in se posvetil pisanju nove trilogije. Foto: EPA
Severni sij
Trilogijo Njegova temna tvar so sestavljale tri knjige: Severni sij, Pretanjeni nož in Jantarni daljnogled. Foto: Emka

Dogajanje prve knjige iz trilogije, ki jo je pisatelj naslovil The Book of Dust, bo postavljeno v London in Oxford, potekalo pa bo vzporedno z dogajanjem v trilogiji Njegova temna tvar. Četudi težko pričakovana knjiga še nima naslova, pa je že znano nekaj vsebinskih poudarkov. Tako naj bi se v prvih dveh knjigah vrnila glavna junakinja iz prve trilogije, Lyra Belacqua, in sicer sprva kot otrok, potem pa kot junakinja v obdobju desetih let po koncu Njegove temne tvari, trilogija pa bo vključevala tudi druge junake, ki jih Pullmanovi bralci že poznajo. "Tako bomo videli Lyro že kot dojenčka, v drugi knjigi pa že kot odraslo, ko ima 20 let," je razkril Pullman.

Za trilogijo je sicer dejal, da je v ospredje postavil boj med totalitarno organizacijo in ljudmi, ki si želijo svobode govora in misli.

Kot poroča Guardian, se da ob opisu knjige zlahka pomisliti na trenutne politične razmere, kar pa založnik knjige David Fickling zavrača in opozarja bralce, naj ne povlečejo preveč vzporednic med novo knjigo in političnimi razmerami v Veliki Britaniji ali ZDA. "Mislim, da je knjiga zelo pomembna za ta trenutek, toda predvsem zaradi svojega načina pripovedovanja," je dejal in dodal, da bo knjiga odmevala predvsem na psihološki ravni. "Med tistimi, ki so najboljši in najustreznejši, da nam povedo resnico o našem času, so tudi odlični pripovedovalci zgodb in Philip je gotovo eden izmed njih."

Kot poroča BBC, je Pullman že napisal dve od treh knjig nove trilogije, zdaj pa se intenzivno ukvarja z zadnjim delom.

Izjemen uspeh Njegove temne tvari
Trilogija Njegova temna tvar je že od prve knjige Severni sij leta 1995 velika knjižna uspešnica, za katere je Pullman prejel tudi številne nagrade. Kot navaja Guardian, so prodali več kot 17,5 milijona izvodov in jo prevedli v 40 jezikov, prenesli pa so jo tudi na filmska platna. V filmu Zlati kompas so leta 2007 zaigrali Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards in Sam Elliot, vendar pa je bil film veliko razočaranje, ki je zaradi izjemno drage produkcije, – film je stal več kot 180 milijonov dolarjev –, studio New Line Cinema skoraj spravil na kolena.