57. številka Nove revije s podnaslovom Prispevki za slovenski nacionalni program velja za odločilni korak v premisleku o slovenskem narodnem vprašanju, ki je slovenske razumnike zaposloval v 80. letih. Foto: MMC RTV SLO
57. številka Nove revije s podnaslovom Prispevki za slovenski nacionalni program velja za odločilni korak v premisleku o slovenskem narodnem vprašanju, ki je slovenske razumnike zaposloval v 80. letih. Foto: MMC RTV SLO

Družba je sicer zahtevala odložitev odločanja o predlogu za stečaj, a v roku ni predložila vse zahtevane dokumentacije, zato se je štelo, da je insolventna.

Po podatkih Dursa je bila na 25. januar družba Nova revija na seznamu podjetij, ki dolgujejo med 500.000 in milijonom evrov davka. Stečajni upravitelj je Matjaž Polenčič, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do vključno 26. maja, kaže današnja objava Okrožnega sodišča v Ljubljani na spletni strani Ajpesa.

Pomemben akter v slovenskem kulturnem življenju
Založba Nova revija je bila ustanovljena leta 1990. Nastala je iz istoimenske revije, ki jo je junija 1980 spodbudilo šest slovenskih razumnikov - Tine Hribar, Svetlana Makarovič, Andrej Inkret, Boris A. Novak, Dimitrij Rupel in Niko Grafenauer - in podprlo 60 podpisnikov v časopisu Delo.

Prva številka revije je zaradi polemik, ki jih je sprožila pobuda, pri Cankarjevi založbi izšla dve leti pozneje, junija 1982. Najodmevnejša je bila 57. številka, ki je izšla leta 1987, v kateri so avtorji jasno izrazili zahtevo po samostojni Sloveniji in politično demokratizacijo države. V njej so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program.


Založba je izdajala vrsto zbirk s področja leposlovja, humanistike in družboslovja - Samorog, Paradigme, Interpretacije, Hieron, Phainomena, Pričevanja, Korenine, Libra, Slovenska kronika, Feniks. Poleg "revije za mišljenje in pesništvo", ki je do leta 2005 v 23 letnikih izdala 272 številk, je izdajala še mesečnik Ampak, ustanovljen leta 2000, revijo za fenomenologijo in hermenevtiko Phainomena, revijo za religiologijo, mitologijo in filozofijo Poligrafi ter revijo za človekovo pravice Dignitas.

Leta 1993 je ustanovila Sklad Josipa Jurčiča, ki podeljuje Jurčičevo nagrado za novinarske in publicistične dosežke leta, od leta 1998 pa je sodelovala tudi pri podeljevanju Rožančeve nagrade za literarno esejistiko, je mogoče izvedeti na spletni strani Nove revije.