Ob 18-letnici založbe Sanje in Hiše sanjajočih knjig so 18. decembra začeli 18-dnevno slavje z najboljšimi knjigami in albumi ter gostovanji avtorjev. Foto: Sanje Facebook
Ob 18-letnici založbe Sanje in Hiše sanjajočih knjig so 18. decembra začeli 18-dnevno slavje z najboljšimi knjigami in albumi ter gostovanji avtorjev. Foto: Sanje Facebook
false
Glavna urednica Tjaša Koprivec se je pogovarjala z avtorji del, ki so pravkar ali bodo kmalu izšla. Foto: Sanje Facebook

"Sanje so res nevarna stvar," je zapisala Jana Kocjan, ki verjame, da prav sanje spočenjajo svet, pri založbi Sanje pa je pravkar izšla njena slikanica Povestica o sanjah, netipična slikanica, za katero je Kacjanova svoje drobne ilustracije, ki jih je prvič povečala za razstavo, "ujela" v knjižni obliki, saj se ji je zdelo pomembno pokazati detajle, ki se sicer ne vidijo. Sanje, ki so včasih tudi žalostne, je bilo treba napihniti, je povedala na današnji predstavitvi.
S slikanico založba Sanje zaznamuje 18 let svojih "sanjajočih knjig", ki jih ponuja v Hiši sanjajočih knjig, knjigarni na Trubarjevi ulici v Ljubljani. "Mi smo tisti, ki vračamo pomen besedam," je poudaril direktor založbe Rok Zavrtanik, ko je predstavil statistiko.
Zakaj je Slovenija zapravila popolno osamosvojitveno zgodbo?
Da je treba vrniti pomen besedam, kot sta sanje ali domoljubje, je Zavrtanik še toliko bolj prepričan v času kapitalizma, ki po njegovih besedah temelji ne samo na neracionalnem, ampak tudi na zločinskem ravnanju. To bo, kot je napovedal, pokazala noviteta novinarja Mateja Šurca Prevarana Slovenija, ki bo izšla januarja ob 25-letnici osamosvojitve Slovenije.
Potem ko je pri Sanjah skupaj s kolegom Blažem Zgago izdal trilogijo V imenu države, v kateri sta, podprto z dokumenti, prikazala, da je bila trgovina z orožjem pomemben element slovenske osamosvojitve, se Šurc tokrat v samostojnem delu sprašuje o posledicah tega dejanja.
Na vprašanje, ali je Slovenija prevarana država, po novinarjevih besedah ni enoznačnega odgovora. V svoji knjigi, kot je povedal, išče vzroke, kje je Slovenija zapravila "perfektno zgodbo o osamosvojitvi", kje je politika, ki nas je vodila, naredila napake. V ta namen je pregledal približno 10.000 dokumentov in povprašal približno 130 ljudi. Odgovarjanje na zastavljeno vprašanje pa je pospremil s citati slovenskih literarnih velikanov, ki so, kot je prepričan, določene stvari že vnaprej predvideli.
"Prav je, da se ve, kaj se je dogajalo, ne pa, da živimo v iluziji uradne zgodovine," je prepričan Šurc. Med drugim je razkril, da bo vloga JLA v Sloveniji v njegovi knjigi prikazana drugače, kot smo jo poznali do zdaj. Knjiga bo izšla tudi v angleškem jeziku v prevodu Vaska Volariča.
Nove usanjane knjige
Založba bo sicer v novo leto vstopila 3. januarja z gostovanjem v Mostarju živečega pesnika in kolumnista Marka Tomaša. Poleg Prevarane Slovenije pa bo v prvem mesecu 2016 izdala delo Bog vas blagoslovi, gospod Rosewater Kurta Vonneguta, pesmi o kosmatincu Donu Toneta Pavčka z ilustracijami Maje Kastelic in osebno izpoved Walden: Življenje v gozdu ameriškega pisatelja Henryja Davida Thoreauja. Glavna urednica Tjaša Koprivec je napovedala tudi novo knjigo o butalcih.
Na današnji novinarski konferenci so pri Sanjah predstavili še Pobarvanko Vesne Bukovec, ki je sicer izšla v samozaložbi. V njej je umetnica objavila risbe, ki jih je opredelila kot svoj, včasih tudi jezen pogled na svet, ki ga skuša razumeti s humorjem. Naslov namiguje, da je črno-bele risbe dovoljeno tudi pobarvati.