Alenka Sottler na izvirne načine ustvarja izjemne podobe, ki zvabijo gledalca v širjave svobode in domišljije. Foto: Alenka Sottler
Alenka Sottler na izvirne načine ustvarja izjemne podobe, ki zvabijo gledalca v širjave svobode in domišljije. Foto: Alenka Sottler
Polonca Kovač: Zgodbe od a do ž
Polonca Kovač je med drugim leta 2009 prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Foto: MK

Leta 1937 rojena mladinska pisateljica in prevajalka Polonca Kovač se je podpisala pod približno 30 izvirnih besedil za otroke in mladino, okoli 50 del pa je prevedla. Njeno besedno ustvarjanje je žanrsko raznoliko, vselej pa je prisotna komika, zagovarjanje drugačnosti in radost življenja. Njena besedila delimo v tri sklope - realistična proza za najstnike, fantastične pripovedi, zgodbe in pravljice za otroke ter literarno-informativna dela.
Bralcem prav tako dobro poznana Alenka Sottler se je po ustvarjanju prvih ilustracij leta 1986 za revijo Kekec tem v celoti posvetila. S svojimi podobami je do danes opremila kakšnih 80 naslovov. Z uporabo inovacij v risarski in slikarski tehniki ustvarja izjemne podobe, ki zvabijo gledalca v širjave svobode in domišljije. Kombinira tradicionalno in sodobno, strukturalno in barvito, svetlo in temno, abstraktno in realistično. Njen glavni prispevek k ilustraciji je v tem, da opogumlja gledalca, da razvije užitek v opazovanju podrobnosti, o njenem delu pišejo v slovenski IBBY.
O nagradi bo odločala žirija pod predsedstvom Marie Jesus Gil iz Španije, sestavljali pa jo bodo še člani iz desetih držav Anastasia Arkhipova (Rusija), Fanuel Hanan Diaz (Venezuela), Sabine Fuchs (Avstrija), Sang-Wook Kim (Koreja), Enrique Perez Diaz (Kuba), Deborah Soria (Italija), Susan M. Stan (ZDA), Sahar Tarhandeh (Iran), Erik Titusson (Švedska) in Ayfer Gürdal Ünal (Turčija). Častna člana žirije sta Elda Nogueira (Brazilija) in Liz Page (ZDA).
Razglasitev na sejmu otroških knjig v Bologni
Dosjeja nominirank mora slovenska sekcija IBBY članom mednarodne žirije poslati do 30. junija. Dobitnike bodo razglasili 24. marca prihodnje leto na sejmu otroških knjig v Bologni, priznanja pa bodo nagrajencem izročili na 34. mednarodnem kongresu IBBY, ki bo potekal med 10. in 13. septembrom 2014. Lanska dobitnika nagrade Hansa Christiana Andersena (podeljujejo jo na vsaki dve leti) sta argentinska pisateljica Maria Teresa Andruetto in češki ilustrator Peter Sis.