Na sedežu čilskega kongresa so se lahko ljudje dan pred ponovnim pokopom poklonili posmrtnim ostankom Pabla Nerude, ki so jih izkopali pred tremi leti. Foto: EPA
Na sedežu čilskega kongresa so se lahko ljudje dan pred ponovnim pokopom poklonili posmrtnim ostankom Pabla Nerude, ki so jih izkopali pred tremi leti. Foto: EPA

S preiskavo so želeli ugotoviti, ali je umetnik umrl zaradi raka, kot je uradno znano, ali so ga zastrupili agenti nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta.

Nerudo so najprej pokopali v Santiagu de Chile, nato so njegove posmrtne ostanke izkopali in prenesli drugam. Leta 1992 so ga pokopali v mestu Isla Negra, kjer je zdaj urejen Nerudov muzej in kjer bodo njegove posmrtne ostanke danes pokopali že četrtič, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ponovni izkop štiri desetletja po smrti
Forenzična preiskava, ki so jo izvedli 40 let po pesnikovi smrti, je pokazala, da je Neruda umrl zaradi raka prostate. Kot je zapisano v poročilu, so toksikološke preiskave kosti pokazale, da so bile v telesu sledi farmakoloških pripravkov, ki so se v tistem času uporabljali za zdravljenje tovrstnega raka. V poročilu piše tudi, da niso odkrili sledi drugih kemikalij, ki bi lahko bile povezane z njegovo smrtjo. Zato so strokovnjaki ocenili, da ni dokazov, da pesnik ne bi umrl naravne smrti.


Načrtovan, a neuresničen odhod iz Čila

Pablo Neruda je umrl v bolnišnici v Santiagu de Chile leta 1973 v starosti 69 let, le 12 dni po tistem, ko so z vojaškim udarom, ki ga je vodil Pinochet, z oblasti strmoglavili socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja. Pesnik, ki je bil sicer član čilske komunistične partije, je načrtoval odhod v izgnanstvo v Mehiko, ko so mu odkrili raka na prostati.