Le Carre (levo) in Rushdie (desno) sta nazadnje našla skupni jezik. Foto: EPA
Le Carre (levo) in Rushdie (desno) sta nazadnje našla skupni jezik. Foto: EPA

Zgodba o sporu sega v leto 1997, ko je John Le Carre, pisec vohunskih romanov in nekdanji sodelavec britanske obveščevalne službe, izrekel kritiko na račun Satanskih stihov, Rushdiejevega romana, ki je v muslimanskem svetu dvignil ogromno prahu in avtorju prinesel izobčenje in številne poskuse atentata. "Takrat sem menil, da ga ni zakona, ki bi dovoljeval, da je dovoljeno nekaznovano žaliti velike religije," zdaj komentira Le Carre. Rushdie je molčal in udarec vrnil, ko je bil ob neki drugi priložnosti Britanec javno obtožen antisemitizma. Sledila je toča žaljivk, ko je Le Carre nasprotnika med drugim imenoval "samozvani svetnik", sam pa izvedel, da je "pompozni tepec".

Da ne misli več tako, je Rushdie zatrdil pred mesecem dni, ko je na nekem literarnem festivalu povedal, da Le Carreja resnično občuduje, Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun pa je zanj eden najboljših romanov povojne Britanije.

Oljčno vejico je zdaj ponudila tudi druga stran. "Občudujem Salmana - njegovo delo in njegov pogum, spoštujem njegovo stališče," je v pogovoru za časnik Times povedal Le Carre, ki pa si ni mogel kaj, da ne bi dodal, da je vendarle ponosen, da je pred leti nasprotoval ustaljeni dikciji zahodnih intelektualcev.