Knjige
(3)

Poudarki

  • Rowlingova napovedala, da bo leksikon napisala sama
  • Založniki prestavili napovedan datum izdaje na november
J. K. Rowling
J. K. Rowling namerava v leksikon o Harryju Potterju vključiti tudi gradivo, ki ga ni mogoče najti v knjigah. Foto: EPA
Harry Potter
Leksikon založbe RDR temelji na podatkih, ki jih je mogoče najti na spletni strani Harry Potter Lexicon. Foto: EPA

Dodaj v

Potterjev leksikon le s podpisom Rowlingove

Zaščitniška do sebe in oboževalcev
29. februar 2008 ob 20:57
London/New York - MMC RTV SLO

Ameriška založba RDR Books želi izdati leksikon o Harryju Potterju, njegova avtorica J. K. Rowling pa temu samovoljnemu načrtu nasprotuje.

Kot je povedala britanska pisateljica, bi se v primeru izdaje neuradne publikacije, povezane s priljubljenim čarovnikom, počutila izkoriščeno. Rowlingova je v New Yorku že zahtevala prepoved objave knjige, saj je, kot pravi, razočarana, da skuša nekdanji Potterjev
oboževalec (s tem je mislila na Steva Vanderja Arka, urednika oboževalske spletne strani) junaka izkoristiti za lasten dobiček.

Odvetniki založbe so prepričani, da je izdaja takšne enciklopedije povsem legitimna, saj gre le za nekakšen vodnik po literaturi in kot taka nikakor ni mišljena kot konkurenca romanom. Da pa oboževalci Harryja Potterja ne bodo ostali brez enciklopedije, je Rowlingova že napovedala, da jo bo napisala sama, v to pa vključila tudi gradivo, za katerega v sedmih knjigah ni bilo prostora.

Vsi mislijo le na oboževalce
"Sem zelo zaščitniška, najprej do literarnega sveta, ki sem ga tako dolgo ustvarjala, ob tem pa tudi do oboževalcev, ki so kupili vse te knjige," je svoje nasprotovanje pojasnila pisateljica, ki je še prepričana, da bi v primeru izdaje izkoristili tako njo kot oboževalce. Nasprotnega mnenja so pri založbi RDR, kjer pravijo, da želijo knjigo izdati prav za Harryjeve oboževalce po vsem svetu.

Knjiga spora, Leksikon Harryja Potterja, temelji na gradivu istoimenske oboževalske spletne strani. Založba je nameravala leksikon izdati oktobra, po Rowlingovi zahtevi pa je objavo prestavila na 28. november. Rowlinginih sedem knjig o Harryju Potterju je bilo po vsem svetu prodanih v več kot 400 milijonih izvodov.

M. K.

Prijavi napako
Komentarji
saeros
# 01.03.2008 ob 14:16
jasno da ne pusti in prav je tako
ics
# 01.03.2008 ob 01:05
ma ja .. kokr ma dnarja bi lohka podarila to zadno naklado usaj 5.000 izvodov ..
Ventura
# 29.02.2008 ob 21:33
Požrtnost.
Kazalo